RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3474|回復: 26
打印 上一主題 下一主題
收起左側

裝燈一問

siukeung1972 發表於 2012-2-21 01:04:44 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想問如裝燈(航行燈及較暗航行,燈).
本人巳在鴨記買好似1.5V定3v$1.5元連小段電線燈泡.有紅綠白的.是否適合的.如正確是否將其接駁一起安買個連開闕掣兩粒筆芯電池盒就可以的.是否有比較適合用於船上之防l水及禁一些電燈泡呢?在那裹買到呢!
如要利用搖控開關又如何裝置的?
比較暗路又有何選撢到呢?請指教本人.謝!
Fei 發表於 2012-2-21 09:16:53 | 只看該作者
你的3v燈膽已經可以了,只要做好線路防水就無問題。
至於開關或搖控開關與否純粹個人喜好,小弟就沒有用搖控開關,
我會長開航燈,上水後先把電源關上。
自由人 發表於 2012-2-21 10:59:02 | 只看該作者

阿飛   成日掛住玩人仔..得閒離放下船....吹下水啦......上次食飯都冇同你吹水......冇記錯我地好似識左 有 10 幾年岩麻.....
 樓主| siukeung1972 發表於 2012-2-21 12:12:32 | 只看該作者
回復 Fei 的帖子

thank you!
自由人 發表於 2012-2-21 12:24:30 | 只看該作者
siukeung1972 發表於 2012-2-21 12:12
回復 Fei 的帖子

thank you!

強哥  街渡 進度如何..........
 樓主| siukeung1972 發表於 2012-2-21 13:08:10 | 只看該作者
回復 自由人 的帖子

等盧sir公幹回港.取得圖紙就會去荃灣放大現在都唔知放幾大好(各方意見各有不同因要顧及放水池同大海).另外船全用柚木好.定用普通板做好再做內所稱玻璃鋼好!但船以上主力柚木.
自由人 發表於 2012-2-21 13:39:55 | 只看該作者
siukeung1972 發表於 2012-2-21 13:08
回復 自由人 的帖子

等盧sir公幹回港.取得圖紙就會去荃灣放大現在都唔知放幾大好(各方意見各有不同因要顧及 ...

自己揸定主意唔好比人影響到..隻船係自己玩..唔係人地玩....
Fei 發表於 2012-2-21 13:43:22 | 只看該作者
自由人 發表於 2012-2-21 10:59
阿飛   成日掛住玩人仔..得閒離放下船....吹下水啦......上次食飯都冇同你吹水......冇記錯我地好似識左  ...

偉哥, 我地點只識十年呀?好快放得船喇, 等我...
自由人 發表於 2012-2-21 14:04:39 | 只看該作者
Fei 發表於 2012-2-21 13:43
偉哥, 我地點只識十年呀?好快放得船喇, 等我...

呵呵" 仲記得我個名......... 頭尾識左差不多 20 年...果時大家都仲叫做 口靚 仔..而家變左 佬....  有時間就離玩下吹下水啦....
自由人 發表於 2012-2-21 14:10:56 | 只看該作者
siukeung1972 發表於 2012-2-21 13:08
回復 自由人 的帖子

等盧sir公幹回港.取得圖紙就會去荃灣放大現在都唔知放幾大好(各方意見各有不同因要顧及 ...

玩船 就好似媾女..D人同你講 MARY 靚,一個又話 NANCY 好...果個又話 HELEN 身材好....其實鍾意邊類型自己先知...人地既意見就當參考下.........( 以上只係搞笑... )
antony_wong2001 發表於 2012-2-21 17:56:33 | 只看該作者
我想重新拉過太古電線,以下有幾條問題請教各大大:
我全用 Led
如果我用普通LED,用乜野電阻啱呢?我分別會用12V和6V粉電。
如果我用超光LED,用乜野電阻啱呢?我分別會用12V和6V粉電
shipourking 發表於 2012-2-21 18:44:18 | 只看該作者

鴨記
antony_wong2001 發表於 2012-2-21 22:37:11 | 只看該作者
THANK YOU
JerryLeung12 發表於 2012-2-21 23:31:21 | 只看該作者
I provide Ching a calculation website, very useful
http://led.linear1.org/1led.wiz
antony_wong2001 發表於 2012-2-22 04:29:23 | 只看該作者
JerryLeung12 發表於 2012-2-21 23:31
I provide Ching a calculation website, very useful
http://led.linear1.org/1led.wiz

Thank u, 但係嗰三項分別點入?
JerryLeung12 發表於 2012-2-22 10:39:47 | 只看該作者
antony_wong2001 發表於 2012-2-22 04:29
Thank u, 但係嗰三項分別點入?

第一個,例如12v dc 打12
第二個,如3.3V led 打3.3
第三個,要看電池輸出多少
自由人 發表於 2012-2-22 11:10:13 | 只看該作者
JerryLeung12 發表於 2012-2-22 10:39

JER 仔 你之前買果個聲效 會唔會有船安聲嫁.......
JerryLeung12 發表於 2012-2-22 11:16:47 | 只看該作者
自由人 發表於 2012-2-22 11:10
JER 仔 你之前買果個聲效 會唔會有船安聲嫁.......

YES, all sound also can install, your lovely girl sound also OK
antony_wong2001 發表於 2012-2-22 11:34:25 | 只看該作者
JerryLeung12 發表於 2012-2-22 10:39

會唔會 LED 係有電流限制?因為一入電流數值,得出答案太小,得幾 ohm。
自由人 發表於 2012-2-22 11:45:37 | 只看該作者
JerryLeung12 發表於 2012-2-22 11:16
YES, all sound also can install, your lovely girl sound also OK

.............