RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 小龍
打印 上一主題 下一主題
收起左側

JV F1 早場大集合!

樓主| 小龍 發表於 2014-9-22 07:40:23 來自手機 | 只看該作者
光輝的照片。
sfdo 發表於 2014-9-22 22:32:05 | 只看該作者

4WD F1,感覺似出貓

我就慘,花左差唔多三百蚊補自己,但自身走直線都仲係走得麻麻,車 set 得幾好都冇用
睇怕呢幾個星期,假日只可睇住你地玩
 樓主| 小龍 發表於 2014-9-23 00:53:09 | 只看該作者
sfdo 發表於 2014-9-22 22:32
4WD F1,感覺似出貓

我就慘,花左差唔多三百蚊補自己,但自身走直線都仲係走得麻麻,車 set 得幾好都冇 ...

師兄,你架車都係未揾啱呔啫,比啲心基,試多幾種呔,架車慢少少,練吓手指,一定大有所成。
sfdo 發表於 2014-9-23 18:18:24 來自手機 | 只看該作者
小龍 發表於 2014-9-23 00:53
師兄,你架車都係未揾啱呔啫,比啲心基,試多幾種呔,架車慢少少,練吓手指,一定大有所成。 ...

其實胎已搵o岩,己冇甩尾了。上星期六下午天水圍同星期二黃昏JV 試,車已好定,只可惜個人唔定。走幾個圈就頭暈眼花要停...
sfdo 發表於 2014-10-11 15:58:27 | 只看該作者
可能已冇能力再去 jv大場玩。
今週六早,本身暈暈地但仍堅持玩,玩到...直路頭失去知覺,潛意識個人走去直路頭執車...有返知覺時先至知架車停去中間彎路中心...
唉,睇怕以後去 JV 只可睇人地玩
hsukoonyuen 發表於 2014-11-16 16:32:49 來自手機 | 只看該作者
just finish building f113, but I dont see a lot of people playing in JV now... anyone playing f1 in JV on weekend?
hkpeople1997 發表於 2014-11-16 22:40:34 | 只看該作者
唔係喎星期六上午起碼有六七架f1 係處玩!
hsukoonyuen 發表於 2014-11-17 00:25:21 | 只看該作者
I will join next Sat, thx
littlewolf263 發表於 2014-11-17 08:58:01 | 只看該作者
剛入了Sakura FGX, 請問用什麽膠呔好?曾有JV CHing話一套呔大約$180,不知是什麽呔及那裹可買到?
謝謝!

樓主| 小龍 發表於 2014-11-17 21:58:17 | 只看該作者
littlewolf263 發表於 2014-11-17 08:58
剛入了Sakura FGX, 請問用什麽膠呔好?曾有JV CHing話一套呔大約$180,不知是什麽呔及那裹可買到?謝謝!
...

RI FGX, F TEN 呔
hsukoonyuen 發表於 2014-11-18 08:52:18 來自手機 | 只看該作者
f113 ready to run

speed passion reventon pro 1.1 with competition 3.0 17.5T
WagwanBumba 發表於 2014-11-20 15:35:47 | 只看該作者
hsukoonyuen 發表於 2014-11-18 08:52
f113 ready to run

speed passion reventon pro 1.1 with competition 3.0 17.5T

Nice!! I think I saw you at JV last night? Had a bunch of us with quite a few F1 cars
hsukoonyuen 發表於 2014-11-20 16:03:40 來自手機 | 只看該作者
yes, too bad i only have 1 short pack battery to play with, will convert back to standard lipo setting.
sfdo 發表於 2014-11-22 13:01:57 | 只看該作者
今日最"勁"。架車喺 Pit area,個人都未上到 driver 台就被爆 seafood...
建議你哋去 jv 玩一定要車尾加鋼架保護.
ivan仔 發表於 2014-11-22 23:50:33 | 只看該作者
sfdo 發表於 2014-11-22 13:01
今日最"勁"。架車喺 Pit area,個人都未上到 driver 台就被爆 seafood...
建議你哋去 jv 玩一定要車尾加鋼架 ...

你可以人在DRIVER台,再用魚竿釣架車落去PIT AREA, 我想E個方法唔錯, 不喜勿插, 只係比個意見
sfdo 發表於 2014-11-23 11:44:33 | 只看該作者
ivan仔 發表於 2014-11-22 23:50
你可以人在DRIVER台,再用魚竿釣架車落去PIT AREA, 我想E個方法唔錯, 不喜勿插, 只係比個意見 ...

咁遠,用魚竿好難釣...

被大射,尾軸差速歪就唔少得。但更慘係連接殼柱o既板都內傷....唉,架 DZ 落場第七排電就....
如果係因為自撞或賽道中失手而被射,咁都死得心服口服,但依家係 PIT AREA 內喎 。(距離出入口白間位有一段距離)
brianych 發表於 2014-11-23 12:14:52 來自手機 | 只看該作者
師兄,通常我自己放車係pit出口最前,出到近綠色地方,因為星期六早上好多車車一齊玩,有時啲師兄又係pit位試吓車又或收唔切入pit. 我諗嗰個位比較安全
hsukoonyuen 發表於 2014-11-24 13:21:49 來自手機 | 只看該作者
what motor turn and gear ratio do u use? i use 17.5 with gear ratio 3 in JV, still seems a bit slow
brianych 發表於 2014-11-24 13:45:12 | 只看該作者
hsukoonyuen 發表於 2014-11-24 13:21
what motor turn and gear ratio do u use? i use 17.5 with gear ratio 3 in JV, still seems a bit slow

With Turbo or N/A ? We're using same gear ratio in JV also.

sfdo 發表於 2014-11-24 17:53:20 | 只看該作者
hsukoonyuen 發表於 2014-11-24 13:21

我 以前 玩蛇仔 s100 用 17.5T 齒比 3再細 d 都得(roll out ~65mm)。
註:以前個人已經走唔到直,到今日仲會拉尿,應該幾難再上 JV玩,天水圍小玩或可以。