RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 達人
打印 上一主題 下一主題
收起左側

如何是慢爬攀岩車??

樓主| 達人 發表於 2011-1-6 18:12:40 | 只看該作者
ASARO 發表於 2011-1-6 22:27:50 | 只看該作者
回復 1# 達人 我覺得慢爬係分開兩種
一種玩像真(scx,rc4wd,cc01....等等),一種玩爬石(losi,xr10,ax10,cr01,rc4wd.....等等)
玩像真就算玩快都無問架!(講真!真係唔係好爬得)
我先前試過用21.5T+好盈60A玩SHOCK啦
一D都唔慢,仲爬到兩咀,要爆起上黎,一的都唔差架!
至於爬石種,就唔知啦(我唔敢講啦)
我道宜家都未見過有人玩XR10係玩無刷既

ASARO 發表於 2011-1-6 22:30:22 | 只看該作者
回復 21# 達人

Ching你用緊邊一只21.5T(好其想問下)
 樓主| 達人 發表於 2011-1-6 23:06:30 | 只看該作者
回復  達人

Ching你用緊邊一只21.5T(好其想問下)
ASARO 發表於 2011-1-6 22:30

好.........盈
 樓主| 達人 發表於 2011-1-6 23:10:51 | 只看該作者
回復  達人 我覺得慢爬係分開兩種
一種玩像真(scx,rc4wd,cc01....等等),一種玩爬石(losi,xr10,ax10,cr01,r ...
ASARO 發表於 2011-1-6 22:27

但你仲未答到如何是慢爬攀岩車喎
gibson 發表於 2011-1-6 23:35:40 | 只看該作者
但你仲未答到如何是慢爬攀岩車喎
達人 發表於 2011-1-6 23:10

難道有人真的不知道什麼是慢爬攀岩車?
我很相信你應該知道
但你不想讓我們知道
我的答案是不專業

等待你的解釋

ASARO 發表於 2011-1-7 01:16:12 | 只看該作者
回復 25# 達人

禁想問下ching,點解鬼佬要張玩(Scx10,cco1,Rc4wd.....)個D行緊1.9寸太鈴
同行緊2.2寸太鈴(AX10,LOSI,XR10)分開兩個組呢?
呢兩種類似你所講既慢爬攀岩車大家都有一個共通點,就係避震幾行程,車身既高度
,車架設計,波牙比例,輪距之長度都係for比你行(off road)or比你去攀爬一D就連
真車都做唔到既AU腰動作去攀爬!
禁ching你又可否解釋一下點解慢爬車要分開三種車架呢?(AX10,SCX10,SUMMIT)
點解要行3link or 4link
點解scale truck通常行1.9寸太鈴
點解crawler行2.2寸太鈴
點解攀爬車要董得AU腰
 樓主| 達人 發表於 2011-1-7 01:25:09 | 只看該作者
回復 27# ASARO
1.RC4WD有1.9有2.2,2.輪距之長度AX10同SCX10係一樣,3.SUMMIT不是慢爬
我出呢條問題係因為我玩既所為慢爬車,我真係唔明如何是慢爬攀岩車.....所以攞出泥大家傾傾
ASARO 發表於 2011-1-7 02:23:44 | 只看該作者

回復 29# 達人

1.我唔明你講RC4WD有1.9有2.2(係咪想講truck 同 crawler呀?)
2.SCX10都有兩款輪距(313mm同290mm)前者和AX10一樣
3.SUMMIT雖然車架唔係行像真車架,3link or 4 link
但係波箱牙比及鎖差速呢兩樣野,一樣可令summit上樓梯
去官綱看看你就知summit一樣爬得http://www.youtube.com/watch?v=Z_n1Cfuymxw&feature=related
永遠都係輪太越大越好爬架啦
http://store.rc4wd.com/14-Scale-Killer-Monster-Truck-Kit_p_192.html

只不過見到ching係老手,我都係問多左,anyway我知道自己鐘意玩像真,有時的問題
唔駛講禁白
thanks達人兄
肥豬 發表於 2011-1-7 04:03:16 | 只看該作者
回復  達人

1.我唔明你講RC4WD有1.9有2.2(係咪想講truck 同 crawler呀?)
2.SCX10都有兩款輪距 ...
ASARO 發表於 2011-1-7 02:23

bro 什麼是像真???
肥豬 發表於 2011-1-7 04:07:55 | 只看該作者
回復  ASARO
1.RC4WD有1.9有2.2,2.輪距之長度AX10同SCX10係一樣,3.SUMMIT不是慢爬
我出呢條問題係因為我 ...
達人 發表於 2011-1-7 01:25

慢爬攀岩車, 故明思義 慢速攀爬岩石車    , 現在各bro玩既車多數係爬山車晝者係行山車, 有錯勿插
 樓主| 達人 發表於 2011-1-7 05:07:07 | 只看該作者
回復 31# 肥豬
你既意思我地玩既唔係慢速攀爬岩石車?
ASARO 發表於 2011-1-7 10:38:05 | 只看該作者

回復 31# 肥豬

何慰ROCK CRAWLER禁AX10係ROCK CRAWLER定還是係SCALE TRUCK
可否解釋一下
ACDC 發表於 2011-1-7 11:06:14 | 只看該作者
你直接命中這個 慢爬攀岩車技術討論板 既弱點
肥豬 發表於 2011-1-7 12:20:56 | 只看該作者

[quote]回復  肥豬

何慰ROCK CRAWLER禁AX10係ROCK CRAWLER定還是係SCALE TRUCK
可否解釋一下
ASARO 發表於 2011-1-7 10:38 [/quote

點解bro你禁執著于字面上既解釋呢,何必把文字规范自己,做成文字下既奴隶
ACDC 發表於 2011-1-7 13:49:47 | 只看該作者
回復 35# 死肥豬

"點解bro你禁執著于字面上既解釋呢,何必把文字规范自己,做成文字下既奴隶"

求久其亦係 慢爬攀岩車技術討論板 車種混亂原因
大多數人甚至以為他們一直係駕駛 攀岩車,
其實係越野車
AMAT 發表於 2011-1-7 17:10:23 | 只看該作者
請各版友尊重其他版友,勿以"死XX"稱呼別人.

討論之內容亦請以技術為主,勿以言語針對任何人.

敬請留意.
ACDC 發表於 2011-1-7 17:49:23 | 只看該作者
緊都比你及到
 樓主| 達人 發表於 2011-1-7 17:55:33 | 只看該作者
幫人地改姓
ACDC 發表於 2011-1-7 18:12:02 | 只看該作者
我只係覺得如果加上一個死字係點都通順 d ~