RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: AMAT
打印 上一主題 下一主題
收起左側

龍翔道俾人撞爆屎忽....

shouldbe 發表於 2012-1-14 00:49:10 | 只看該作者
如果我係你的話一定唔會玩太盡,到最後只會令自己駛多d錢,請三思.
 樓主| AMAT 發表於 2012-1-14 00:56:15 | 只看該作者

所謂玩盡,只係CLAIM佢車費,呢個一定CLAIM足.
CLAIM佢財物損失,呢個公証行可以做紀錄,又係CLAIM足.
同埋律師費用同公証費用,亦都係CLAIM足,因為係法律程序嚟.
仲有停車場冇車泊期間費用,要我俾白租錢果O的.
呢O的都己經有案例,所以唔駛驚佢唔賠.
我又唔會無啦啦加O的O野落去.
我唔租車要佢俾多一萬幾千已經算好.租車錢都係可以賠足.

唯一係會賠唔足係維修費用.

所以一定係用一O的CLAIM足O既ITEM嚟CLAIM足佢,補返維修補唔足條數.

當然,未收到錢前,我就一定係要自己先俾.

講真,其實我冇賺,除非我問朋友收集的士單,唔係你覺得我有錢賺?
坐車咪又係要俾錢.只係唔駛坐地鐵巴士坐的士唧~
咁我明明揸開車,搞到冇車揸要我坐地鐵(唔係話地鐵唔坐得呀下),搞到我時間失預算,
咁梗係坐的士啦.
佢撞爛我車入面O的O野,我咪又係要俾錢買過,又報唔到大數,大極都係一百幾十

純粹係我架車係TOYOTA整,四萬七成都兩萬八有人俾錢先.唔駛話出去出面整整唔足陰陽色.

kennethwsl 發表於 2012-1-14 01:10:05 | 只看該作者

SKW 102 station ar..
http://maps.google.com/maps?f=d& ... amp;saddr=22.279089,114.228963&daddr=&hl=zh-TW&geocode=&sll=22.279072,114.228912&sspn=0.001911,0.003473&vpsrc=0&mra=mift&mrsp=0&sz=19&ie=UTF8&ll=22.279114,114.228912&spn=0.001901,0.003473&t=m&z=19&iwloc=ddw0
 樓主| AMAT 發表於 2012-1-14 01:13:04 | 只看該作者
kennethwsl 發表於 2012-1-14 01:10
SKW 102 station ar..
http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=22.279089,114.228963&daddr= ...

啊.....果到我出車實經過......
kennethwsl 發表於 2012-1-14 01:17:48 | 只看該作者
yup. And I bought the XR3 (JR transmitter? forgot) from you and you also pass me a 23T motor before!!! hahahaha years ago

Anyway... hope to see your healthy Picnic passing by very soon !!!!
 樓主| AMAT 發表於 2012-1-14 01:21:54 | 只看該作者
kennethwsl 發表於 2012-1-14 01:17
yup. And I bought the XR3 (JR transmitter? forgot) from you and you also pass me a 23T motor before! ...

新年過後事情啦......

新年冇車O的老人家出入都煩氣.....
都唔知點去同佢地去攝太歲同食齋......
nuser 發表於 2012-1-14 01:46:00 | 只看該作者
要保險陪就一定要公証影相!哈哈!
重有上完法庭果官判完責任比率先講!律師一定係你比錢!
shouldbe 發表於 2012-1-14 16:38:31 | 只看該作者
AMAT 發表於 2012-1-14 00:56
CLAIM佢財物損失,呢個公証行可以做紀錄,又係CLAIM足.
同 ...

其實小弟曾試過一次交通意外要claim(又係公司車),但到最後公正行上佢屋企抄家都抄唔到錢番來...anyway,take care ^^
 樓主| AMAT 發表於 2012-1-14 16:46:22 | 只看該作者
shouldbe 發表於 2012-1-14 16:38
其實小弟曾試過一次交通意外要claim(又係公司車),但到最後公正行上佢屋企抄家都抄唔到錢番來...anyway,ta ...

佢冇買保險?
定係保險公司唔肯幫佢賠要當事人自己賠?
shouldbe 發表於 2012-1-14 17:33:10 | 只看該作者
AMAT 發表於 2012-1-14 16:46
佢冇買保險?
定係保險公司唔肯幫佢賠要當事人自己賠?

其實整車費用有7成(對方第三保陪),而我手上的勞力士散晒,因為我部係電單車,對方公司只肯陪整車.
最後我民事佢,但佢一味頼死話冇錢及已被公司解雇,同公正行一齊上佢屋企咩都冇.空手而回.
 樓主| AMAT 發表於 2012-1-14 17:54:10 | 只看該作者
shouldbe 發表於 2012-1-14 17:33
其實整車費用有7成(對方第三保陪),而我手上的勞力士散晒,因為我部係電單車,對方公司只肯陪整車.
最後我民 ...

哈哈~明白晒~
 樓主| AMAT 發表於 2012-1-14 18:04:00 | 只看該作者
但保險公司可以選擇性賠㗎咩?財物定義應該包括㗎。
nuser 發表於 2012-1-14 18:09:24 | 只看該作者
你要相信你的律師有單就有得陪!
 樓主| AMAT 發表於 2012-1-14 18:13:23 | 只看該作者
nuser 發表於 2012-1-14 18:09
你要相信你的律師有單就有得陪!

咁就實有單嘅
 樓主| AMAT 發表於 2012-1-14 18:52:38 | 只看該作者
買完單車架,個saris起晒價成千六,我果時好似買都係千三。

我啲朋友已經猴住我拗左果個,話諗方法拗返。
連單車舖都話想要嚟証明有幾咁硬!哈
iggihk 發表於 2012-1-14 22:46:03 | 只看該作者
AMAT 發表於 2012-1-13 00:55
我同事話,叫我叫對方賠冇車用O既日子費用......可唔可以咁做呢?

個SARIS一定要佢賠啦.

keep the receipt when you  take taxi, and his insurance will pay you, or you can ask your insurance to pay to first, then your insurance will claim him..
100% work, as it happened to me before~
 樓主| AMAT 發表於 2012-1-14 23:59:03 | 只看該作者
iggihk 發表於 2012-1-14 22:46
keep the receipt when you  take taxi, and his insurance will pay you, or you can ask your insuranc ...

我冇買全部,冇啦.

的士單就梗係有KEEP啦~
GSXR600 發表於 2012-1-15 01:20:55 | 只看該作者
人地肯賠咪算囉 好彩喇
ThomasZ 發表於 2012-1-15 01:48:41 | 只看該作者
AMAT 發表於 2012-1-14 00:56
同 ...

你唔好以為一定索償成功,世間上的賴皮狗多的是, 特別係的士佬。而且訴頌雙方關於民事索償的權力都係少得可憐的。
我親身經歷過俾的士佬撞左, 經警方調查後最後在法庭上成功告了他不小心駕駛。
我後來到小額錢債到索償,結果呢......
保險公司話收唔到意外報告, 唔會代車主賠
車主話同司機簽左合約, 唔會代司機賠
司機接掛號信傳票時,自己話自己"無此人"
我去信房屋署時,回覆會跟進但不會通知調查結果:victory:
田土廳證實此人無物業, 又無得釘佢契:victory:
最後我除了自己俾錢維修那些錢追不回之外,公証行影相錢都蝕埋.....
結果我唔爭在跌多一萬幾千,做左一D自己好過D既事。

祝你好運
VoneRRR 發表於 2012-1-15 06:48:02 | 只看該作者
According to the photo, it is not a big impact?