RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: snipertat
打印 上一主題 下一主題
收起左側

㊣★★TA-05 車手專區★★㊣

lui222k 發表於 2011-3-30 00:51:39 | 只看該作者
回復 260# buzzybee82

小弟自問就算跑多幾多幾次也不是師兄們的對手呢!
技術上的分野太明顯了, 希望日後有機會可指教一下小弟
望日後自己可有所改善
seven 發表於 2011-3-30 00:59:53 | 只看該作者
buzzybee82 發表於 2011-3-30 09:49:00 | 只看該作者
回復  buzzybee82

小弟自問就算跑多幾多幾次也不是師兄們的對手呢!
技術上的分野太明顯了, 希望日後有 ...
lui222k 發表於 2011-3-30 00:51

嘩......大把ching快我好多啦.......我只係盡力跟住條track行.........上次去jv.......我連seven兄既尾燈都見唔到呀........我地一般都係sat晚玩.....有機會一齊再玩過
buzzybee82 發表於 2011-3-30 09:51:29 | 只看該作者
我熟架!!! 包尾, 連尾燈都見唔到 XD
seven 發表於 2011-3-30 00:59

你個晚架車有問題又set唔到嗟.........同埋最後期有雨粉, 改變左路面情況, 確實係有d難道的
RC881 發表於 2011-3-30 13:07:04 | 只看該作者
我都買左套Graphite Chassis Convertion Kit 比我部舊版 TA05 補補身 , 只欠金屬波箱 及圖中粉紅部份的Parts ( Spur Gear Holder) , 就足夠砌多一部TA05.
maxchow 發表於 2011-3-30 15:14:04 | 只看該作者
快 D 砌起佢睇睇
RC881 發表於 2011-3-30 15:19:02 | 只看該作者
快 D 砌起佢睇睇
maxchow 發表於 2011-3-30 03:14 PM

等我買到粒Spur Gear Holder先啦 ^^
Max 哥 , 4月2(星期六)去唔去JV玩車仔呀?
maxchow 發表於 2011-3-30 15:26:28 | 只看該作者
唔得呀,約左人去街,再下個先得。
buzzybee82 發表於 2011-3-30 18:13:23 | 只看該作者
等我買到粒Spur Gear Holder先啦 ^^
Max 哥 , 4月2(星期六)去唔去JV玩車仔呀?
RC881 發表於 2011-3-30 15:19

正常畏高應該有架喎~~~
buzzybee82 發表於 2011-3-30 18:15:15 | 只看該作者

裝燈係好靚...不過如果係羅黎玩快車既就................
x-tech 發表於 2011-3-30 20:16:55 | 只看該作者
[quote]师兄好快手!我部都未完工啊!~
LANCIA 發表於 2011-3-24 21:31

呵呵,其实还好啦。还等你的二号机测试结果呢。

我的三号机上周下地初次试车了,上13.5马达跑了7排电。基本解决以前原厂胶兜的如下问题:
1. 左右重量严重不平衡;
2. 胶兜太软,换了混碳的还是软;
3. 底盘太重,太宽而且电池槽放某些锂电不合适,需要打磨;
4. 转向机构极限太低

总体来说,车架的表现接近顶级车架,相比以前的肉,这次多份犀利。
同时,感觉TA05的这种近似中置的马达位置和前后等长皮带的设计让整车变得非常中性好开,即使setting做得不怎么样也易上手,对于场地的适应性也相对较好,车性很有特色。缺点就是整体的性能限界可能不够顶级竞速车架高。

这次改了些设定,马达换成10.5,看看第二次试车的表现了。

lui222k 發表於 2011-3-30 23:08:02 | 只看該作者
回復 263# buzzybee82

好呀! 就咁話, 下次和你再玩過
霸主 發表於 2011-3-31 01:45:48 | 只看該作者
裝燈係好靚...不過如果係羅黎玩快車既就................
buzzybee82 發表於 2011-3-30 18:15

就...增加重量 + 多左用電量@@?
buzzybee82 發表於 2011-3-31 09:37:34 | 只看該作者
就...增加重量 + 多左用電量@@?
霸主 發表於 2011-3-31 01:45

係好易爛!!!!徙左一番心血~!!
kelvin2626 發表於 2011-4-19 09:30:20 | 只看該作者
我架 ta 05 ifs   玩快
但百0mm off set 呔鈴 會hi爆呔鈴
迫我用2mm off set 鈴  but 好難塭兼冇鍱鈴
之前有ching話 金屬轉向杯 咬 左 換左混炭後 都無改善
我見有ching貼Ta05 有鍱鈴 點做到架?
buzzybee82 發表於 2011-4-19 12:48:02 | 只看該作者
kelvin2626 發表於 2011-4-19 09:30
我架 ta 05 ifs   玩快
但百0mm off set 呔鈴 會hi爆呔鈴
迫我用2mm off set 鈴  but 好難塭兼冇鍱鈴

你指條o令 "hi" 住個轉向杯?
如果係.....有兩個方法:

1) 如果係4mm六角, 可以試轉做6mm六角
2) 攝多幾塊薦片, 記得左右厚度一致

希望幫到你
kelvin2626 發表於 2011-4-19 12:49:22 | 只看該作者
buzzybee82 發表於 2011-4-19 12:48
你指條o令 "hi" 住個轉向杯?
如果係.....有兩個方法:

你嗰架有冇lee個情況?,
buzzybee82 發表於 2011-4-19 12:56:37 | 只看該作者
kelvin2626 發表於 2011-4-19 12:49
你嗰架有冇lee個情況?,

之前都試過....不過加咗薦片之後就無問題了.....

只係一邊有問題??好可能條o令爻左, 或者個杯 (甚至係左邊個份懸掛不正型)
小心點, 慢慢check清楚, 或落車場請教ching們
kelvin2626 發表於 2011-4-19 13:32:49 | 只看該作者
buzzybee82 發表於 2011-4-19 12:56

只係一邊有問題??好可能條o令爻左, 或者個杯 ( ...

懸掛係未即係啲炭臂嗰d ?
不正型即係點?
kelvin2626 發表於 2011-4-19 13:38:13 | 只看該作者
buzzybee82 發表於 2011-4-19 12:56

只係一邊有問題??好可能條o令爻左, 或者個杯 ( ...

你係幾多mm6角 加幾多片?
你整好之後呔同轉向杯 距離係幾多?