RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: 200sxsr20
收起左側

Sakura zero S 五分鐘就改到反帶了

樓主| 200sxsr20 發表於 2010-12-8 18:03:09 | 顯示全部樓層

哈哈,我都係,部車太抵了,忍唔住玩番電房,買兩部sakura s都平過一部二手416
asng 發表於 2010-12-9 03:46:14 | 顯示全部樓層
多 谢200sxsr20啟發... 我也改反帶

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| 200sxsr20 發表於 2010-12-9 11:00:34 | 顯示全部樓層

雖然唔知你排電有幾重,如果將隻電變往中間移,左右平衡應該會更好,咁樣改左反帶先至有意義,我部S電池果邊加左50g鉛,但摩打果邊都仲係重少少,用兩枝幼批”浪”起前後油壓架個中間位就知邊面重了,見你架S改左唔少野,改埋roll bar就最好,我第一樣野改既就係roll bar
Brian086 發表於 2010-12-13 14:26:06 | 顯示全部樓層
我都改反帶, 不過方法有少少不同

jzx100mkll 發表於 2010-12-13 18:16:10 | 顯示全部樓層
回復 42# asng

Wa !!! How many Teeth (Motor gear ) use ar ~ Ching ? So BIG !!!
mos-leung 發表於 2010-12-13 18:57:35 | 顯示全部樓層
I also want to know the gear on motor ? very large !!! What's the final ratio ?
One more how many turns of motor ? 8.5T ? ....
asng 發表於 2010-12-14 01:39:28 | 顯示全部樓層
Novak 17.5t motor... 64pitch. 84t / 48t... 17.5 spec class is popular in USA...
 樓主| 200sxsr20 發表於 2010-12-17 10:01:39 | 顯示全部樓層
Brian086 師兄的改法也非常好,只是我的電池是圓身的,所以要想辦法頂到電池中間以上的位置才不會磨到皮帶,Novak 17.5我也用過,速度都ok,齒比試過用3.8,沒有裝風扇esc和摩打也不熱,也很慳電。