RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: euro614
打印 上一主題 下一主題
收起左側

最強火牛 DIY

TigerI2010 發表於 2011-8-23 09:44:33 | 只看該作者
除非要用大A數及同時差多塊電,一般PSU或火牛已經夠用。
takuma 發表於 2011-8-23 21:56:31 | 只看該作者
師兄,有無相片睇下
thanks!!
0044167 發表於 2011-8-23 22:50:35 | 只看該作者
深水埗好多呢啲冇人要既舊牛
RCBB 發表於 2011-8-27 16:22:57 | 只看該作者
好文,增加一些知識
carcarman123 發表於 2011-8-29 13:01:29 | 只看該作者

are u using imax b6?
the max. charging current of b6 is only 5A,so it is useless to diy a transformer that output current more than 5A.
carcarman123 發表於 2011-8-29 13:03:27 | 只看該作者
0044167 發表於 2011-8-23 22:50
深水埗好多呢啲冇人要既舊牛

深水埗D舊牛感覺上好唔安全...
或者可能d電容脹晒...輸出電壓唔穩定
Noir.KAZE 發表於 2011-8-29 18:27:03 | 只看該作者
carcarman123 發表於 2011-8-29 13:03
深水埗D舊牛感覺上好唔安全...
或者可能d電容脹晒...輸出電壓唔穩定

咁都係換電容je
反正都係要拆,如果只係電容問題又冇咩問題

我屋企d腦都係自己換電容,又用得
carcarman123 發表於 2011-8-29 18:32:48 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2011-8-29 18:27
咁都係換電容je
反正都係要拆,如果只係電容問題又冇咩問題

我曾經想為個牛換電容
但一反轉塊電路板見到成堆焊錫都唔知邊個係屬於有問題既電容
所以最後為安全起見換個新既火牛就算

可能係我技術差
Noir.KAZE 發表於 2011-8-29 18:37:00 | 只看該作者
carcarman123 發表於 2011-8-29 18:32
我曾經想為個牛換電容
但一反轉塊電路板見到成堆焊錫都唔知邊個係屬於有問題既電容
所以最後為安全起見 ...

玩慣左就冇野ga啦
ausfss 發表於 2011-9-4 18:49:54 | 只看該作者
好正呀
ranger 發表於 2011-9-28 19:15:34 | 只看該作者
GOOD JOB
ricekwan 發表於 2011-9-30 14:59:34 | 只看該作者
delfai 發表於 2011-10-4 15:16:38 | 只看該作者
Looks Cool!! 支持!!
kitkit008 發表於 2011-12-18 16:39:09 | 只看該作者
可有咁大輸出,利害
ssl 發表於 2011-12-18 17:16:19 | 只看該作者
thanks for share!
auhoi00 發表於 2012-1-5 05:50:27 | 只看該作者
12V 50A+ 火牛
cash 發表於 2012-1-5 08:56:21 | 只看該作者
thanks for share!
mercedes 發表於 2012-1-5 10:43:46 | 只看該作者
lingryan 發表於 2011-7-27 13:05
-_- need ID & PW
可唔可以save成個post擺上泥ar?

I code part of the post from RCTW.net for sharing:

1. 在電源供應器內(您買的GX系列), 所有黃色線(12V)都是系出同源, 在內部的電源板上都是在同一個位置, 所以您要怎麼並聯黃線, 要並幾條, 都是沒有問題的, 沒有短路或未知迴路的問題, 紅色(5V), 黑色(地線), 都是一樣的道理, 同色線可以並聯使用, 只要不要並到別的顏色都沒問題

我個人是電源板上線材全部解焊, 重新拉出我要的線材及長度, 12V 黃線並 6 條, 黑色地線並 6 條使用, 另外再單獨 1 黃 1 黑並接電壓表, 所以電源板上共拉出 7 黃 7 黑色線, 這樣用起來很清爽, 沒有多餘線材

2. 您對電源啟動的理解跟我不一樣, 正確作法是 Pin 14 (PS-ON 綠色線) 和任何一條黑色地線短路皆可, 這樣就會啟動電源供應器

我個人是直接在內部的電源板上拉一條線將 PS-ON 和地線短路, 然後就可以用外面的開關來啟動或關閉電源供應器

Wiring coming off an industry standard circuit board will be:

ORANGE +3.3 V
YELLOW +12 V
BLUE -12 V
RED +5 V
WHITE -5 V     (May not be present on recently manufactured supplies)
BLACK GND
GREEN POWER-ON    (Active high -- must be shorted to ground to force power up)
GRAY POWER-OK
PURPLE +5 V STANDBY
BROWN +3.3 V REMOTE SENSING  

3. 表頭接法, 原則是正確的, 電壓表並聯(所以 1 黑 1 黃搭一下就 ok), 電流表串聯要注意電流的方向性, 免得電流表頭逆轉(6 黃從電源出來先到電流表的正, 再拉 6 黃從電流表的負流到紅色的博士端子當輸出正極, 不要弄錯了), 地線就直接 6 黑從電源到博士端子的黑當輸出負極
chris6200 發表於 2012-1-5 10:50:04 | 只看該作者
thank you for sharing
bearbear1991 發表於 2012-1-5 11:01:35 | 只看該作者
d鬼佬真係好勁