RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1823|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

零件求助

sansan8800 發表於 2011-10-25 08:39:46 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

尋日決心行廣華街....諗住換摩打座改善車震問題....
但係萬里果個人話如果要換唔係原裝既摩打座要買上螺絲既摩打...但又冇貨...
睇其他post知道如果要換快摩打好似要加fets...唔係會燒底版....
但本人技術冇...如果換左快摩又未控制到好似''晒''料
咁而家可以點做
samy 發表於 2011-10-25 09:13:00 | 只看該作者
some modify motor can use without fet upgrade, you can check atomic website
 樓主| sansan8800 發表於 2011-10-25 09:24:45 | 只看該作者
casper 發表於 2011-10-25 09:40:52 | 只看該作者
A 記既就最好上 MMS 問清楚, 以我所知, A 記既 AD Stock 係唔駛加 FET, 而且亦都已經好快架喇~~

如果怕太快, 仲有一隻佢地今年用黎比賽既, 應該都好好玩~~
http://bbs.rc-evo.com/forum.php? ... &extra=page%3D1
Motul 發表於 2011-10-25 09:56:56 | 只看該作者
我用緊ball bearing standard motor $120 專比無改fet 車用,後驅車身輕,所以速度也不錯
henry888 發表於 2011-10-25 10:08:03 | 只看該作者
唔好唸住加fet係會加大哂嫁車既速度,車速係電,摩打同手指去配合既,而最重要係手指!
加fet只係令架車能承受既負荷推高d, 將原本既速度解封,同無咁易壞既姐。
其實等於bearing同杯士比較,bearing係另加既fet, 杯士係原裝fet,bearing爽d,負荷少d,維修少d,咁囉
 樓主| sansan8800 發表於 2011-10-25 10:11:40 | 只看該作者
多謝各師兄幫忙....
說明書會有齊換零件教學嗎??
henry888 發表於 2011-10-25 10:29:09 | 只看該作者
原廠就一定好齊,其他廠果d好多時都有甩漏的
killermomo 發表於 2011-10-25 10:58:31 | 只看該作者
回復 sansan8800 的帖子

師兄, 後驅車你諗清楚要用 90, 94, 98 or 102 的車陣, 再去 MMS 或者比左電話佢地幫你留個A記摩打座, 再配埋查查.
佢地仲有果 D 唔洗 fet 既磨打, 到時一次過向車場自己砌, 搞到唔明又有人問.

樓主| sansan8800 發表於 2011-10-25 11:39:55 | 只看該作者
henry888 發表於 2011-10-25 10:29
原廠就一定好齊,其他廠果d好多時都有甩漏的

THx^^
 樓主| sansan8800 發表於 2011-10-25 11:40:34 | 只看該作者
killermomo 發表於 2011-10-25 10:58

師兄, 後驅車你諗清楚要用 90, 94, 98 or 102 的車陣, 再去 MMS 或者比左電話佢地 ...

應該用94
請問mms幾號電話...同埋收費如何@@...thx^^
casper 發表於 2011-10-25 11:45:53 | 只看該作者

MMS: http://bbs.rc-evo.com/forum.php? ... &extra=page%3D1

上去問下野唔會有收費, 玩車就當然另計啦~~
 樓主| sansan8800 發表於 2011-10-25 11:49:35 | 只看該作者
casper 發表於 2011-10-25 11:45

MMS: http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=159734&extra=page%3D ...

緊係順便玩埋
samy 發表於 2011-10-25 19:44:31 | 只看該作者
see u there.
casper 發表於 2011-10-26 08:30:36 | 只看該作者
ttprince: 唔好意思喎, 我唔知KWS 邊到有得賣喎~~ 近排比較少落去~
 樓主| sansan8800 發表於 2011-10-28 10:12:19 | 只看該作者
仲想問多樣野...整車d架餐邊到有得賣
thx^^
henry888 發表於 2011-10-28 11:06:19 | 只看該作者
sansan8800 發表於 2011-10-28 10:12
仲想問多樣野...整車d架餐邊到有得賣
thx^^

鴨寮街有平野,模型街有貴野,小型模型文具店有時有又平又靚既工具