RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: cyt2011
打印 上一主題 下一主題
收起左側

mini-z buggy 的代替品 ?

vickyrx7 發表於 2012-2-15 11:54:25 | 只看該作者
Motul 發表於 2012-2-17 10:06:01 | 只看該作者
有少少吸引到我,但佢四隻轆上螺絲,都唔知咩規格
 樓主| cyt2011 發表於 2012-2-17 10:22:50 | 只看該作者
原裝車 Plastic 狗, 用2.5mm 粗牙縲絲, 但有金屬OP件用2.5mm 絲母 !
luenfat 發表於 2012-2-17 10:23:19 | 只看該作者
師兄你搞團購,睇下可可唔可以平D
 樓主| cyt2011 發表於 2012-2-17 10:31:21 | 只看該作者
綱友建議代購, 但唔夠分辨團購, 有興趣PM我, 夠數再去講價。
另有 nano-buggy 同 Tommy 差不多,  有興趣一齋攪 !
http://v.youku.com/v_show/id_XMzMyOTgyMzc2.html
http://v.youku.com/v_show/id_XMzMyOTg4NTQ0.html
 樓主| cyt2011 發表於 2012-2-17 12:10:15 | 只看該作者
因代理商规定網價 rmb395,只可在運費及OP件上打折, eg 全車軸, etc..
Ang 發表於 2012-4-11 16:37:27 | 只看該作者
Any 師兄 playing this HBX buggy? Comment?
doubleman 發表於 2012-4-11 20:45:52 | 只看該作者
又好似幾爽咁
3wy2h 發表於 2012-4-12 09:21:49 | 只看該作者

玩具一架,無必要OP,過下手癮就算。
Yinbb 發表於 2012-4-12 10:12:56 | 只看該作者
回復 Ang 的帖子

四個字,平、靚、正、煩
平: HKD5xx價錢,2.4g rtr,4wd。
靚: 換左hummer殼,直頭成架mini z overland咁樣,但原裝跟車殼有d樣衰。
正: 未換野之前o係屋企飛都夠晒,換左摩打、啤呤and鋰電就飛咁快,可以出街玩。
煩: 換啤呤要打散架車再砌過,不過砌完仲順左,唔係因為換左啤呤,而係原廠砌得唔順。

總結:
換啤呤及摩打已經夠玩,唔洗換鋰電,自己改為7.2v筆芯叉電 (6粒 aaa電)仲好,又平。
op件又多,撞爛唔驚無零件。
除左撞爛之外,唔值得換其他op件,但啤呤及摩打係必換。
換完摩打、啤呤及鋰電後,已經達到極速,無得再提速了。
deanyong 發表於 2012-4-12 14:45:20 | 只看該作者

代替品在此~~~。因為之前gx buggy的齒輪掃咗,所以留意了一下山寨貨,想做配件車,最後TB買咗呢架。牌子叫偉力,價錢便宜到笑,70蚊,到手玩 。車身95%一樣,但系波箱齒輪貌似唔系一樣。要換就要成組移動去。唔可以單換一兩個齒。淘寶上還有另一部仿車名叫nano buggy。貌似同gx buggy一樣, 2.4g,又可以換parts 。由於價錢都接近原裝車,所以無買入研究。齒輪組可以單獨買。可以為gx buggy作補充。 這次買的 buggy 都幾過癮。去有兩個版本,一個系抄到足。另一個竟然抄 revo的造型,夠殺食!!

killermomo 發表於 2012-4-12 17:48:08 | 只看該作者
deanyong 發表於 2012-4-12 14:45
代替品在此~~~。因為之前gx buggy的齒輪掃咗,所以留意了一下山寨貨,想做配件車,最後TB買咗呢 ...

師兄果然好介紹, 請問一下速度係咪好似佢咁講, 有成 25km咁快?
但佢個控好搞笑, 用 PS2 joystick, 有無其他選擇?
deanyong 發表於 2012-4-13 01:09:57 | 只看該作者
速度我未試過喔,因為我以完全做配件車為目的,所以無點玩,就系試過檔位同gx buggy一樣,有兩個檔位,油門系線性。方向系打死。遙控無其他選擇啦,偉力出d 遙控車都系咁。不過,tb上面有第三款山寨gx buggy,個遙控同gx buggy一樣,4pk look,整車同nano buggy一樣,不過好似系用am27頻。
sogood 發表於 2012-4-16 00:27:59 | 只看該作者
好車一部,幾錢?