RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: rczzzi
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手的撰擇TAMIYA 1/ 10 TA-06 PRO or Tamiya TRF417

wang126 發表於 2011-8-26 11:24:51 | 只看該作者
玩咩車玩幾快慢都冇所謂啦,...有車玩有時間玩我就好高興lu~~~
jypepe 發表於 2011-8-26 12:05:51 | 只看該作者
你是那一種新手?
係連BEARING都唔知係咩O既新手?
定係清楚各種BEARING, 螺絲, 零件, 質材, 結構....的強度, 受力分別, 而只係未玩過該車種的新手?

再者, 你想點用架車?

一半遊車河, 一半可以娛樂性鬥下車?
基本FOR你一般操作已經冇問題, 你要將佢改成賽車當然係花費更大, 要同純賽車車種比較更加係唔多MAKE SENSE(可以比較但不能強求)

定係想試下完全係比賽級數O既車?
呢類車貴在所有野都有得調校, 好像好方便? 但又好根據賽道或個人需求而設定, 冇數據, 冇資訊, 冇經驗, 你唔會知自己做緊乜
RCANDY 發表於 2011-8-26 13:08:28 | 只看該作者
回復 rczzzi 的帖子

sorry I never try TA06 before, but the design is good.
if money is your issue, then go for TA06... choose which car is not a main point.
the important thing is ENJOY your car at the track, no matter TT01 or 417.

rcoolman 發表於 2011-8-26 14:05:21 | 只看該作者
新手一黎就 417咁堅?!
兩部車會錢相差好遠
不如平平地入門,操熟先換車
BAOJIANHUA 發表於 2011-8-29 13:13:25 | 只看該作者
417 it better,if money is ok.
 樓主| rczzzi 發表於 2011-8-31 10:52:37 | 只看該作者

My TRF 417
wang126 發表於 2011-8-31 11:14:02 | 只看該作者
takuma 發表於 2011-9-1 12:14:20 | 只看該作者
Tamiya 417
好車黎架~~~
阿希32318 發表於 2011-9-2 03:42:05 | 只看該作者
417係好車人人都知,但用來操車及玩飄移真的有點浪費呢(我都想買)
但我都係揀平d又靚仔好跑既TB-03算啦~~
longman0072 發表於 2011-9-2 09:11:39 | 只看該作者
jypepe 發表於 2011-8-26 12:05
你是那一種新手?
係連BEARING都唔知係咩O既新手?
定係清楚各種BEARING, 螺絲, 零件, 質材, 結構....的強度 ...

同意上以C hing 說法:

球場遊車河為主的話 TA06 / TB03 已經好夠~~~

另外, 如果要行爛地的話, DF03RA 都可以考慮........個底盤高d, 設計來走爛地..........
ptw523hk 發表於 2011-9-9 05:34:18 | 只看該作者
wang126 發表於 2011-8-26 11:24
玩咩車玩幾快慢都冇所謂啦,...有車玩有時間玩我就好高興lu~~~

me too X2
lf2c 發表於 2011-9-9 16:32:26 | 只看該作者
唔好諗咁多啦......咁就一於買417啦.............
一係唔玩........一係就玩好D嗎.....
yymgun 發表於 2011-9-9 23:18:19 | 只看該作者
lf2c 發表於 2011-9-9 16:32
唔好諗咁多啦......咁就一於買417啦.............
一係唔玩........一係就玩好D嗎.....

Agree!!