RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: eleung838
打印 上一主題 下一主題
收起左側

建造中的 Japdpanther 2011-2014 (95%完成)

pangpang_man 發表於 2011-7-17 23:57:29 | 只看該作者
起初我見 HL 平,所以發覺唔錯,但後來發玩如果改起哩,實在有 d 麻煩,因為我工具唔夠之餘,手藝亦一般........
所以後來買o左星星虎一,唔駛點改效果已經唔錯,不過o岩o岩先砌好,未知遲 d 粗玩之後會點
052c 兄話 "孖星波箱卻因為其中一處承拓住齒輪的金屬板頂吾住" 係咩原因同邊部份呢? 等我都多加留意
yauky 發表於 2011-7-18 00:05:29 | 只看該作者

"孖星波箱卻因為其中一處承拓住齒輪的金屬板頂吾住"
我的見解是星星的波箱是鋁製, 過熱時就會頂唔住.........可以用我的方法.
測試溫度方法很簡單, 現今買一個溫度表(大陸造)很平, 而且我們不需太高精度.....................................
kenl 發表於 2011-7-18 00:27:19 | 只看該作者

回復 pangpang_man 的帖子

田齒葙最弱是中介齒軸會被齒拖動,轉動引致齒葙殼軸孔擴大,就引致中介齒與輸出軸及前級齒咬合不佳,虛位,齒也易磨損,睇圖啦
比個建議你..買對HL摩打換左田宮原有摩打,架車會慢左三分一左右,會耐玩D
yauky 發表於 2011-7-18 00:40:05 | 只看該作者

正如我想像中, 恆恆的都有銅軸套, 鋁合金是不夠硬度和(內)高溫, 而且我見閣下的波箱沒有足夠的潤滑劑.
軸(成)巳磨損, 可擴大後加軸套或BALL BEARING.
留意影像中我特意加入波箱的BALL BEARING, 正如你的星星主軸也安裝了, 磨損的孔也可改裝  http://www.youtube.com/watch?v=kB1_u70W2HE
pangpang_man 發表於 2011-7-18 00:51:15 | 只看該作者
睇o黎我高估o左星星波箱......
Impact 波箱又如何?
我用緊一隻叫 White Lithium Grease(噴的) 潤滑劑,夠唔夠呢?
pangpang_man 發表於 2011-7-18 00:53:22 | 只看該作者
回復 kenl 的帖子

HL 波箱可以直接裝入星星而唔需要修改嗎?
因為可能我工具限制而做唔到
kenl 發表於 2011-7-18 00:54:51 | 只看該作者

你真係知D唔知D,冇油?洗淨左咪冇啦,你又以為條軸會轉咩,都係唔講,買架睇下你就明,斷估冇意思
yauky 發表於 2011-7-18 00:57:23 | 只看該作者

你的星星波箱十分貴, 也巳磨損, 只要到新填地街買合適的BALL BEARING ( 只賣十數元一個)裝上去一試, 死馬當活馬醫..............................濆的潤滑劑很怏就流走, 我說的是雪油.....
yauky 發表於 2011-7-18 01:01:46 | 只看該作者
kenl 發表於 2011-7-18 00:54
你真係知D唔知D,冇油?洗淨左咪冇啦,你又以為條軸會轉咩,都係唔講,買架睇下你就明,斷估冇意思

明白.
kenl 發表於 2011-7-18 01:06:21 | 只看該作者
yauky 發表於 2011-7-18 00:57
你的星星波箱十分貴, 也巳磨損, 只要到新填地街買合適的BALL BEARING ( 只賣十數元一個)裝上去一試, 死馬當 ...

睇泥你都冇乜經驗朔膠唔可以落雪油或車用偈油之頰物料,會爆(劣)
kenl 發表於 2011-7-18 01:10:34 | 只看該作者
pangpang_man 發表於 2011-7-18 00:53
回復 kenl 的帖子

唔改一定唔得,軸長短不一樣,固定齒葙孔都不一樣
yauky 發表於 2011-7-18 01:10:56 | 只看該作者
pangpang_man 發表於 2011-7-18 00:53
回復 kenl 的帖子

你誤解了, 我只是說原孔可擴大裝BALL BEARING, 沒有說星星裝恆恆波箱, 不但可以修理巳磨損的波箱, 而且修理後的波箱更久用...............
yauky 發表於 2011-7-18 01:26:15 | 只看該作者
kenl 發表於 2011-7-18 01:06
睇泥你都冇乜經驗朔膠唔可以落雪油或車用偈油之頰物料,會爆(劣)

所以就是要用雪油, 令其只在波箱內而不會流到朔膠車身. 而且塑膠本身會老化而爆裂, 玩到架車的膠爆裂都玩夠數.....................
 樓主| eleung838 發表於 2011-7-18 02:09:31 | 只看該作者

Fuel barrel Wehrmacht. 200 liter have been done!

Fork-Lift with 5 Fuel barrel Wehrmacht. 200 liter
http://www.youtube.com/watch?v=tgevZEhWFCk
ming1389 發表於 2011-7-18 02:19:34 | 只看該作者
 樓主| eleung838 發表於 2011-7-18 02:45:45 | 只看該作者
ming1389 發表於 2011-7-18 02:19
回復 eleung838 的帖子

http://www.youtube.com/watch?v=rKtf_N_SMJg

Thank you for your sharing!

NICE!
askalaw 發表於 2011-7-18 23:35:27 | 只看該作者
eleung838 發表於 2011-7-18 02:09
Fuel barrel Wehrmacht. 200 liter have been done!

Fork-Lift with 5 Fuel barrel Wehrmacht. 200 lit ...

師兄, 請問邊到可以搵到D油桶??
 樓主| eleung838 發表於 2011-7-25 00:38:35 | 只看該作者
askalaw 發表於 2011-7-25 09:22:27 | 只看該作者
D顏色好神秘!
fung11 發表於 2011-7-25 09:24:34 | 只看該作者
加油呀,慢工出細貨,唔使理其他"塘邊鶴"係度吱吱喳喳,又話孖星貴唔值,又話HL唔得,不如pm我介紹d 1/6全金屬比佢啦,包掂,離哂題