RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: silvernet35
打印 上一主題 下一主題
收起左側

往事只能回味

樓主| silvernet35 發表於 2010-7-3 15:18:34 | 只看該作者
回復 80# truckman
在白加士30多年冇搬過

於七十年代末興記在路德圍開舖,再之前在天光道,但我未去過,誰可描述其狀況 ?謝謝 !
truckman 發表於 2010-7-3 15:30:54 | 只看該作者
回復 81# silvernet35

果D係聯營手法...............,long time 官塘model co即city hobby前身,
minimini 發表於 2010-7-3 18:02:31 | 只看該作者

佐敦興記嗰個老細 (成隻老虎狗嗰個)......都係幾十年冇變.........態度始終如一 ---> 咁衰...........
ThomasZ 發表於 2010-7-3 23:51:30 | 只看該作者
回復 81# silvernet35

路德圍應該係荃灣那間吧? 我阿哥在這間做過暑期工,我記得其中一邊櫃窗對住後巷的,我記得阿哥砌d高達模型做display同有一件大大個紅藍雙星的白t恤著住的,果陣我得八九歲~所以對tamiya很有情意結
truckman 發表於 2010-7-3 23:56:53 | 只看該作者
回復 83# minimini

老陳畀左佢舅仔做後....very nice
aattaa 發表於 2010-7-4 00:33:30 | 只看該作者
回復  truckman
在白加士30多年冇搬過

於七十年代末興記在路德圍開舖,再之前在天光道,但我未去過, ...
silvernet35 發表於 2010-7-3 15:18

那時我在天光道讀書,間中有入去睇吓,不過就不及附近的西松模型和在城寨的偉高、福利吸引!!!
高達 發表於 2010-7-4 00:36:53 | 只看該作者
佐敦興記嗰個老細 (成隻老虎狗嗰個)......都係幾十年冇變.........態度始終如一 ---> 咁衰 ...
minimini 發表於 2010-7-3 18:02

這是可能天生
 樓主| silvernet35 發表於 2010-7-4 02:13:45 | 只看該作者
回復 83# minimini
於七十年代末興記在路德圍開舖,再之前在天光道,但我未去過, ...

佐敦興記嗰個老細 (成隻老虎狗嗰個)......都係幾十年冇變.........態度始終如一 ---> 咁衰............

我曾於一九七八年到路德圍興記想買隻勁既 Motor 裝在 Tamiya XR311,
當時肥店東落足口水推介一隻無裝、無廠名、重少許舊 Motor,
佢話呢隻係加大炭精 Super Motor 速度與扭力一流,總之天下無敵,
好多人買,賣剩一隻,唔買走寶,佢重話唔信可以試它於運轉中用手弄停唔得 ?
最後我燒傷了手指,很痛 !很痛 !很痛 !重用 $120 買件垃圾 !欺騙小朋友真無良 ! ! !
chacha 發表於 2010-7-4 02:19:49 | 只看該作者
540 都未必整得停,如果用手指整得停,個摩打就超癈
truckman 發表於 2010-7-4 02:20:55 | 只看該作者
回復 88# silvernet35

有時你無知咪被昆............
 樓主| silvernet35 發表於 2010-7-4 02:28:54 | 只看該作者
回復 90# truckman

Tamiya XR311 是我第一盒 RC Car,所以非常喜愛,因此至今共擁有四件。
truckman 發表於 2010-7-4 02:33:46 | 只看該作者
回復 91# silvernet35

oic ,but我的第一車是FROG
 樓主| silvernet35 發表於 2010-7-4 02:41:49 | 只看該作者
回復 92# truckman
oic ,but我的第一車是FROG

我都買過,機械部品設計一流,很有味道,其後撞散了,現在復刻很想再買過。
truckman 發表於 2010-7-4 03:14:07 | 只看該作者
回復 93# silvernet35

我冇la,,,,,,,,,,,,,,唔like返買同一欵車架
billychan 發表於 2010-7-4 03:17:50 | 只看該作者
回復  minimini

佐敦興記嗰個 ...
silvernet35 發表於 2010-7-4 02:13

馴馬師初出時,官塘模型在有人買時,就会拿出540,叫人用手弄停摩打.
keio80 發表於 2010-7-5 22:09:20 | 只看該作者
約二十年前o係北角村附近有間模型舖,有冇ching記得。
truckman 發表於 2010-7-5 22:13:41 | 只看該作者
回復 96# keio80

行年行
victor.rc 發表於 2010-7-5 22:27:22 | 只看該作者
回復  keio80

行年行
truckman 發表於 2010-7-5 22:13

"BOSS" is Mr. LIU.
truckman 發表於 2010-7-5 22:32:21 | 只看該作者
回復 98# victor.rc

him die左啦
chacha 發表於 2010-7-5 22:57:39 | 只看該作者
還有中記
當年係灣仔讀書,放學後要落北角撘船返官塘,一定會行中記同恆年行,還記當時中記重係牆邊舖