RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: feihung
打印 上一主題 下一主題
收起左側

棉呔

ken6159 發表於 2012-3-23 14:26:12 | 只看該作者
回復 kelvin2626 的帖子

Thanks Ching.
Sunday_Driver 發表於 2012-3-24 13:55:39 | 只看該作者

請問C Hing 鬥F1RCGP 用膠胎跑地毯咁又有乜情況呢?
kelvin2626 發表於 2012-3-24 14:17:21 | 只看該作者
Sunday_Driver 發表於 2012-3-24 13:55
請問C Hing 鬥F1RCGP 用膠胎跑地毯咁又有乜情況呢?

賽事使用大會提供之ZEN海綿呔 其他呔不可使用
Sunday_Driver 發表於 2012-3-24 22:19:17 | 只看該作者
kelvin2626 發表於 2012-3-24 14:17
賽事使用大會提供之ZEN海綿呔 其他呔不可使用

咁冇膠胎比較,  C Hing 之前講, 頭4行係事實, 尾兩行係古出尼嗎?
者父1177 發表於 2012-3-24 23:17:50 | 只看該作者
回復 Sunday_Driver 的帖子

唔需要比較,事實證明左綿呔一定會破壞呢張叫KK毯嘅地毯啦!
仲要搵膠呔來比,咪等於捉蟲入屎忽囉!
kelvin2626 發表於 2012-3-25 05:12:52 | 只看該作者
Sunday_Driver 發表於 2012-3-24 22:19
咁冇膠胎比較,  C Hing 之前講, 頭4行係事實, 尾兩行係古出尼嗎?

冇膠呔比較 吾代表係估出黎
係玩車咁耐既經驗 頭四行係事實 尾兩行都係事實
平時玩車 玩綿呔係會比膠呔啜好多 部車反應都差啲 但係會好咬好易揸
點解會咁? 明顯係綿呔既摩擦力俾膠呔大好多 咁摩擦力大 相對地受力既地下亦會受多左力 導致穿破 只係普通既物理常識同經驗
如果只係想玩綿呔而盲目去否定綿呔會破壞地毯...只係自私同無腦既諗法
Sunday_Driver 發表於 2012-3-26 00:42:56 | 只看該作者
者父1177 發表於 2012-3-24 23:17
回復 Sunday_Driver 的帖子

唔需要比較,事實證明左綿呔一定會破壞呢張叫KK毯嘅地毯啦!

新到 C Hing, 係咪跑綿呔出事有待証實

多左好多新到會員3月中後註冊, 留言反對跑綿呔就係事實證明.......明眼人都知乜事
Sunday_Driver 發表於 2012-3-26 01:28:57 | 只看該作者
kelvin2626 發表於 2012-3-25 05:12
冇膠呔比較 吾代表係估出黎
係玩車咁耐既經驗 頭四行係事實 尾兩行都係事實
平時玩車 玩綿呔係會比 ...

C Hing, 又唔測試實際比較, 只有個人冇法証實理論支持, 好牽強同段古冇分別

C Hing講綿呔摩擦大d 正確,  綿呔都會去胎, 膠呔都一樣, 但同一位址加速, 膠胎與地毯摩擦時間相對加長(less traction), 但就是否綿呔導致穿破地毯呢? 又用膠呔係咁摩地毯就唔會穿破呢?

某車場用g*綿呔玩mini-z已有一段日子, 一直冇大問題發生, 何以說綿呔導致穿破地毯呢?

小弟玩12仔經驗, 地毯導致穿破或大量甩毛, 主要有大量腐蝕性物質令地毯惡化有好大同直接關係 ! ;P :lol

只有段古, 盲目跟從附和, 不加c考, 誰冇腦及自私都明啦! ;P  :lol

kelvin2626 發表於 2012-3-26 03:47:30 | 只看該作者
Sunday_Driver 發表於 2012-3-26 01:28
C Hing, 又唔測試實際比較, 只有個人冇法証實理論支持, 好牽強同段古冇分別

C Hing講綿呔摩擦大 ...

但同一位址加速, 膠胎與地毯摩擦時間相對加長(less traction), 但就是否綿呔導致穿破地毯呢? 又用膠呔係咁摩地毯就唔會穿破呢?  <--笑左
咁膠呔加係地毯上既力味姐係平均咁係track上 但綿呔係–點上wor 咁又摩擦大d  咁所以咪穿破lor !
仲有 你玩12仔又用膠呔比較? 其實係想知係味有12仔膠呔?
利申:無玩mini z
Sunday_Driver 發表於 2012-3-26 10:03:59 | 只看該作者
kelvin2626 發表於 2012-3-26 03:47
但同一位址加速, 膠胎與地毯摩擦時間相對加長(less traction), 但就是否綿呔導致穿破地毯呢? 又用膠呔係咁 ...

>>> 咁膠呔加係地毯上既力味姐係平均咁係track上 但綿呔係–點上wor 咁又摩擦大d  咁所以咪穿破lor  <<< 尼點仲好笑

12仔點樣係地毯玩, 又想唔想知?
咁有C Hing 講地毯上玩膠釘胎 + 跳台, 咁摩擦又點計?
地毯上既力又係咪用膠釘胎平均d呢 ? ;P
車跳完台, 著陸摩擦又點計? ;P

小弟 1/4 , 1/8, 1/10, 1/12, mini-z & 1/32 都點過下
kelvin2626 發表於 2012-3-26 11:02:50 | 只看該作者
Sunday_Driver 發表於 2012-3-26 10:03
>>> 咁膠呔加係地毯上既力味姐係平均咁係track上 但綿呔係–點上wor 咁又摩擦大d  咁所以咪穿破lor

冇啦啦又拉埋其他野講 講緊綿呔呀 真係1999 :0)
我無興趣知12仔點樣係地毯玩 我淨係想知你成日話比較 又吾見你比較下12仔膠呔
我講既係根本無須作任何多舊魚既比較 行綿呔整爛地毯 係眼見既事實 同比較係無關 係無須比較
我純分享個人經驗同事實 掂得多車冇用架 玩叻一樣 研究下綿呔同膠呔 對地既影響同特性先啦
Sunday_Driver 發表於 2012-3-26 11:21:04 | 只看該作者
kelvin2626 發表於 2012-3-26 11:02
冇啦啦又拉埋其他野講 講緊綿呔呀 真係1999 :0)
我無興趣知12仔點樣係地毯玩 我淨係想知你成日話比較 又 ...

C Hing 有個人堅持ge 理論, 都好有個性...

任何多舊魚ge理論冇比過實驗, 都係齋吹 ,  
eg. 地球係方ge, 太陽係環繞地球轉...等...尼d多舊魚理論, 又欺騙左幾多地球人多少個世紀呢? 又係乜人做乜証據去証實d多舊魚理論?

小弟乜叉都唔識, 都係問下得個知姐 !
我都係問問題學下野, 小弟都係信d証實去support d多舊魚理論 ;P

小弟從冇堅持任何一款車胎係唔會跑穿地毯, 但 C Hing 又識多理論, 又冇需証實咁權威指証, 咁咪問多幾條問題學下野羅 :lol ;P
aaaa 發表於 2012-3-26 16:58:29 | 只看該作者
講多無謂, 某個場經已用一年去證實左棉呔 gei 威力 (見圖)。 呢張相攝於某車場使用棉呔四個月後既狀況。
見到咁既狀況話冇事既人係乜野身份, 大家自已諗...

當然人地用乜野係佢地自由, 有車場決定唔俾用亦都係場主既自由。  

登錄/註冊後可看大圖

Sunday_Driver 發表於 2012-3-26 17:27:22 | 只看該作者
想同大家講個故事, 吹下水...

有條友就咁香左, 大家都討論紛紛, 佢朋友話佢好多習慣, 有隊cut水, 酗酒, 吸毒, 仲生埋cancer...

有好多自稱專家, 攞條屍出尼一睇, 就話佢必定係吸毒死, 咁其它三樣係咪唔會導致死亡呢?

睇過就算, 故事一則, 非喜勿插 ! 謝!
者父1177 發表於 2012-3-26 18:16:39 | 只看該作者
如果係膠呔嘅話,一早就有問題!駛等你呢個中級會員日日喺呢到自吹自擂咩,又唔見以前會有人講膠呔整爛張毯!
又話自己係technical discussion , 話冇利益関係?真係存疑囉!
kevt2005 發表於 2012-3-26 18:16:59 | 只看該作者
回復 aaaa 的帖子

哦...哦, 師兄原來係你架車吸起曬啲毛, 唔怪之得我幾架車玩咗半年入面都冇乜毛啦!  
Sunday_Driver 發表於 2012-3-26 18:45:00 | 只看該作者

好多新到會員, 都唔知有冇玩開mini-z ge ....... 都唔用腦C考, 胡亂指控何人有利益關係, 比人笑呀

睇回文又睇一半漏一半, buggy 釘胎用海綿造ga ?

重頭再睇多次先講啦! ;P
wing1203 發表於 2012-3-26 19:02:31 | 只看該作者
Sunday_Driver 發表於 2012-3-26 18:45
好多新到會員, 都唔知有冇玩開mini-z ge ....... 都唔用腦C考, 胡亂指控何人有利益關係, 比人笑呀

...

算吧,同佢地講只係浪費自己時間,佢地話係咩就係咩啦,其他人知唔係就可以
Sunday_Driver 發表於 2012-3-26 19:40:54 | 只看該作者
wing1203 發表於 2012-3-26 19:02
算吧,同佢地講只係浪費自己時間,佢地話係咩就係咩啦,其他人知唔係就可以

所以話向尼個forum學度野真係好難,

我不下問左十條問題, 都冇人用正確証據支持理論去答, 我都係想學下野姐.

我從冇否定海綿胎吾會跑穿地毯, 咁膠胎/ 釘胎就唔會?

某場地毯穿左係事實, 但三款胎都有人跑過, 仲有人玩jump台都係事實, 有冇人用禁葯未知, 但只有拿往個地毯穿結果, 就一口咬定係海綿胎, 又以訛傳訛, 有違technical discussion 學習原意.
wing1203 發表於 2012-3-26 20:12:10 | 只看該作者
只是一個沒完沒了的討論,再討論下去都是沒有結果的,大家就此停下吧~