RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2618|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

充滿可以用什么公式计算出來吗?还是用電池温度判別

acerlin 發表於 2006-8-4 17:45:18 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
用7.2V 500mA的没有自停功能恒电充電器充容量为1800mAh的7.2V的镍镉(Ni-Cd)電池,要多少時间呢?可以用什么公式计算出來吗?还是用電池温度判別呢!?請问大家!
herbert1 發表於 2006-8-4 19:56:06 | 只看該作者
一個A係一個鐘頭叉倒1000mah.......

2A係一個鐘頭叉倒2000mah , 如此類推.....
 樓主| acerlin 發表於 2006-8-4 20:01:52 | 只看該作者
?????????????????????????????????????????????????????????
herbert1 發表於 2006-8-4 20:22:37 | 只看該作者
原帖由 Colin 於 2006-8-4 20:11 發表

我有一個問題呀,咁我d PHY 已經忘記得七七八八,記錯左請幫我修正
咁我見一般既差機差電,慢既就0.X(數字)A ,快既就3-5A,但係點解你依部差機差電話用500mA,我印象中mA 依個係指百萬電流,咁實際差機有幾多個A ...

1000mA=1A   m代表毫<<<中文我唔sure......
N.cortex 發表於 2006-8-4 20:24:10 | 只看該作者
原帖由 Colin 於 2006-8-4 20:11 發表
我有一個問題呀,咁我d PHY 已經忘記得七七八八,記錯左請幫我修正
咁我見一般既差機差電,慢既就0.X(數字)A ,快既就3-5A,但係點解你依部差機差電話用500mA,我印象中mA 依個係指百萬電流,咁實際差機有幾多個A呢,咁就真係.....
你會唔會係睇錯左野?

;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P

;P;P;P;P;P;P;P;P如果你出到黎我實笑到你xx~[/size];P;P;P;P;P;P

;P;P;P;P;P;P;PmA係微安培呀~[/size];P;P;P;P;P;P

;P;P;P;P;P;P;P你仲笑人~~;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P

;P;P;P;P;P;P500mA係=0.5A呀~;P;P;P;P;;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P

;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P;P

Colin 發表於 2006-8-4 20:24:17 | 只看該作者
原帖由 herbert1 於 2006-8-4 20:22 發表

1000mA=1A   m代表毫<<<中文我唔sure......

都話我d PHY 唔記得7788
Colin 發表於 2006-8-4 20:26:06 | 只看該作者
原帖由 N.cortex 於 2006-8-4 20:24 發表

如果你出到黎我實笑到你xx~[/size]

mA係微安培呀~[/size]

你仲笑人~~

當無事發生過
N.cortex 發表於 2006-8-4 20:29:36 | 只看該作者
你竟然DELETED POST!?
herbert1 發表於 2006-8-4 21:03:46 | 只看該作者
總之m代表除一千啦
herbert1 發表於 2006-8-4 21:07:41 | 只看該作者
唔識唔係罪.......唔好笑人.........
macarlos2005 發表於 2006-8-4 21:10:01 | 只看該作者
原帖由 herbert1 於 2006-8-4 21:07 發表
唔識唔係罪.......唔好笑人.........

講得好~!
Colin 發表於 2006-8-4 22:24:53 | 只看該作者
不如我地教番acerlin 點計先啦= =".....
 樓主| acerlin 發表於 2006-8-4 23:09:41 | 只看該作者

等紧答案................................

等紧答案................................
herbert1 發表於 2006-8-4 23:17:24 | 只看該作者
答左:

老人家 發表於 2006-8-5 00:15:36 | 只看該作者
yuiche 發表於 2006-8-5 01:19:26 | 只看該作者
原帖由 herbert1 於 2006-8-4 23:17 發表
答左:

唔係ar吧....我舊2000mah sanyo用4a(一個鍾用1700mah)都要1個鐘多少少先差得爆......

herbert1 發表於 2006-8-5 09:36:20 | 只看該作者
原帖由 yuiche 於 2006-8-5 01:19 發表
唔係ar吧....我舊2000mah sanyo用4a(一個鍾用1700mah)都要1個鐘多少少先差得爆......

咁你個叉機顯示叉左幾多呢???

我用4A叉3800mah , 岩岩一個鐘度就叉好......
yuiche 發表於 2006-8-5 11:42:33 | 只看該作者
原帖由 herbert1 於 2006-8-5 09:36 發表

咁你個叉機顯示叉左幾多呢???

我用4A叉3800mah , 岩岩一個鐘度就叉好......
咁可能用mah數作準....我用tlp nicd 機......
herbert1 發表於 2006-8-5 12:16:09 | 只看該作者
原帖由 yuiche 於 2006-8-5 11:42 發表
咁可能用mah數作準....我用tlp nicd 機......

TLP.....佢隻野唔太準喎 , 唔好靠晒佢 , 有時早cut , 有時遲cut , 如果遲cut就遲早叉死電
yuiche 發表於 2006-8-5 14:03:32 | 只看該作者
原帖由 herbert1 於 2006-8-5 12:16 發表

TLP.....佢隻野唔太準喎 , 唔好靠晒佢 , 有時早cut , 有時遲cut , 如果遲cut就遲早叉死電
自己計時law......將貨就價ga姐......