RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4889|回復: 17
收起左側

為3003超頻!!

MrSH 發表於 2011-1-13 00:06:19 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
執野執到兩隻3003--正宗雞肋, 咁岩開左架SAKURA S未配SERVO, 就用3003玩下超頻.

1. 3003拆殼, 攞塊PCB出黎

2. 將呢隻IC腳焊出黎, 另外接線到SERVO殼外

3. 另外係電變上電池正極位焊上插頭, 方便接線

4. 將由3003 servo另外接出黎的線插係呢個位就ok (servo本身個插都要插返落接收)

攪掂!! 改後就等於直接由電池攞電, 無經過穩壓. 3003超頻成功!!

搵日去JV試下效果先
***如果你跟住做又燒左野,我係唔會負責的*** 謝謝~~
tt01E 發表於 2011-1-13 00:12:39 | 顯示全部樓層
期待你上嚟話燒嘢
 樓主| MrSH 發表於 2011-1-13 00:17:07 | 顯示全部樓層
tt01E 發表於 2011-1-13 00:20:00 | 顯示全部樓層
我估無問題掛, 著左好耐未見出煙. 以前機變玩8.4V都係咁直插 (接收無BEC), 就算燒,應該都係燒隻SERVO~~
MrSH 發表於 2011-1-13 00:17

Of course I mean the servo
推車 發表於 2011-1-13 00:59:40 | 顯示全部樓層
咁同剩係用出面條紅線去電果度直接囉電有乜分別??
rk2 發表於 2011-1-13 08:38:22 | 顯示全部樓層
請問師兄所說的超頻, 具體來說只是將servo 的驅動電壓加大了 ? 由6v 加至 7.2v ? 3003 的表現是快了 ? 大力了 ? thks.
ilove-benz 發表於 2011-1-13 09:53:55 | 顯示全部樓層
請問有何好處?
 樓主| MrSH 發表於 2011-1-13 11:02:12 | 顯示全部樓層
我隻電變BEC出5V, 3003用的話係慢左D, 橫掂隻3003都係度擺, 改黎玩下都好,燒左先買過隻.
實際試過LIPO差滿8.4V驅動暫時無問題 (10-20min), 速度有明顯提升, 扭力check唔到,但應該唔會大好多, 溫度無測過.

另外接線出黎係為左保護裡面控制電路壽命, 依家控制電路部份都係行緊5V, 現在只係驅動摩打電壓提高.
rk2 發表於 2011-1-13 11:39:06 | 顯示全部樓層
我記得以前有d  fet servo 都要另外飛絛線去電變的, 可能係同一原理.
pskyng 發表於 2011-1-13 11:44:34 | 顯示全部樓層
Mrsh well done.   好耐之前見有ching 都有以另一個方法谷3003 post youtube. 真係快好多.
Billysi 發表於 2011-1-13 11:50:05 | 顯示全部樓層
will make faster than 9451??
 樓主| MrSH 發表於 2011-1-13 12:15:20 | 顯示全部樓層
我記得以前有d  fet servo 都要另外飛絛線去電變的, 可能係同一原理.
rk2 發表於 2011-1-13 11:39

嗯, 以前有用過隻KO都係要搭條FET線
 樓主| MrSH 發表於 2011-1-13 12:15:46 | 顯示全部樓層
Mrsh well done.   好耐之前見有ching 都有以另一個方法谷3003 post youtube. 真係快好多.
pskyng 發表於 2011-1-13 11:44

另一方法? 想知...
 樓主| MrSH 發表於 2011-1-13 12:18:32 | 顯示全部樓層
will make faster than 9451??
Billysi 發表於 2011-1-13 11:50

咁又無咁犀利, 但我覺得都夠.
pskyng 發表於 2011-1-13 12:33:31 | 顯示全部樓層
另一方法? 想知...
MrSH 發表於 2011-1-13 12:15

唔係好記得.... 好似係將servo 電源直接在電池取電. 唔經接收.
chacha 發表於 2011-1-13 16:11:37 | 顯示全部樓層
應該祇係速度會快左,但係扭力就冇咩增加
呢個實驗,十多年前友人已試過
kiev 發表於 2011-1-13 19:56:24 | 顯示全部樓層
3003 好似無啤呤 ... 下次最好超 3001 ... mg995、996 果類 ! 另外直路唔好 full 咁盡 ... 万一果刻死 servo ... ... ...
sfdo 發表於 2011-2-4 19:50:06 | 顯示全部樓層
正,不過太快,唔知會唔會感應唔切,變左 左右震震下。 (好似直昇機咁會 hung尾)