RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1623|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

~c忽行~.~唔識加闊車身 請教ching

cwilliam 發表於 2010-12-20 19:42:08 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

做完個shell合體先知e+4個車輪\/左入去     點先可以同個Shell平衡    ching請教
真係咩都唔識

登錄/註冊後可看大圖
alex112 發表於 2010-12-20 19:48:36 | 只看該作者
買翻岩offset既車軨就得!
不過揀咩offset就等其他師兄答
 樓主| cwilliam 發表於 2010-12-20 20:01:09 | 只看該作者
offset姐係咩野來?
ee3442 發表於 2010-12-20 20:30:50 | 只看該作者
 樓主| cwilliam 發表於 2010-12-20 20:48:18 | 只看該作者
  N/W=Front /Rear?
wrxsti 發表於 2010-12-20 22:02:54 | 只看該作者
回復 5# cwilliam

YES
800mah 發表於 2010-12-21 08:26:40 | 只看該作者
回復  cwilliam

YES
wrxsti 發表於 2010-12-20 22:02

NO la,
N=narrow, W=wide, 指的係呔面闊度
N=8.5mm, W=11mm

好似mini-cooper 個d 係 F/N0, R/N0
R(rear) 都可以係 N 的.

例如:  
N+2 = 10.5mm
W+1 = 12mm
W-1= 10mm.... 但係呔面闊度都係唔會變.
800mah 發表於 2010-12-21 08:37:40 | 只看該作者
仲有一樣野要留意,

有d車架原生就有 offset 的:
mr03W個車頭係 +2.5mm
mr02個車頭又係 +2.5mm
mr02/03LM車尾 +2mm

頭尾都無offset的車架:
mr01, mr015, ma010, mr03N

例如:
樓主個殼用 mr03W/mr02 玩係用 F/N+1, R/W+1
用mr01/ mr015/ ma010/ mr03N 就要用 F/N+3.5, R/W+1

並不是每一隻殼都可以用offset遷就的, 一般只有 -1到+3.5 offset
wrxsti 發表於 2010-12-21 11:26:59 | 只看該作者
回復 8# 800mah

thx
800mah 發表於 2010-12-21 11:45:25 | 只看該作者
回復  800mah

thx
wrxsti 發表於 2010-12-21 11:26

客氣啦, 其實除左 N/W, 仲有semi-wide (9.5mm), 不過京商已經無再出.
 樓主| cwilliam 發表於 2010-12-21 13:52:26 | 只看該作者
明明地
800mah 發表於 2010-12-21 14:15:01 | 只看該作者

wide/narrow 係講緊輪呔闊度
offset -1/0/+1/+2/+3 等等...係講緊車輪個"接合位"凸出/凹入多少
800mah 發表於 2010-12-21 14:23:16 | 只看該作者
mini-z標準車架的闊度係 48mm (mr015/ma010/mr03N)
mr03W/mr02個車頭係左右+2.5mm = 48+2.5+2.5=53mm

如果你隻殼係 72mm闊 (頭尾都一樣)
而你用 mr03W/mr02

車頭: 72-53=19, 19 除 2=9.5mm
所以車頭可以用 N+1 (8.5+1)

車尾: 72-48=24, 24除2=12mm
所以車尾可以用 W+1 (11+1)

樓主度下隻殼係唔係大概72mm空間~
800mah 發表於 2010-12-21 14:25:48 | 只看該作者
續上, 如果你用 mr015/ma010/mr03N

車頭條數就唔同啦:
車頭: 72-48=19, 24除 2=12mm
所以車頭可以用 N+3.5 (8.5+3.5)

不果你可能只買到 N+3 (3.5未必有的)

車尾條數就一樣.
 樓主| cwilliam 發表於 2010-12-21 17:48:08 | 只看該作者
我awd 來 無左好似72mm
800mah 發表於 2010-12-22 01:05:30 | 只看該作者
我awd 來 無左好似72mm
cwilliam 發表於 2010-12-21 17:48

咁你買 R/W+1,  F/N+3 lor~
同 mr015/mr03N offset 一樣的, 當然你係買四軀鈴
Atomic個d爪鈴啦, 又平又靚  
 樓主| cwilliam 發表於 2010-12-22 11:12:02 | 只看該作者
Been到有得買 c兄 ~~mk  been間?