RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5900|回復: 47
打印 上一主題 下一主題
收起左側

香港終於有國產私家車引入......

天照 發表於 2011-1-18 10:34:17 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
港首次引入 三款私家車本周運抵
國產 SUV車 平售 15萬元
2011年01月18日  蘋果日報

【記者呂焯均報道】內地汽車業發展迅速,有港商看好國產車價廉且性能達國際標準,取得內地國產私家車銷量冠軍的奇瑞車廠的香港代理權,開創國產私家車首次打入本港市場的歷史,第一步在港出售三款私家車及 SUV多用途車,私家車價低至 9萬港元或以下,多用途車亦只售 15萬元以下,比同級日本及韓國車便宜兩至三成,其中 SUV更平近半。三款車於本周內抵港,最快下月下旬推出市面。

最快二月下旬開售
奇瑞汽車 CHERY是以生產私家車為主的國產車廠,佔內地及出口純國產汽車銷量排名榜冠軍, 09年銷量 50萬輛。三款車本周內將由上海運抵本港,通過運輸署驗車審核,最快可於 2月下旬發售。取得港澳代理權的環美國際公司董事長林源森說,已向運輸署提交申請審批文件,包括入口車款設計、規格,三款車也有出口澳洲,符合當地要求,相信同樣能達本港標準。
因應香港是右軚車,暫只引入奇瑞有右軚車生產的三款車:小型五人車 A1、五人轎車 A3、 SUV運動型多用途車 Tiggo。 A1是 1,300c.c.,設備屬基本型,連稅零售價約 9萬元或以下。 A3是 1,600c.c.轎車,舒適度、安全性相對較高,售價約 13萬元,代理商認為可媲美 24至 25萬元的日本車。兩款車只有棍波版,自動波型號預計今年中到港。
至於 SUV車 Tiggo, 2,000c.c.賣 15萬元以下,可改裝成越野車外形,有天窗及自動波供選擇。林偉傑估計,奇瑞 SUV價錢吸引,競爭力強,相信銷量最好;首年希望總共售出 500至 1,000輛。環美總經理林偉傑說,國產車將由金孚汽車負責零售,買車可獲 3年或首 10萬公里保養。

環美正與提供汽車按揭的銀行及財務公司商討三款汽車的按揭安排,希望一如其他流行牌子一樣,利率約 2.5%,以小型車 A1的 9萬元計,首期付 1.5萬元,月供可低於 3,000元。環美認為國產車超低價,有強大競爭力,本港的對象是經濟能力不太高的年輕人。
國際汽車及航空工程師學會前會長何懿德表示,他在內地曾使用多輛奇瑞的汽車,覺得其設計和性能均不錯,若價錢平,或能打入本港市場;但港人買車主要選擇日本及歐洲品牌,韓國車也要花多年時間才為港人受落。

唔知保險公司會唔會因為覺得國產車質量唔得,收貴O的保險呢?
我諗呢O的車,如果係SUV的話,要嚟做中港車可能都唔錯.
反而O的車仔就真係唔知有冇市場喇.......O的人會唔會貪平呢?定係會攞果O的錢嚟買二手呢?
 樓主| 天照 發表於 2011-1-18 10:41:10 | 只看該作者
你會唔會買返部呢?
B仔 發表於 2011-1-18 10:42:54 | 只看該作者
有冇相睇吓?
Lotus 發表於 2011-1-18 10:43:36 | 只看該作者
點既樣??
Badman916 發表於 2011-1-18 11:11:43 | 只看該作者
我寧願買二手日本歐洲車好過, 大陸車一撞成個風琴摺埋死得.
yeeha0518 發表於 2011-1-18 11:21:21 | 只看該作者
個樣超國產~~~~
 樓主| 天照 發表於 2011-1-18 11:21:23 | 只看該作者
傳聞會引入O既.....

TIGGO SUV
http://www.cheryinternational.com/en/tiggo-overview

A1
http://www.cheryinternational.com/en/a1-overview

A3
http://www.cheryinternational.com/en/a33-overview

因為話呢三架車先有右軚版.....

A1同A3都唔係國產設計,話係Pinifarina設計......

台灣都有賣,佢地O既評價係:價錢抵,功能都齊兼比同級多,但係細節唔靚
feihome1 發表於 2011-1-18 11:24:10 | 只看該作者
scalpel 發表於 2011-1-18 11:40:11 | 只看該作者
有韓國車感覺!
longman0072 發表於 2011-1-18 11:42:41 | 只看該作者
A3 should come w/ a 1800cc engine.....grab the mkt shares of Japan 1500cc Class Sedan
 樓主| 天照 發表於 2011-1-18 11:56:39 | 只看該作者
1500CC同1800CC 唔同牌費喎......

買得咁平車O既人可能未必想俾多咁多牌費錢........
du0449 發表於 2011-1-18 14:47:31 | 只看該作者
接受唔到囉,連萬士德都唔會買何況國產!
fou 發表於 2011-1-18 15:43:21 | 只看該作者
好'大宇' feel喎!而且太貴啦!買唔落手!重1800cc... bye bye
[email protected] 發表於 2011-1-18 16:07:25 | 只看該作者
回復 2# 天照
我唔會買,大陸嘢靠唔住,冇信心買,廳聞在港旅巴(金龍,字通,中通)好多嘢唔掂,質量差,都係日本車可靠,其後歐洲車(Benz,Bmw,Audi)
[email protected] 發表於 2011-1-18 16:08:24 | 只看該作者
回復 12# du0449
日本車最好Toyoya
AMAT 發表於 2011-1-18 16:15:08 | 只看該作者
其實香港會買呢類車O既人真係少.......
我估可能係一O的機構買嚟做公司車,唔係話接人果O的公司車,係要嚟成日要出街CHECK呢CHECK路果O的腳車......

不過又講返事實,我係國內做O野,都有唔少同事有買奇瑞O的車嚟揸.......佢地揸成三四年,架車都仲係幾好狀態.....
係唯一都係果句,用料差.
fou 發表於 2011-1-18 16:29:23 | 只看該作者
我就覺得大衆最好,真係好實'鄭'!
AMAT 發表於 2011-1-18 16:31:05 | 只看該作者

你睇國內果O的JETTA就知.......

不過,VW舊車係襟用過新果O的......因為少電子O野......
一多電子O野,就冇以前果O的咁襟.......
[email protected] 發表於 2011-1-18 16:48:09 | 只看該作者
回復 17# fou
VW車用得上3幾年個冷氣入面海棉硬化咗由風口吹出嚟,+架有九架都係咁,其它漏呔油
fou 發表於 2011-1-18 16:54:39 | 只看該作者

回復 18# AMAT

oh...! 咁盡差咗d啦!重記得以前我有個客响上面揸大衆,佢日日車我返佢公司,d路有d'達加' feel! haha...係原全感覺到部車係好正!好回味!