RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2646|回復: 5
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Buy Second Hand Car

yokomo 發表於 2011-6-23 10:34:46 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
My family will consider to buy a second hand private car & we don't know how to do the inspection before buy. Do you have suggestion which shop can have that kind of service? Do you know usually how much will be required?

Thanks All !!
回答 發表於 2011-6-23 12:36:53 | 只看該作者
can be AA Club
AMAT 發表於 2011-6-23 22:57:22 | 只看該作者
搵一個揸開車O既朋友,問佢有冇相熟車房,之後睇完車,O岩O既咪叫對方揸去車房上架睇睇.

上架都係睇下喉有冇穿,有冇漏油(波箱,分火),皮帶有冇到期,有冇生鏽,有冇唔正型或一O的唔應該出現O既接駁.
同埋睇下O的波JOINT防塵蓋有冇過期爛,BRAKE喉有冇老化,呔呎有冇變型等等........
注意有冇一O的好奇怪O既特別乾淨,因為有O的人賣車前係會抹ENGINE避免俾人睇出有漏油......
轉向有冇虛位,因為車用得咁上下轉向有機會有零件磨損O既虛位.

自己睇一般都係睇佢邊到花,花得正唔正常,陽光下睇下O的油有冇深淺色,有冇O的色怪怪地,車門防水邊有冇爛,開門閂門有冇怪怪地,車椅有冇爛,膠件有冇晒到老化痴手.尤其車頂O的手拉,等等.....
車O既行車里數有幾多,一年約係一萬公里左右係叫正常使用,可以計返架車幾多年就幾多公里咁睇.
但要留心,有機會有人會撥表等佢里數少O的,呢O的好多時要返原廠拮電腦先CHECK到.
里數亦都會表示出架車會唔會有機會再整,例如駛唔駛換CAM帶,駛唔駛換偈油等等,最好有對方出示佢維修紀錄,如幾時換過O的乜.
開車頭蓋聞下有冇一O的不正常O既汽油味,因為有可能漏偈油.帶支電筒照下ENGINE O的位,因為有時漏油會係係O的陰暗處,正常ENGINE照入面O的零件唔會見到濕,濕就即係有地方有滲漏.
另外可以要求車主扭盡呔,你照照入面O的BRAKE喉或防漏會唔會好老化.

記得最好係日頭睇下,因為夜晚睇唔到有冇深淺色,另外最好踎低睇下BUMPER裙膠邊,因為有時重噴O的人好懶會唔噴底睇唔到O的位.另外車頂睇下有冇花或撞凹.有天窗要睇會唔會漏水.

去車房上架睇,部份會唔收錢,部份會收,視乎朋友交情.
不過最好就俾錢啦.同埋如果外觀睇唔O岩就唔好晒時間上架睇喇.

另外唔同車會有唔同注意事項,要等你知道你想買邊款車再講.

但以日本車計,如果係漏油果O的,拆一拆換一換都千幾,越入O既地方,要拆O既O野越多,整O既錢越貴.
要計一計,因為架車就算更平,如果你買返去之後唔駛一兩個月就要整或換零件,駛你幾千銀,咁值唔值呢?

反而外觀有小花果O的就真係好正常唔係大件事嚟.
 樓主| yokomo 發表於 2011-6-24 09:02:14 | 只看該作者
回復 AMAT 的帖子

C Hing, thanks for your advice. U're so professional, not only the RC car but also the 1:1 car. Actually, the Honda Stepwgn or other Toyota 7 seat will be considered.

Any garage can be recommended for that kind of inspection?
AMAT 發表於 2011-6-24 09:41:37 | 只看該作者

你唔好咁講,我一O的都唔專業.我純粹係自己睇同同埋O的朋友去睇二手車睇下睇下知道.
仲有好多O野唔知.

我識得有人唔等如可以就到你,你要睇你自己住邊同埋你睇車邊區.....

唔通我叫你粉嶺出香港島睇咩,係咪先.

如果係上一代STEPWGN,基本上都唔會有咩大問題,因為都OK.
如果係上上一代,就要留意佢ENGINE有冇漏油問題.
上一代係行K20A,SPADA就行K24A,兩款ENGINE都係行鍊,唔駛換CAM帶,亦理論上未夠期換.
但要留意佢行車數同埋佢有冇勤換波箱油,因為佢係行CVT.HONDA O的CVT出名唔太好.
要CHECK佢電門有冇問題,會唔會閂得唔好.

TOYOTA車基本上問題較少,亦較耐用.十年車ENGINE都可以KEEP得好好.
視乎你睇中邊架啦,我自己揸開PICNIC就幾好揸,可靠.但係都大大地食,呢個天時開埋冷氣成兩蚊一公里.平時都1.7.
另外就係上七年以上O既TOYOTA車,如ALPHARD,大霸同PICNIC,ENGINE未必老化,但係佢轉向會有虛位,
要小心留意買果時有幾虛,因為換果擔O野都成二三千銀.
至於較新果O的WISH呀,又或者水貨車等,就唔係咁清楚喇.

新車會較慳油,如上一代STEPWGN會較O的PICNIC等慳,始終ENGINE唔同.
WISH果類仲慳,但要留意佢坐七個人會好逼,要睇你自己平時坐幾多個人,有O的咩人坐.
另外多老人家,STEPWGN,PICNIC,ALPHARD,NOAH上落都會較方便.
另外電門亦都更適合有老人家時.
所以要睇自己坐咩人多決定.
1524 發表於 2011-6-24 11:05:41 | 只看該作者
樓主如果想搵7人車, 可以入佢地車會d 網頁睇睇,
知多少少架車o既優劣同埋常見毛病.
http://www.serenahk.com/
http://www.stepwgnhk.com/
noah....我未有.