RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: AMAT
收起左側

EVO舊車是否好麻煩?

chowhungjai 發表於 2011-10-23 00:22:49 | 顯示全部樓層
回復 清清 的帖子

I don't think mitsubitshi's gearbox is that bad, but using geniue mitsubitshi transmission fluid is adviced.
chowhungjai 發表於 2011-10-23 00:39:12 | 顯示全部樓層
回復 keithww23 的帖子

When you are chosing a 4wd turbo, mitsubitshi is a good choice, because they are borned to take abuse.  Or you can get a celica AWD, but they are very rare and they are old.
keithww23 發表於 2011-10-23 01:21:42 | 顯示全部樓層
回復 chowhungjai 的帖子

我唔認同囉,如果同年份4wd,turbo,我情願要wrx or sti ,evo係好但只得evo4,灣泊得住sti但唔夠靚
如果sti,evo 直線evo會佔優,不過如果灣sti入灣收油同出灣 灣心俾油都比evo靚同好,同比較線性
聽話,evo4轉3轉2俾油果下一定要keep轉keep得好好先可以順住出,灣心太早會小推,太遲會唔夠轉數出灣尾會唔夠力,師兄~~好明顯你一係自己有evo,一係太愛evo啦,接受下其他車啦~~
evo2005 發表於 2011-10-23 01:35:12 | 顯示全部樓層
老爺車一架!!
chowhungjai 發表於 2011-10-23 02:29:50 | 顯示全部樓層

你又知吳知水平對向偈有乜特性,掃把佬D5速波箱有幾強口尼?
evo2005 發表於 2011-10-23 08:14:16 | 顯示全部樓層
兩款車嘅波箱都係玻璃肚嚟!!
beebone 發表於 2011-10-23 08:19:14 | 顯示全部樓層

主要係AYC問題. 其次係之前O俾人改到還原唔倒.
仲有4G32 ENGINE係好易打柴.
beebone 發表於 2011-10-23 08:20:53 | 顯示全部樓層
Allan007 發表於 2011-10-22 20:15
EVO GTA係自動波。手波就真係睇下上手(呢類車,或上十幾手)點揸,不果揸得EVO,可以有幾斯 ...

人地講緊5/6代呀, 邊有gta呀, 仲撐.........
beebone 發表於 2011-10-23 08:26:20 | 顯示全部樓層
chowhungjai 發表於 2011-10-23 02:29

你又知吳知水平對向偈有乜特性,掃把佬D5速波箱有幾強口尼?

好強, 強到你唔信, 成日壞 SYNCRO, I mean WRX STI V/VI (以同期evo 5/6計).
MAF又成日燒, idle stepper motor又成日壞.
不過, EVO5/6都唔係好得好多, 打和.
beebone 發表於 2011-10-23 08:26:34 | 顯示全部樓層
evo2005 發表於 2011-10-23 08:14
兩款車嘅波箱都係玻璃肚嚟!!

Yes, axactly.!!!!!!!!!!!
Allan007 發表於 2011-10-23 08:30:20 | 顯示全部樓層
beebone 發表於 2011-10-23 08:20
人地講緊5/6代呀, 邊有gta呀, 仲撐.........

好囉,最多咪唔講囉,比你講曬啦咁得未呀?
chowhungjai 發表於 2011-10-23 10:54:31 | 顯示全部樓層
回復 beebone 的帖子

4G63 wor!!!!!
chowhungjai 發表於 2011-10-23 11:04:56 | 顯示全部樓層

所以如果有得揀,靈可揀3代!!!!
cardo 發表於 2011-10-23 13:02:07 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2011-10-22 19:57
另外1.5 O既MXG EVOLOUTION係乜料嚟?

都未聽過......1.5有EVO.....

最好唔好買~
整套包圍又惹人笑~ 又易俾人挑釁~

5~6代個AYC限滑差速好易故障!!
所以就算去睇車,都帶埋有經驗的朋友去試車~
或去信任的車房上架檢驗會比較安全!!
 樓主| AMAT 發表於 2011-10-23 13:23:59 | 顯示全部樓層
純粹問下,我係唔會買!哈哈
飛仔車二手要正型極難
幾萬買返嚟整返幾萬就夠無謂
evo2005 發表於 2011-10-23 17:44:04 | 顯示全部樓層
都係果一句(新車冇得頂,舊車冇得整) !!
咁嘅年份唔好要求太高 !!
keithww23 發表於 2011-10-23 18:46:07 | 顯示全部樓層
回復 chowhungjai 的帖子

1)如果你有揸開你一定好清楚,之前亦都有師兄清楚說明wrx既好壞,我都不多講喇

2)如果你咁堅持evo係好既請你繼續,但技術一直在進步,點解要停留係以前呢

3)多接受新視物,唔好死硬派,會識多更多
keithww23 發表於 2011-10-23 18:48:00 | 顯示全部樓層
回復 evo2005 的帖子

Agree
beebone 發表於 2011-10-23 19:05:05 | 顯示全部樓層
chowhungjai 發表於 2011-10-23 10:54

4G63 wor!!!!!

So? ....................
beebone 發表於 2011-10-23 19:06:27 | 顯示全部樓層
chowhungjai 發表於 2011-10-23 11:04

所以如果有得揀,靈可揀3代!!!!

3代仲衰, 好試唔試turbo engine用高壓縮, 4代改返低壓縮