RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1677|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手請教

spffour 發表於 2010-9-24 00:35:56 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
見倒c兄們的愛駒, 實在不能自控, 要出翻部mini-z, 不過自己未玩過RC, 想請教下:
1. 我想玩drift, 係咪應該買 2.4G AWD + EX10 + 2.4G module + drift tires + 殼? 重有無野買呢? 珠差, 中軸要改嗎?
2. 用EX10係咪好些? 買2手要注意什麼?
3. 好多ching話要改ball bearing set, 重有無野要改呢? 因為自己唔識玩, 想襟撞d
4. 我想用lambo殼, 買車有o物野要注意?
5. 有無d鋪幫人改野/修理?
問題比較多, 唔好意思。
levis506 發表於 2010-9-24 00:53:59 | 只看該作者
玩drift,MR03
agito112000 發表於 2010-9-24 01:06:12 | 只看該作者
我用有限知識回答你~
1. drift一定係AWD,加個X-SPEED MOTOR 啦~~
2.ex-10當然正啦~~電子野一定要試清楚,因為都唔平
3.應該冇啦
4.買殼要留意,唔係所有殼awd到可以用到,買時最好問下老細~
5.上車場玩啦~有問題好多c兄好樂意幫手~玩drift推介上ct,這裡有好多drift高手,我到係新手,乜到唔識,多得這裡的高手教路,宜家越玩越開心,越玩越上引
 樓主| spffour 發表於 2010-9-24 01:19:54 | 只看該作者
Thanks, agito!
1. X-Speed Motor, 買物brand and model適合?
2. EX-10點試?

出左車一定去玩下學下野, 查實有無d書詳述mini z 呢?
andylok 發表於 2010-9-24 03:34:05 | 只看該作者
買READY SET都已經有曬所有基本嘅野嘎啦,打開盒,買套drift tire就可以玩得一大輪...
EX-10,同埋其他嘅野慢慢升級啦~(當然,如果錢唔係問題就一次過搞掂曬佢~~~)
 樓主| spffour 發表於 2010-9-26 14:16:07 | 只看該作者
咁又係, for display 想加埋頭尾燈, 係咪一般kws鋪頭可以買倒?
 樓主| spffour 發表於 2010-9-26 15:09:36 | 只看該作者
想問下ching, kws有好多間有mini z, 將來有o物問題可以囉去俾佢睇下既, 你會推薦去邊間買呢?
OoCIRCUSoO 發表於 2010-9-26 15:34:42 | 只看該作者

您好~歡迎您加入mini z的大家庭!   

其實間間都好好人~只要不是客太多~吹吓水,問吓野~是沒問題的~

我也是新手~多多指敎!!

有空可CALL我一齊行KWS或PLAY  CAR~
 樓主| spffour 發表於 2010-9-26 15:44:11 | 只看該作者
ching, u are so nice, Thanks.
 樓主| spffour 發表於 2010-9-26 16:13:46 | 只看該作者
咁邊間零件比較齊d呢?
OoCIRCUSoO 發表於 2010-9-26 17:09:33 | 只看該作者
回復 10# spffour

我地間間都行~因好多時D零件今次見到.下次去已冇左~所以冇話齊.唔齊~

買PN零件-好X,萬X..
原廠-極X,X升,萬X....
matthew0731 發表於 2010-9-27 23:56:38 | 只看該作者
咁又係, for display 想加埋頭尾燈, 係咪一般kws鋪頭可以買倒?
spffour 發表於 2010-9-26 14:16

我地既燈,多數都係自己焊,擺上車
一套燈要4百幾蚊,唔平
自己手作仔,十零廿蚊都可以做得靚過佢(有心機既話)
JKC710 發表於 2010-9-28 00:19:08 | 只看該作者
無錯, 我自己整計埋一set前2後2都唔駛10蚊, 我此真係要計就8蚊左右攪掂.
d.s 發表於 2010-9-28 00:21:34 | 只看該作者
我地既燈,多數都係自己焊,擺上車
一套燈要4百幾蚊,唔平
自己手作仔,十零廿蚊都可以做得靚過佢(有心 ...
matthew0731 發表於 2010-9-27 23:56

4百幾蚊果套燈,自己手作仔DIY不行吧.....
matthew0731 發表於 2010-9-28 16:46:01 | 只看該作者
4百幾蚊果套燈,自己手作仔DIY不行吧.....
d.s 發表於 2010-9-28 00:21

我又真係唔知喎
不過比4百幾整套燈,我會簡自己整套長著又好,整個ic改閃都好
我覺得自己整先有成功感
d.s 發表於 2010-9-28 19:03:13 | 只看該作者
我又真係唔知喎
不過比4百幾整套燈,我會簡自己整套長著又好,整個ic改閃都好
我覺得自己整先有成功感 ...
matthew0731 發表於 2010-9-28 16:46

oh...原來師兄唔知果套貴燈有乜function,
咁唔怪之得你話可以DIY啦....
matthew0731 發表於 2010-9-29 16:38:36 | 只看該作者
oh...原來師兄唔知果套貴燈有乜function,
咁唔怪之得你話可以DIY啦....
d.s 發表於 2010-9-28 19:03

呢d咁既毒品,我邊到買得起丫
個套燈要400幾蚊,差唔多我個1又3分1個月飯錢嫁啦
btw套燈有乜function@@?
EnjoyRC 發表於 2010-9-30 11:50:57 | 只看該作者
想問下ching, kws有好多間有mini z, 將來有o物問題可以囉去俾佢睇下既, 你會推薦去邊間買呢?
spffour 發表於 2010-9-26 15:09

唔敢話推薦, 但我o係鍵X 買過野, 佢地好肯教路, 試過拎埋架車去, 可能人唔多, 佢地都好樂意幫我睇, 仲俾好多意見, 但parts 就賣得貴d