RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5491|回復: 33
打印 上一主題 下一主題
收起左側

M05 Setting

joesham 發表於 2012-3-29 09:41:02 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
整左架M05,用V16配風扇黑朱,未落地,請問有乜要Set,想load低架車但好似沒Downstop較
丘比凸 發表於 2012-3-29 09:48:49 | 只看該作者
回復 joesham 的帖子

原裝避震?
換短彈弓馬上降低好多
monsterken 發表於 2012-3-29 10:04:35 | 只看該作者
你好師兄們,借一借post發問少少問題,小弟係玩M03的,就如樓主講星星既M車係無downstop可以set,所以比較容易反車,想請教一下點樣可以克服佢呢??
同埋如果想跟師兄們係星期五晚玩happy Friday night,請問係用乜野電子設備呢??
小弟架車係全原裝,只係加裝左孖星原裝防傾桿
多謝師兄解答
dennis2008 發表於 2012-3-29 10:11:14 | 只看該作者
M03 係可似 SET DOWNSTOP ,但要另買 OPTION 件
jypepe 發表於 2012-3-29 10:32:05 | 只看該作者
分享下我個SETTING, 呢個只係我自己亂咁整, 大家可以討論下之餘, 希望有師兄可以教下路
TRACK: 橋底
白豬動力
我O向油壓避震做手腳
頭油壓入面加一粒O-RING, 出面又加一粒
尾油壓就只係出面加一粒
油O既度數我忘了, 應該係頭杰D尾稀D
彈弓頭硬過尾

我一路以為玩M05呢D頭轆車, 頭呔要咬過尾呔, 不過發覺唔係, 車頭唔夠咬頂多要收到好慢先入到灣, 尾呔唔咬, 扭少少軚都打白鴿轉, 不過而家用緊YR膠呔好好行 , 缺點: 去呔超快, 白豬三排四千電呔紋已經冇得七七八八, 條令D膠料又唔掂, 呔未用晒令已爛....
monsterken 發表於 2012-3-29 10:38:58 | 只看該作者
回復 dennis2008 的帖子

係咩!!!係咩!!!請問師兄個件係咩parts no.呀??邊到可以搵到呀??
monsterken 發表於 2012-3-29 10:42:26 | 只看該作者
回復 jypepe 的帖子

師兄你既意思係set到架車頭低尾高??請問係用咩O ring呀??
同埋我想請教下師兄們鋰電同nimh電個出力會掙幾遠呀??
因為我圓電我係得Nimh....
dennis2008 發表於 2012-3-29 10:44:14 | 只看該作者
回復 monsterken 的帖子

但此OPTION件有些問題,用了就裝不到"防傾桿"好像是前防傾桿,我忘了,因我已轉玩M05
monsterken 發表於 2012-3-29 10:48:37 | 只看該作者
回復 dennis2008 的帖子

唔梗要師兄!!!我上網搵一搵先!!感謝你!!因為照小弟愚見,downstop重要過防傾桿
jypepe 發表於 2012-3-29 10:51:58 | 只看該作者

油壓用果D O-RING, 係頭低尾高
電就真係唔知, 不過係咪話鋰電輕D?
 樓主| joesham 發表於 2012-3-29 11:58:42 | 只看該作者
回復 丘比凸 的帖子

已改用M chassis TRF 油壓,可以點再Load 低的,謝謝師兄
monsterken 發表於 2012-3-29 12:10:08 | 只看該作者
To 丘比凸師兄
多謝師兄指教!!!!
因為我成日諗因為M03車高較高,因而body rolling比較大所以易反,就諗點樣可以制衡到依樣野囉~~~
如果呔方面師嗅有咩好介紹呀??因為我仲係係用梗星星原裝有紋呔,仲要無落呔膽。
另一方面師兄提及磨電架,我都諗過磨,但磨個時有咩要注意呢??如位置,落刀點落
多謝師兄指教
丘比凸 發表於 2012-3-29 12:24:53 | 只看該作者
回復 joesham 的帖子

再換短d的油壓腳?or學上面師兄教攝多2個o-ring
其實架車吾係反車 load太貼地未必好事
太低既車身有可能令避震未能發揮佢的功用
我架m05用原裝避震原裝彈弓離地12mm[我覺得太誇張]
所以改左短彈弓用反原裝避震筒..車高7mm 其他都全原裝
以經好好跑...我仲要用果個車殼車頂好重都無反車
丘比凸 發表於 2012-3-29 12:30:42 | 只看該作者

吾好指教,,,我也是m車新手
m03我無玩過真係吾清楚.sorry
星星隻原裝呔跑吾到橋底的
可以去至落買一套4條有紋膠呔連鈴,呔膽 60大元
rc乜買有紋膠呔55大元
or買海綿呔
不過橋底個場地變化好大
帶多幾套呔去試最穩陣...上星期5大塵到海綿呔+呔水都吾掂,得至落呔跑到
磨電架,,磨得越少越好[但要夠入你夠電]
磨太多傷到d龍骨就吾夠硬正要落反d膠水補強反
 樓主| joesham 發表於 2012-3-29 12:46:32 | 只看該作者
回復 丘比凸 的帖子

Thanks!
chacha 發表於 2012-3-29 14:46:56 | 只看該作者
monsterken 發表於 2012-3-29 15:16:51 | 只看該作者
回復 丘比凸 的帖子

多謝師兄賜教!!!!
其實我初初都無諗過咁好玩!!!志在攞落街放狗
不過見咁多師兄玩得咁開心!!!
搞到我心思思都想改黎跟師兄玩下
其實我諗住跟住以下咁改,唔知師兄們有咩意見呢??
3racing M class 油壓
星星快齒
頭直濕
唔知仲有咩可以改呢??
jypepe 發表於 2012-3-29 15:25:29 | 只看該作者
如果去橋底玩, 條TRACK多細灣喎, 頭直合適??
丘比凸 發表於 2012-3-29 15:31:40 | 只看該作者

樓上師兄講得岩
頭直真係好似吾多岩
油壓買反星星好似好d
快齒不必換吧
反而真係要改
改萬向,犘打散熱吧
monsterken 發表於 2012-3-29 15:51:22 | 只看該作者

可能我搞錯左,我以為佢會令到入灣反應快啲~~:p