RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3454|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

電動搖控直昇機新手可試?

cash 發表於 2006-8-6 18:38:01 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問各師兄

以下Walkera Dragonfly 22E 6CH
電動搖控直昇機新手可試,如唔得
可否比議見。
謝謝!
zifu 發表於 2006-8-7 03:38:54 | 只看該作者
22已經是非常舊機,零件少,最好是36同60.零件多
龍崗小吳 發表於 2006-8-7 17:01:01 | 只看該作者
原帖由 cash 於 2006-8-6 18:38 發表
請問各師兄

以下Walkera Dragonfly 22E 6CH
電動搖控直昇機新手可試,如唔得
可否比議見。
謝謝!

飛電動搖控直昇機非常超級重要的事------後援補給問題
他不像飛飛機,摔了就換ㄧ台
所以最好找好的店家購買
 樓主| cash 發表於 2006-8-7 23:35:22 | 只看該作者
原帖由 zifu 於 2006-8-7 03:38 發表
22已經是非常舊機,零件少,最好是36同60.零件多

Thx
 樓主| cash 發表於 2006-8-7 23:37:20 | 只看該作者
原帖由 龍崗小吳 於 2006-8-7 17:01 發表

飛電動搖控直昇機非常超級重要的事------後援補給問題
他不像飛飛機,摔了就換ㄧ台
所以最好找好的店家購買

龍崗小吳兄
有無好店家?
zivtong 發表於 2006-8-8 00:17:49 | 只看該作者
玩電rc直昇機, 大至分兩種
有錢地玩~ 冇錢地玩~
有錢既話, 依家用Comet500, Trex SE來學機 最化算~
機/電/電子野/控 10k到~

冇錢又想試下~
一係玩lama仔~
一係玩 dragonfly #4~
400 幾蚊~

無講點玩 但一定要有人從旁指導教住玩 就最為理想

parts多既機 就 400級 trex/comet500 共用~各大地方有售

300級機仔就鴨街肥仔~

想找間好店就建議你找個老鬼教玩好過啦~
好店唔好店,到你識玩自然知...
你係度問,就自會得一個答案.....
算吧啦~
雪野男 發表於 2006-8-8 02:02:28 | 只看該作者
如果你係完全無接觸過遙控直昇機嘅, 我會建議你先從 flight sim 試起, 試到可以控制到 hovering (要四面都做到, 最好係八面) 先正式飛架真嘅, 如果你真係想直接玩真嘅遙控直昇機, 就最好飛400級或以上, 機仔其實唔係咁適合新手玩架 (雙槳機除外), 因為大機會定好多同易掌握啲, 如果唔想太貴, 400級會係一個幾好嘅選擇, 但係你要同時考慮到買電子野 (如esc, brushless motor, gyro, servos & receiver), 控, 電同充電器等, 呢啲先係最大開支黎
 樓主| cash 發表於 2006-8-8 08:38:02 | 只看該作者
原帖由 zivtong 於 2006-8-8 00:17 發表
玩電rc直昇機, 大至分兩種
有錢地玩~ 冇錢地玩~
有錢既話, 依家用Comet500, Trex SE來學機 最化算~
機/電/電子野/控 10k到~

冇錢又想試下~
一係玩lama仔~
一係玩 dragonfly #4~
400 幾蚊~

無講點玩 ...

Thx
 樓主| cash 發表於 2006-8-8 08:41:12 | 只看該作者
原帖由 雪野男 於 2006-8-8 02:02 發表
如果你係完全無接觸過遙控直昇機, 我會建議你先從 flight sim 試起, 試到可以控制到 hovering (要四面都做到, 最好係八面) 先正式飛架真, 如果你真係想直接玩真遙控直昇機, 就最好飛400級 ...

雪野男兄
如買400級邊架好
請指教
wave 發表於 2006-8-8 08:52:04 | 只看該作者
400級 #60 or t-rex
如果budget有$4xxx,我會建議t-rex .
zifu 發表於 2006-8-8 10:17:28 | 只看該作者
t-rex 零件貴,有時難買
雪野男 發表於 2006-8-8 14:27:51 | 只看該作者
原帖由 cash 於 2006-8-8 08:41 發表

雪野男兄
如買400級邊架好
請指教

我自己個人就比較鍾意T-rex, 你可以考慮先買原裝機, 飛到有番咁上吓信心先再upgrade
唔好講話指教啦, 大家研究吓啫
zivtong 發表於 2006-8-9 20:08:33 | 只看該作者
原帖由 zifu 於 2006-8-8 10:17 發表
t-rex 零件貴,有時難買

Trex 叫做最普遍~
全世界都有得買~
如果玩400級, 依家來講~ 買金機 最化算
唔好買膠機啦~ 唔抵玩~

trex都係3k多~
comet都係 2k多~
trex全金屬fulloption 包 motor,電變
comet全金屬fulloption 包motor ,可裝機手提箱
如果 膠版trex xl~ 都要千幾啦~...

機就唔貴~
但你要買個gyro  gy401 要8xx-900
買3個servo cheap既都5-60蚊個,
加一個尾servo, 尾要好少少都起碼200個

控加接收 都3k 野啦~
電就2xx一pack, 你最少要5pack先夠啦
仲有charger~, 青bb $168
happy 發表於 2006-8-20 15:02:20 | 只看該作者
60# no good don't buy, you can buy 36#B.
清清 發表於 2006-8-20 18:30:05 | 只看該作者
原帖由 happy 於 2006-8-20 15:02 發表
60# no good don't buy, you can buy 36#B.

我玩緊60,OK都唔錯,話哂點都新款過36,但唔代表36唔好~
happy 發表於 2006-8-21 18:10:51 | 只看該作者
60# 機身唔炒得, 炒咗會好大鑊, 36# 是舊款唔好買, 36#B 係金屬版新款.