RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: wyman18
打印 上一主題 下一主題
收起左側

OH MY GOD ..

minimini 發表於 2011-7-12 17:32:55 | 只看該作者
633_482 發表於 2011-7-12 21:15:02 | 只看該作者
lowtech 發表於 2011-7-10 15:59
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1127969556
呢部同樣咁驚嚇,個seller我唸開心到幾晚訓 ...

咁好價,我都放咗部gallop先
Hotdog2 發表於 2011-7-13 00:03:03 | 只看該作者
有無病吖成皮買部舊車?
 樓主| wyman18 發表於 2011-7-13 10:15:57 | 只看該作者
633_482 發表於 2011-7-12 21:15
咁好價,我都放咗部gallop先

希望師兄你可以有一個好ge收穫
lowtech 發表於 2011-7-13 18:08:06 | 只看該作者
回復 Hotdog2 的帖子

部第一代Hilux如果全原裝$6000成交係正常價,但呢部冇左原裝前後Bumper,最多值$5000.
貴就係貴D,無法啦,呢D係我地班老鬼既童年夢想嘛!
minimini 發表於 2011-7-13 20:45:53 | 只看該作者
lowtech 發表於 2011-7-13 18:08
回復 Hotdog2 的帖子

部第一代Hilux如果全原裝$6000成交係正常價,但呢部冇左原裝前後Bumper,最多值$5000.
...

同意

要尋找童年回憶, 真係要俾番咁上下嘅 "代價", 有時都未必係想揾就即刻揾得到.........啱價錢又要 condition 好, 仲要對方捨得賣........真係唔容易......
lowtech 發表於 2011-7-14 00:53:57 | 只看該作者
回復 minimini 的帖子

當年企係北角中記門口看着呢部Hilux,標價$1500蚊,家裏一個月既家用才500蚊,自己既零用錢每天一蚊。要差不多五年既零用錢先可以買到呢部車。真係可望而不可及!
現在想擁有呢部車既情懷新一代真係唔容易理解!
minimini 發表於 2011-7-14 08:57:21 | 只看該作者
lowtech 發表於 2011-7-14 00:53

當年企係北角中記門口看着呢部Hilux,標價$1500蚊,家裏一個月既家用才500蚊, ...

對比而家嘅 1/10 touring cars --> 動不動都起碼 3k 或以上, 但又冇一啲突破性嘅 design, 部部車嘅 layout 都差唔多, 著重功能性多於一切, 只係金屬部件唔同顏色, 我自問就完全冇 feel 嘞.......

如果用差唔多嘅價錢, 買一部包含咗兒時回憶 + 獨特設計嘅車, 再花心機將佢 rebuild 番好, 成功感大好多, 亦都開心得多........

當然, 新一代嘅車友, 係唔會明白我哋呢啲 "老鬼" 諗嘅嘢, 始終未經歷過搬一大舊水電池用急差線义電, 喺球場玩車嘅日子吖嘛........辛苦.......但回味.........
lowtech 發表於 2011-7-14 10:13:38 | 只看該作者
好懷念舊日揹著個舊二三十磅重嘅”奶媽”在土瓜灣煤氣公司沙地,維園藍球場,船仔池四處跑嘅曰子!
tarotrex 發表於 2011-7-14 10:52:23 | 只看該作者
minimini 發表於 2011-7-14 08:57
對比而家嘅 1/10 touring cars --> 動不動都起碼 3k 或以上, 但又冇一啲突破性嘅 desi ...

完全應同  完全應同  完全應同  完全應同  完全應同  
633_482 發表於 2011-7-19 20:21:26 | 只看該作者
minimini 發表於 2011-7-14 08:57
對比而家嘅 1/10 touring cars --> 動不動都起碼 3k 或以上, 但又冇一啲突破性嘅 desi ...

水電認真攞命,好在當年都叫有氣有力
lowtech 發表於 2011-7-20 15:52:14 | 只看該作者

http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/b19218219
Ken 哥仔好似彈咗鐘,部Gallop要重拍!可能部車冇幅相咁新.
tunagt 發表於 2011-7-20 19:29:57 | 只看該作者
回復 lowtech 的帖子

真係經典再現