RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2319|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

JV場

koyochan 發表於 2012-4-12 22:11:22 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
有無M車師兄會去JV埸?JV場用咩呔會咬地宜家用緊M05 pro原裝呔,彈弓同油壓又點set好?
Allan007 發表於 2012-4-12 22:20:10 | 只看該作者
chy 發表於 2012-4-12 22:34:37 | 只看該作者
好多師兄去jv喎。你唔好用原裝呔啦,買套teampowers或sweep嘅跑呔啦,跑得好嘅話,包你話值呀!
 樓主| koyochan 發表於 2012-4-12 22:40:40 | 只看該作者
chy 發表於 2012-4-12 22:34
好多師兄去jv喎。你唔好用原裝呔啦,買套teampowers或sweep嘅跑呔啦,跑得好嘅話,包你話值呀! ...

未有多餘錢買....大約幾錢套?
chy 發表於 2012-4-12 22:44:33 | 只看該作者
teampower 36R 要$150一套四隻,sweep 33R 就$120四隻。兩套我都試過,都幾好,不過sweep啲鈴差少少,但鈴款靚。
 樓主| koyochan 發表於 2012-4-12 22:49:09 | 只看該作者
用星星原裝軨加teampower 36R又得唔得?如果想用返星星呔又邊隻好?
liu944 發表於 2012-4-12 22:56:04 | 只看該作者

C:\Users\Administrator\Downloads\CIMG1869.jpgM車以用 teampower 36R 嘅M車呔套裝
 樓主| koyochan 發表於 2012-4-12 22:56:16 | 只看該作者
宜家我前油壓用星星700度紫色油藍色彈弓,後面用600度藍色油黃色彈弓,前硬後軟...咁set走JV啱唔啱?
liu944 發表於 2012-4-12 23:01:07 | 只看該作者
chy 發表於 2012-4-12 23:19:46 | 只看該作者
呢個setting可能太推,我驚你入唔到彎,因為M05嘅重心喺晒前面嘛。如果你堅持用呢個setting,就頭尾用唔同度數呔去就吓咯。例如:teampower F36,R28或 sweep F33, R25 etc.
 樓主| koyochan 發表於 2012-4-12 23:24:20 | 只看該作者
chy 發表於 2012-4-12 23:19
呢個setting可能太推,我驚你入唔到彎,因為M05嘅重心喺晒前面嘛。如果你堅持用呢個setting,就 ...

呢個setting係我爬文爬返來,其他師兄話M05要前硬後軟咁....其實M05前後最好點set,唔該師兄,新手我咩都唔識.....
chy 發表於 2012-4-12 23:33:13 | 只看該作者
前硬後軟係啱,一定啱。但係都不能太硬,要睇場地。喺好咬嘅場,無油迹,避震一定要放冧啲;相反嘅話,唔多咬,就要硬。
chy 發表於 2012-4-12 23:37:14 | 只看該作者
你大可先試而家嘅setting跑吓先;如果係推,換低度數油或用軟啲彈弓。如果現有setting可跑到你心目中的情形,咪算咯
 樓主| koyochan 發表於 2012-4-12 23:46:52 | 只看該作者
chy 發表於 2012-4-12 23:37
你大可先試而家嘅setting跑吓先;如果係推,換低度數油或用軟啲彈弓。如果現有setting可 ...

Thx師兄
gos 發表於 2012-4-16 17:06:12 | 只看該作者
回復 chy 的帖子

setting depends on the track layout and weather of the racing day. if u race at JV and using the same tryes no matter tamiya, TP and sweep. due to it is a very high speed track and smooth + big conering, then try your setting as hard front and soft rear. after the test, u can make a little bit adjustment.