RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Ivan
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Dualsky Z5 跟 LRP Octawind 摩打比較

大朋友 發表於 2011-4-23 18:34:41 | 只看該作者
其實我玩RC 都十幾年, 發現好多車友, RC老板 及 高手, 會把 RC 的設定, 配置 及 手法 之原理及理論, 變成(絕世秘笈) 永不外傳, 令到好多新手或認真o既車友, 用好多好多好很多時間才能跑得好. 現在問問題的所為膚淺車友, 其實絕不膚淺, 只是無人題點把了.
carvenchow 發表於 2011-4-23 18:43:06 | 只看該作者

因為人人設定都有不同,所以一般都只有原理和理論

例如JV為例,有些C兄較偏向靈活,有些C兄較偏向推頭,但可能C兄你係想架車好靈,但係高手幫你SET左較推,咁不如自己試...
大朋友 發表於 2011-4-23 19:34:15 | 只看該作者
就係ching所講的一樣, 當D新手問設定點攪呀? D高手咪好似ching你咁答lor
大朋友 發表於 2011-4-23 19:41:08 | 只看該作者
再者, 呀王先生在TITC用H.W. 的最新firmware 比賽, 你又知唔知, 唔係廠車手的車友, 會幾時拿到H.W. 的firmware 丫, ED 咪我講的所為絕世秘笈lor
nuser 發表於 2011-4-23 19:44:46 | 只看該作者
carvenchow 發表於 2011-4-23 18:43
因為人人設定都有不同,所以一般都只有原理和理論

例如JV為例,有些C兄較偏向靈活,有些C兄較偏向推頭,但 ...

答咗等如沒答!
kwok 發表於 2011-4-23 19:51:16 | 只看該作者
大朋友 發表於 2011-4-23 18:34
其實我玩RC 都十幾年, 發現好多車友, RC老板 及 高手, 會把 RC 的設定, 配置 及 手法 之原理及理論, 變成(絕 ...

現在沒有了"絕世秘笈"了吧,好像rc-evo這類大型網站,所有知識都可以在這裡找到,還有像閣下的熱心車友分享知識,根本就不用再問那些閣下所謂的高手意見呢!
carvenchow 發表於 2011-4-23 19:51:31 | 只看該作者
大朋友 發表於 2011-4-23 19:34
就係ching所講的一樣, 當D新手問設定點攪呀? D高手咪好似ching你咁答lor

如與問人不如自己試...閣下見解如此
carvenchow 發表於 2011-4-23 19:53:46 | 只看該作者
nuser 發表於 2011-4-23 19:44
答咗等如沒答!

咁C兄你多D去新手區幫幫其他要SET車的朋友們

因為我完全唔知佢地點樣揸法...可能你知 唔該哂...
大朋友 發表於 2011-4-23 20:05:56 | 只看該作者
kwok 發表於 2011-4-23 19:51
現在沒有了"絕世秘笈"了吧,好像rc-evo這類大型網站,所有知識都可以在這裡找到,還有像閣下的熱心車友分享知 ...

kwok sir, 在rc evo 吹水會好D, 講認真講理論, 絕不能同國內網站rc fans 比
比利羊 發表於 2011-4-23 20:12:08 | 只看該作者
早兩日入左 LRP 5.5T,之前有想過買 Z5,
由於錢有限,所以都係買大品牌。
其實有幾多人可以完全買晒來作測試,
而口碑又好因人而異,問過好多人,
LRP 好多嘢換,好易爆心,但都係買左!
kwok 發表於 2011-4-23 20:29:28 | 只看該作者
回復 大朋友 的帖子

閣下都睇rcfans的嗎?
kwok 發表於 2011-4-23 20:31:21 | 只看該作者
回復 比利羊 的帖子

有缺點都能接受,呢個就是對產品有信心的了.
cvleung 發表於 2011-4-23 23:42:30 | 只看該作者
老老實實, 究竞里隻野在JV用什么齒比會適合?
nuser 發表於 2011-4-23 23:55:50 | 只看該作者
回復 cvleung 的帖子

各人各人玩法吳同!沒話邊樣好!問人不如自己試!
但最緊要係你手車快就快!
sgg 發表於 2011-4-24 01:10:27 | 只看該作者
阿馬生唔該用返繁體,我在Rcfans都用簡體。言歸正轉,現時大部分RC用品都是國產,都有好嘢,摩打亦是。在現今Tubo 盛行年代,各牌子的摩打也能快,看M.R用公認最慢的SP3.O摩打也這樣快。小小數據RP輸出最大,但溫度高,而大部分摩打偏向低溫尾段,所以若用Tubo可用大O.5齒以增加頭段,用Tubo來增加尾速,若還是不夠快可用最新0211stock程序,(功記不要用119,因用Modify摩打絕無線性可言),因這程序可加多些進角及多些項目調校,但建議參考Modify程序,進角不宜太多因而燒電變。而用LRP的更是用Modify的已夠,再快恐怕會更加高溫。另外速度跟電變和摩打有關外,電池亦很重要啊!以上只是小弟一些經驗,不信當然可以不理。
sgg 發表於 2011-4-24 01:37:04 | 只看該作者
bb149 發表於 2011-4-23 10:21
didier   u are right.
這只Z5 我有朋友用緊,都不知幾快
20人比賽,有十幾個高手,佢用Z5可以企在A4排位( ...

你講嗰個喺咪用電鍍銀車殼,搾控好似拜神嗰個?他真喺好快,同埋好快換大減。
大朋友 發表於 2011-4-24 01:48:02 | 只看該作者
兩位超級高手同在此板呢.......
bb149 發表於 2011-4-25 00:22:38 | 只看該作者
sgg 發表於 2011-4-24 01:37
你講嗰個喺咪用電鍍銀車殼,搾控好似拜神嗰個?他真喺好快,同埋好快換大減。

馬達王1983 發表於 2011-4-25 00:55:17 | 只看該作者

亞標 發表於 2011-4-23 17:36
師兄, 不如我們回歸原點, 用z5 4.5t的ratio 是9.0嗎? turbo應該如何調整才好? 我也被這馬達考起了, ratio ...

广州花都好盈杯  高速场地
Z5 4.5T馬達  後蓋進角調整至中間  齒輪比9.0

好盈0528MOD程序   TURBO   8檔        延時0.6秒

當時還無0119 MOD

0119MOD現在改進了頭段的進角可以微量調整   頭段爆發力可以不需要靠變換馬達來調教

但是後面的TURBO數值好像有改變  和0528不同  我還沒有測試
馬達王1983 發表於 2011-4-25 01:01:49 | 只看該作者
大朋友 發表於 2011-4-23 19:41
再者, 呀王先生在TITC用H.W. 的最新firmware 比賽, 你又知唔知, 唔係廠車手的車友, 會幾時拿到H.W. 的firmw ...

看見大陸人拿第一  就說用廠車手程序  普通人拿不到   又多一個膚淺的人  

TITC比賽時    不管任何國家的HY玩家都有來抄程序與設定   只是你看不見而已

說話要負責   膚淺的人