RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: lobo617
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手幾問~~幫幫手謝謝^^

buzzybee82 發表於 2011-12-24 10:18:02 | 只看該作者

ching買左d咩???

有無相分享下??
Allan007 發表於 2011-12-24 10:28:20 | 只看該作者
lobo617 發表於 2011-12-24 08:14
回復 Allan007 的帖子

其實我唔介意

如果係TT-01E(TT-01係舊款,E係新款),我諗到兩個方案:

方案一(現成方案)
車:TT-01E RTR 套裝,約$1300。(RTR者,Ready-to-Run也,套裝已包括一部又媽星廠裝嵌好的TT-01E,車殼也裁好和噴好油,遙控部份也調好。只要入電就玩得。)

電:NiMH,IP5000mAh,約$250。(新手極不建議用鋰電,一來危險,二來用落TT-01度架車會唔平衡。)

充電器:一般B6充電器加火牛,約$400。(B6將來玩鋰電都岩用。)

共$1950。

方案二(組裝方案,呢個方案基本上同方案一係一樣既,分別只係自己砌)

車,TT-01E,約$700。(其實架架TT-01E都係一樣的,分別只係車殼唔同,包唔包變速,包唔包車頭車尾燈,價錢因此會有上落,買果陣問清楚包乜唔包乜。)

控,Futaba MJ,約$400。(一定有好多師兄鬧我做乜唔介紹GT3B,因為我唔鍾意鑊氣嚕。)

電,都係一樣IP5000mAh,約$250。

充電器:都係B6充電器加火牛,約$400。

BEC,約$100。(呢樣係淨係媽星變速先要買既野,其他牌子變速唔駛用)

噴油,35蚊罐,睇你要買幾多罐,因為個殼要自己噴,約$100。

共$1950。
有錢淨就可以買一套TT-01E既Bearing同金屬中軸。
buzzybee82 發表於 2011-12-24 10:35:09 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-12-24 10:28
如果係TT-01E(TT-01係舊款,E係新款),我諗到兩個方案:

方案一(現成方案)

新資料, 控有$400左右budget既話可以買 futaba 3PRKA, 2.4mhz的, 都係$4xx
HN577 發表於 2011-12-24 10:39:07 | 只看該作者
http://hk.f1.page.auctions.yahoo ... 328870?u=eric3536hk
請問這舊BEC岩唔岩原裝104電變用
Allan007 發表於 2011-12-24 10:55:03 | 只看該作者
buzzybee82 發表於 2011-12-24 10:35
新資料, 控有$400左右budget既話可以買 futaba 3PRKA, 2.4mhz的, 都係$4xx

咁呢支好D啦,駛唔駛另外買servo?
kahungboy 發表於 2011-12-24 11:02:32 | 只看該作者
buzzybee82 發表於 2011-12-24 10:17
我唔識呢間, 不過又唔好講到人地殺你全家咁......

明買明賣, 又無羅把刀行住你俾錢, 人地只係賣貴d, 咁 ...

我都係引用"人地話"

酒店賣30蚊杯coke無問題, 因為佢張sofa同service都係成本

引用例子, 如果酒店用大+樂隻膠杯裝可樂俾你仲同你講$30/杯 係平比你

你走左下次無咁平, 出面賣緊$50架

明恰你唔知訂, 你比多既錢買返黎唔係service而係9話連編

你又會點諗??
buzzybee82 發表於 2011-12-24 11:08:36 | 只看該作者
kahungboy 發表於 2011-12-24 11:02
我都係引用"人地話"

酒店賣30蚊杯coke無問題, 因為佢張sofa同service都係成本

哦哦......如果用誘導性說話咁就佢唔arm.....

支持ching~ 下次買野睇清楚d~
buzzybee82 發表於 2011-12-24 11:09:14 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-12-24 10:55
咁呢支好D啦,駛唔駛另外買servo?

有無跟servo呢個真係唔知了
mickybruce2006 發表於 2011-12-24 11:10:31 | 只看該作者
回復 garywong5368 的帖子

Absolutely agreed
kahungboy 發表於 2011-12-24 11:11:53 | 只看該作者
依度仲有得照單執藥...
真好...
可惜我買第一車之前唔識上黎參考下
mickybruce2006 發表於 2011-12-24 11:12:36 | 只看該作者
回復 lobo617 的帖子

Don't believe in him, he say the same to all new comer.
 樓主| lobo617 發表於 2011-12-24 22:38:15 | 只看該作者
小弟我都收到各位師兄的意見~~
一買到車~~我一定會馬上會報~
到時又要麻煩各位師兄幫幫眼呢^^
JasonLeung 發表於 2011-12-24 23:20:16 | 只看該作者
如果諗住買返黎自己砌
最好順便買埋全套bearing (tt01 type e有d款會跟埋全套bearing唔駛另買)
 樓主| lobo617 發表於 2011-12-24 23:50:21 | 只看該作者
當然係自己砌啦^^
唔係都唔似自己既車既^^
HN577 發表於 2011-12-24 23:58:18 | 只看該作者
回復 JasonLeung 的帖子

我砌完架車之後又要爆反開佢換bearing真係勁煩
Btw yeahracing bearing 93蚊/套幾抵玩
JasonLeung 發表於 2011-12-25 00:05:35 | 只看該作者
lobo617 發表於 2011-12-24 23:50
當然係自己砌啦^^
唔係都唔似自己既車既^^

諗住自己砌既話,
要買 控,servo,bec,電,叉機
仲要一枝十字批
JasonLeung 發表於 2011-12-25 00:11:42 | 只看該作者
TT01 TYPE E淨車個價可由7xx去到12xx
平貴分別係睇跟咩款車殼,有無原裝電變,有無全套bearing,有無跟車燈,跟平呔定好d既呔
bbcc2200 發表於 2011-12-25 00:22:01 | 只看該作者

呢間嘢, 貴出面好多.
我曾經被佢搵丁, 一部劣質大陸1:10,  賣給我$680, 原來網上只賣兩百幾!
賣番去第一次玩便撞壞了! 這部劣質1:10, 根本冇PARTS 配.
簡直搵丁.

bbcc2200 發表於 2011-12-25 00:26:02 | 只看該作者
garywong5368 發表於 2011-12-24 00:56

佢叫呀Sam 正9西一名,新人唔識俾佢斬到一脛血

同意!
bbcc2200 發表於 2011-12-25 00:29:13 | 只看該作者
buzzybee82 發表於 2011-12-24 10:17
我唔識呢間, 不過又唔好講到人地殺你全家咁......

明買明賣, 又無羅把刀行住你俾錢, 人地只係賣貴d, 咁 ...

師兄吾好介意, 你是否認識這店老闆?