RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1987|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有關快艇尺寸

cf2468 發表於 2011-5-23 15:37:44 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
近日想玩下快艇,不過完全未玩過船,唔知買咩size好, 見到有些是65cm,跟住就到93cm的船型。想請問93cm(連埋尾舵長度)在天水圍及屯門池玩會唔大太。多數係呢2度玩快艇的師兄係玩幾長的?
見到有部双體快艇叫cat, size 好似都不錯(80cm), 其實双體快艇是否比單體慢? 2種艇的特性分別在那裡呢 ?
新手一名,問題多了請不要見怪
 樓主| cf2468 發表於 2011-5-23 15:44:03 | 只看該作者
另外, 跟船那些集牌電變及motor會否很易懷,是否用好盈比較可靠及耐用?
Skipper 發表於 2011-5-23 20:17:01 | 只看該作者
雙體快過單體, 但轉向不靈活. 其他的幫你唔到.
lf2c 發表於 2011-5-23 21:04:21 | 只看該作者

某程度上算係雙體快過單體~
如果唔係港澳d船公司(除左水翼船之外)都唔會用雙體船行啦~
大飛 發表於 2011-5-23 23:57:58 | 只看該作者
雙體船很難玩,新手勿試。O艇好玩D,同易玩D,個人意見。
 樓主| cf2468 發表於 2011-5-24 09:27:13 | 只看該作者
原來係双體快D,都係先考慮單體。
有無c hing 有在"yahoo拍賣" 賣快艇那位c hing 的email 或聯絡電話?
Jack05101 發表於 2011-5-24 12:04:13 | 只看該作者
回復 cf2468 的帖子

買65cm戈隻好d
Skipper 發表於 2011-5-24 14:43:23 | 只看該作者
lf2c 發表於 2011-5-23 21:04
某程度上算係雙體快過單體~
如果唔係港澳d船公司(除左水翼船之外)都唔會用雙體船行啦~

雙體快過單體的前題, 是同一排水量計.

由於船身與水接觸面較小, 故阻力也較小, 速度就較快, 也較慳油(水的阻力小咗)
船公司的考慮應在慳油(慳$).

同理, 三體  快過  雙體....
但沒有四體船
lf2c 發表於 2011-5-24 18:52:27 | 只看該作者
Skipper 發表於 2011-5-24 14:43
雙體快過單體的前題, 是同一排水量計.

由於船身與水接觸面較小, 故阻力也較小, 速度就較快, 也較慳油( ...

但我又唔明一樣野啦.................
好似我地d船仔咁明明行車葉會比行JET筒慳電.........
同樣道理我諗真船都應該係行車葉會比行JET筒較慳油........
但點解港澳d船公司d船就偏偏要行JET筒都唔行車葉???
flybook 發表於 2011-5-24 18:57:59 | 只看該作者
回復 lf2c 的帖子

可能澳門淺水 打到隻葉哈哈
Skipper 發表於 2011-5-24 22:39:16 | 只看該作者
回復 lf2c 的帖子

我己前玩開帆船, 是以玩帆船觀點睇雙體同單體.

對於你的雙體同單體問題, 我從維基網找到以下相同意思的Statement:

URL: http://en.wikipedia.org/wiki/Catamaran

"They have a higher speed than monohulls of the same size due to the more needle-like hull shape having reduced hydrodynamic drag."

"車葉會比行JET筒慳電" 是否在同一馬力下比較?? - 我末試過比較, 沒意見.

果D船仔的比例, 能否100%代表真船?? (包括埋動力與排水量的配搭/關係)??

唔知有無讀 Marine 的師兄指教下.
lf2c 發表於 2011-5-24 22:52:49 | 只看該作者
Skipper 發表於 2011-5-24 22:39
回復 lf2c 的帖子

原來如此,因為我都係估估下咋~                       

lf2c 發表於 2011-5-24 22:53:01 | 只看該作者
Skipper 發表於 2011-5-24 22:39
回復 lf2c 的帖子

原來如此,因為我都係估估下咋~