RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1690|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

好耐無玩車..awd 幾問..

invisibleman 發表於 2010-11-26 23:00:13 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我本身有1:10 電車既搖控, 唔係2.4G 甘我可唔可以only買架車 插塊晶體入去 就用到?
如果唔得, 甘買架am既 awd 連控大約幾錢, 飄移太又幾多錢??

今日去過廣華街..就甘睇好以 好多都無mini z既野甘..以家無甘興呢款車??,,

呢隻車既摩打係咪都可以換嫁? 我睇過d相 好以銲死左甘..
wrxsti 發表於 2010-11-26 23:03:48 | 只看該作者
摩打係可以換
yiuyiu8607 發表於 2010-11-26 23:18:33 | 只看該作者
回復 1# invisibleman

我用futaba n年前o既am 控,岩band 係控到

興唔興就唔太清楚,但廣華街都有幾間有mini z o既野賣,都ok 齊

換到,不過有d 摩打唔可以直用,再問下人la,我自己唔太識,冇銲
 樓主| invisibleman 發表於 2010-11-27 00:02:09 | 只看該作者
thx~甘你地玩飄有冇換埋摩手嫁??
點睇岩唔岩band,,?  都係am就ok??
買車通常係邊間買...創x??? 但入到去 好以only得 1000蚊既車..應該2.4g黎..?
magiceye 發表於 2010-11-27 09:15:52 | 只看該作者

呢位c-hing, 其實你係唔係玩開車架? 就算am都要對band - 27.???啦!
 樓主| invisibleman 發表於 2010-11-27 19:51:09 | 只看該作者
呢位c-hing, 其實你係唔係玩開車架? 就算am都要對band - 27.???啦!
magiceye 發表於 2010-11-27 09:15

玩過一段時間,皮毛..唔係玩開, 唔記得晒, only記得個控 有塊晶片之類既野 插落架車 某個位到..
唔sure 係咪可以用返個塊野 對落miniz既車到..
magiceye 發表於 2010-11-27 20:25:11 | 只看該作者
玩過一段時間,皮毛..唔係玩開, 唔記得晒, only記得個控 有塊晶片之類既野 插落架車 某個位到..
唔s ...
invisibleman 發表於 2010-11-27 19:51

Band係一對, 分發射同接收, 只要係AM又冇壞就可以用返.
 樓主| invisibleman 發表於 2010-11-27 22:49:32 | 只看該作者
Band係一對, 分發射同接收, 只要係AM又冇壞就可以用返.
magiceye 發表於 2010-11-27 20:25

唔該晒... 個搖控暫時9呎3呢面check唔到住~.~
飄移o太方面你在唔在行.. 有冇邊隻for 飄..我睇過d post d車好以前面2條 同後面2條唔同紋..
新車落地 除左全車啤鈴 仲有d咩係必換..?
magiceye 發表於 2010-11-28 07:40:23 | 只看該作者
有飄移呔賣- {banned}冇紋, 前後一樣.
只係個經驗分享: 如果玩飄移, 可以唔換啤鈴, 頭尾用返原裝牙差. 要再好甩d, 可以打散個牙差, 然後攝紙, 令牙差變冇差(直軸). 要改就先改摩打, 加強輸出, 可以換x-speed摩打
 樓主| invisibleman 發表於 2010-11-28 08:27:07 | 只看該作者
攝紙呢個都聽過... 不過唔知攝幾多先岩@@
kws買新車 如果am既 係咪一定ready set來? 仲有冇only am車賣以家..?
magiceye 發表於 2010-11-28 09:56:44 | 只看該作者
攝幾就自己試啦, 總之攝完之後扭吓個差, 轉唔到就OK.
KWS以前有AM淨車賣, 可以試吓車仔鋪.
magiceye 發表於 2010-11-28 10:00:23 | 只看該作者
有飄移呔賣- {banned}冇紋, 前後一樣.
只係個經驗分享: 如果玩飄移, 可以唔換啤鈴, 頭尾用返原裝牙差. 要再 ...
magiceye 發表於 2010-11-28 07:40

版主: 你係唔係過敏? "{banned}"唔係dirty language, I really mean "Hard Plastic".
 樓主| invisibleman 發表於 2010-12-3 21:36:48 | 只看該作者
check左自己隻搖..果然係am27無記錯...不過未出kws..問過下屋企附近個d鋪頭 only得2.4g先有單車賣~.~ am一定要跟搖..

search左好多post... 玩drift 有樣叫cs.. 改d齒輪比例?.. 下星期應該出去買車, 如果我想改到玩到cs個隻drift, 要買邊隻齒輪?.. 甘波箱係咪一樣要攝紙?..定係換頭單都ok??(if換頭單,尾波箱洗唔洗改埋)?
magiceye 發表於 2010-12-4 08:13:33 | 只看該作者
我試過用頭單, 但效果都係一般. 至於牙比, 可以參考官方提供Data sheet
 樓主| invisibleman 發表於 2010-12-5 17:54:32 | 只看該作者
無車係手..始終無甘睇得明..
前大齒  前小齒   後大齒    後小齒   反胎量
28        6        28        15        150.00%
28        6        28        14        133.33%
28        6        28        13        116.67%
28        6        28        12        100.00%
28        6        28        11        83.33%
28        6        28        10        66.67%
28        6        28        9        50.00%
28        6        28        8        33.33%

前大齒  前小齒   後大齒    後小齒    反胎量   
28        6        26        15        169.23%
28        6        26        14        151.28%
28        6        26        13        133.33%
28        6        26        12        115.38%
28        6        26        11        97.44%
28        6        26        10        79.49%
28        6        26        9        61.54%
28        6        26        8        43.59%

前大齒  前小齒   後大齒    後小齒   反胎量
28        6        28        15        150.00% <- 甘樣setting 齒比 係咪會好d 分胎量越高=越真實?
magiceye 發表於 2010-12-6 21:20:27 | 只看該作者
嘩咁復習, 其實原裝車換呔已經可以玩飄移, 買部車玩吓先啦.
 樓主| invisibleman 發表於 2010-12-6 22:57:12 | 只看該作者
我星期5去買呀, 不過買之前 做晒準備,甘一次過買晒,太,啤鈴,摩打,同齒返去,甘就唔洗走出走入-.-住屯門一星期先有時間出一次kws...
 樓主| invisibleman 發表於 2010-12-6 23:18:49 | 只看該作者
FS GT3B 呢隻搖 玩唔玩到mini z..?