RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kyoshozx5
收起左側

12月25號玩完的感想

steventong 發表於 2011-12-29 11:02:19 | 顯示全部樓層
咁!如果我攞架1/5電油車係唔係要分時間呀?????????
 樓主| kyoshozx5 發表於 2011-12-29 18:00:13 | 顯示全部樓層
回復 steventong 的帖子

呢位師兄我未聽過有1/5電油車,正經啲唔該。九唔搭八,以為好好笑。俾啲建設性方案。
tonglau2000 發表於 2011-12-29 18:56:57 | 顯示全部樓層

C-hing 睇下呢架就明白, 幅圖借朋友的, 非常新鮮,  

tonglau2000 發表於 2011-12-29 19:03:34 | 顯示全部樓層
回復 tonglau2000 的帖子

Losi 1:5  SC
Marksman 發表於 2011-12-29 19:27:35 | 顯示全部樓層
I think kyoshozx5 C Hing confused "電油" - gas with "電" and "油" electric power + gas power, like hybird
 樓主| kyoshozx5 發表於 2011-12-30 01:48:19 | 顯示全部樓層
我唔係唔明,只是stevetong帥兄係咪真係有架咁嘅車先。如果係我真係想見識吓。因為我去mx未見個有人玩咯。
tonglau2000 發表於 2011-12-30 02:26:02 | 顯示全部樓層

c-hing 吾同時間, 見吾到遮, 呢到係其中 2 架, 仲有 D 人無帶去, 還有電版本, 但两位 C-hing 都玩得好 " 施文"
http://www.youtube.com/watch?v=zgiw2PQIwdw&feature=channel_video_title
http://www.youtube.com/watch?v=ubHyk_Q2K70&feature=channel_video_title

樓主| kyoshozx5 發表於 2011-12-30 09:30:57 | 顯示全部樓層
講到離嗮題,咁最後有冇實質的油電時間方案呢?
Marksman 發表於 2011-12-30 10:57:12 | 顯示全部樓層
講真我們的1/8電車對1/10的buggy 殺傷力還要大,咁又如何解決這問題?

如果有師兄要玩1/14 或 1/18 的又點? 唔好再話離題,問題確實存在,不可單一解決你個人的問題而不顧其他人的。
steventong 發表於 2011-12-30 11:04:28 | 顯示全部樓層
我正在問你如何處理,有禁多問題???????你是版主呀.........
 樓主| kyoshozx5 發表於 2011-12-30 11:46:56 | 顯示全部樓層
都話係想油電分開時段!有會變到有1/14 ,1/18啲車。如果係電車撞爛電車我冇說話好講。油車撞爛油車一樣。之前已提到了唔駛分1/8。 1:10車種。係油電分開marksman有冇睇前文呀。也不是我個人問題。之前也有其他帥兄提及這種情況。唔係得我講。
至於stevetong師兄提及我是版主,但我唔係場主。當然係由場主解決。我一開始已建議興仔分時段的。唔之stevetong師兄有冇睇前文呢!
arlok1012 發表於 2011-12-30 12:18:30 | 顯示全部樓層

如果係分油電時間但係唔分比例,我就可以名正言順放架1/5落場,學師兄話齋打死無怨..
faikeehk 發表於 2011-12-30 12:37:57 | 顯示全部樓層
玩車姐都可以咁多問題發生
大朋友 發表於 2011-12-30 12:53:06 | 顯示全部樓層
小弟我覺得一個車場嘅誕生並不容易,可況係buggy場?只要師兄們多一點忍讓,其實油車同電車絕對可以共存。就好似平路車場咁,TC 可以有不同電車車種同場和平操練,PYC可以電油和平操練。 就係因為有小部份師兄不忍也不讓,攪到好似爛仔場,如JV 一樣。TRC的確有兩個場,如電車場為例,車種小之又小,差不多全部快車,點解? 我在有一次同一位師兄在二手車交易得知,TRC 電車場大獲個JV多多聲,因為TRC 的電車快車師兄絕不對其他車種忍讓,所以話死都唔會在TRC玩,另在JV TOT車都唔會睇TRC師兄的白眼。 我相信 kyoshozx5一定明白。因為你都係TRC數一數二嘅快車手。
 樓主| kyoshozx5 發表於 2011-12-30 13:08:08 | 顯示全部樓層
應該是某些人的品質。trc又唔係個個咁冇品的。
tonglau2000 發表於 2011-12-30 13:21:40 | 顯示全部樓層

由我少年係橫州, 大清玩車時, 問題一向都存在, 未解决, 亦解决不了, 原來歷史真係會不斷重演 耐吾耐又有人番炒, 通常都係玩左無耐的師兄, 我諗過多廿年一樣有人講, 但當玩左十幾廿年後就見怪不怪
因為到時就會知用乜車去玩乜野場,
C-hing 吾駛勞氣, 其實我都有玩 1:10 電buggy 的,
raman9551 發表於 2011-12-30 13:23:22 | 顯示全部樓層

回復 kyoshozx5 的帖子

樓主你依個咪解答到你個post嘅問題囉!
aattaa 發表於 2011-12-30 13:29:26 | 顯示全部樓層
入到場下下玩15分鐘又要收車好無引,不如真正嘅油、電分家.電車玩星期六.油車玩星期日.下一星期掉轉,電玩日,油玩六......
 樓主| kyoshozx5 發表於 2011-12-30 13:48:29 | 顯示全部樓層
回復 tonglau2000 的帖子

Ok明白
Marksman 發表於 2012-1-1 12:07:14 | 顯示全部樓層
回復 kyoshozx5 的帖子

電車撞爛電車你個人就無話好講, 咁點解唔諗下其他玩細車既師兄, 當佢地架細車給電的大車撞爛時, 又好像你出post 只要求分比例, 然後又話油撞爛電就冇說話好講??? 唔通師兄你覺得人地架細車比電的大車撞爛就應該的?
講真如果要分場玩, 好簡單, 只有跟比賽一樣分就 Okay 了, 大家一定無得賴, 否則的話只分油電或只分比例, 永遠搞不清, 就好似Tonglau 兄所說一樣, 幾廿年不斷翻抄
還有, 雖然小弟當日無在場, 但跟一位曾經在場目睹事發經遏的好友得知, 當時真的險象環生, 玩具是身外物, 師兄真的要保重自己安全, 不論人家對與錯, 馬路如虎口, 車多的事候就不應該去執車, 唔好話撞頭, 撞脚都慘啦. 我帶仔仔去, 都不停喝住他的, 師兄你咁大個人, 應該明的, 個個落場一定是擘住去的, 就算紅祺出左都有車撞的.