RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 12297|回復: 22
收起左側

DYI可拆噴油箱

f6f 發表於 2010-6-14 13:41:28 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
香港地寸金尺土, 是每個人都可以有一間房有抽氣設備用作模型噴油用. 小弟亦例外每當車殼, 飛機機身及船身要噴油的時候, 每次都是鬼鬼鼠鼠跑到屋外後樓梯處, 再四處看看沒有鄰居及看更才可以噴油, 而且還要快手免得給鄰居及看更經過看見被投訴. 有見及此, 我DYI一個可分拆的噴油箱. 在家中可以慢慢在模型上噴油施工, 用時可以分拆易於收藏. 現在就和大家分享我的可拆式噴油箱.

用瓦通膠板上安裝抽氣扇, 此抽氣扇接駁着一個快慢制可以隨意調節抽氣扇速度方便噴油施工. 另外亦安裝一支2尺T5光管.

使用時可把排氣管尾部放出窗外, 把噴油的氣味排出街外. 亦可接駁到另一把抽氣扇上(因我在厠所施工, 廁所的窗户有窗花不能直接把排氣管尾部放出窗外. 所以接上厠所內的抽氣扇).
Resize of IMG_2525.JPG
Resize of IMG_2526.JPG
Resize of IMG_2527.JPG
Resize of IMG_2528.JPG
Resize of IMG_2529.JPG
Resize of IMG_2530.JPG
Resize of IMG_2531.JPG
Resize of IMG_2532.JPG
Resize of IMG_2535.JPG
Resize of IMG_2536.JPG
BENNY_謙 發表於 2010-6-14 13:45:59 | 顯示全部樓層
抽氣扇用咩上實??
 樓主| f6f 發表於 2010-6-14 13:47:32 | 顯示全部樓層
jypepe 發表於 2010-6-14 13:58:29 | 顯示全部樓層
thanks for sharing, 以前睇過d模型網教用儲物箱黎整, (實惠有賣, 大大個透明有蓋) , 噴完油仲可以將d 喉呀, 泵呀, 噴槍....d 野收埋入個儲物箱, 一箱兩用
 樓主| f6f 發表於 2010-6-14 14:10:24 | 顯示全部樓層
thanks for sharing, 以前睇過d模型網教用儲物箱黎整, (實惠有賣, 大大個透明有蓋) , 噴完油仲可以將d 喉呀 ...
jypepe 發表於 2010-6-14 13:58

我亦見過你說的, 因為我家中己放了很多箱子了, 所以噴油箱最好能夠分拆, 易於收藏.
RCman 發表於 2010-6-14 14:16:12 | 顯示全部樓層
我都很想做一個出來,因為有時為左唔想在家中噴油,只好買現成支裝。
甘係咪要兩把抽氣扇都要switch ON?
一把抽氣扇唔夠力?
IS520 發表於 2010-6-14 15:41:12 | 顯示全部樓層
Ching  你好野.  

"每次都是鬼鬼鼠鼠跑到屋外後樓梯處",  睇哩句...... 笑左......

畢竟, 香港地 "寸金尺土", 大部分要噴油既, 都會 "心同感受",
不過, 每次噴油都要駁喉, 除左功夫多之外, 牆上隻 "抽氣扇" 會染晒色囉.
 樓主| f6f 發表於 2010-6-14 15:46:40 | 顯示全部樓層
我都很想做一個出來,因為有時為左唔想在家中噴油,只好買現成支裝。
甘係咪要兩把抽氣扇都要switch ON?
...
RCman 發表於 2010-6-14 14:16

其實一把己經好夠力, 不過我個窗有窗花, 排氣管能直接放出窗口, 我才將排氣管接上廁所抽氣扇. 另外抽氣太強亦必好, 因為一些細微的零件有機會抽走, 所以需要加裝抽氣扇快慢制來抽氣量. 另外如果你可以直接將排氣管放出窗口, 是無需要好像我一樣接駁另一把抽氣扇.
RCman 發表於 2010-6-14 15:48:50 | 顯示全部樓層
其實一把己經好夠力, 不過我個窗有窗花, 排氣管能直接放出窗口, 我才將排氣管接上廁所抽氣扇. 另外抽 ...
f6f 發表於 2010-6-14 15:46

謝謝師兄你的解答,我試下會做一個
不過想問下果條喉可以係邊道買到呢?
 樓主| f6f 發表於 2010-6-14 15:49:50 | 顯示全部樓層
Ching  你好野.   

"每次都是鬼鬼鼠鼠跑到屋外後樓梯處",  睇哩句...... 笑左......

畢竟,  ...
IS520 發表於 2010-6-14 15:41

對, 抽氣扇是會染色, 所以有些人在抽氣扇前面加裝一件filter. 但我自已覺得沒有此需要, 所以沒有加裝.
 樓主| f6f 發表於 2010-6-14 15:59:55 | 顯示全部樓層
謝謝師兄你的解答,我試下會做一個
不過想問下果條喉可以係邊道買到呢?
RCman 發表於 2010-6-14 15:48

旺角由新填地街廣東道開始向豉油街方向行, 附近有幾間買這些東面的店, 我買喉的店名名字忘記了, 有否需要我去看看再告訴你嗎(我在油麻地上班)?

另外6尺寸氣喉買大約$100左右
RCman 發表於 2010-6-14 16:02:50 | 顯示全部樓層
旺角由新填地街廣東道開始向豉油街方向行, 附近有幾間買這些東面的店, 我買喉的店名名字忘記了, 有否需 ...
f6f 發表於 2010-6-14 15:59

明白,謝謝。
另想再問多一樣野,當開左抽氣扇後
如果我係座係房噴野(我工作房是開放式設計,沒有門的),我左近會否都聞到油性油的味道嗎?
如果都會聞到.,..可能都要等家中無人才可作業了
 樓主| f6f 發表於 2010-6-14 16:14:28 | 顯示全部樓層
明白,謝謝。
另想再問多一樣野,當開左抽氣扇後
如果我係座係房噴野(我工作房是開放式設計,沒有門 ...
RCman 發表於 2010-6-14 16:02

如果抽氣扇夠强, 在家中聞到油性油的味道只有噴油者在噴油時聞到極小量氣味, 噴完後十秒八秒內便完全沒有氣味了, 其他人亦實覺到.

另一好處是, 減小在噴油處四周鋪報紙的面積. 因為若沒有安裝抽氣扇噴油時, 而噴油處四周沒有鋪報紙, 油微粒會四處飛揚, 這些油微粒會黏在四周牆壁及地上, 難以清理事小比老婆大人狂嘈事大.
RCman 發表於 2010-6-14 16:18:19 | 顯示全部樓層
如果抽氣扇夠强, 在家中聞到油性油的味道只有噴油者在噴油時聞到極小量氣味, 噴完後十秒八秒內便 ...
f6f 發表於 2010-6-14 16:14

油微粒會黏在四周牆壁及地上, 難以清理事小比老婆大人狂嘈事大.<<呢樣至係事大...老婆大人唔會放生我
就算用支裝噴油在後樓梯噴,睇對鞋就知自己成身會"chi"幾多噴油粒子!
我著對Crocs膠鞋....如果果排噴得多...對黑色膠鞋會變左啡紅色
roypo2001 發表於 2010-6-14 17:33:08 | 顯示全部樓層
thanks for sharing!!!
fatwah 發表於 2010-6-14 20:50:06 | 顯示全部樓層
勁呀=口=
咁以後都唔洗走去後樓梯到噴啦 T﹏T

PS:點解咁似孖星個隻既XD
wylee1005 發表於 2010-6-20 02:05:55 | 顯示全部樓層
Ching  你好勁
xrayonly 發表於 2010-6-20 02:15:16 | 顯示全部樓層
其實雙星都有出過架,點解要自已整哩?
sunnyho247 發表於 2010-6-20 07:34:27 | 顯示全部樓層
師兄用嘅方法好好唔會妨礙其他人
wilson_hk 發表於 2010-7-29 20:56:32 | 顯示全部樓層
多謝師兄分享,好過我係抽油煙機下噴