RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3839|回復: 22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手想買 M-05

Sherman 發表於 2012-4-29 19:52:32 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想入番架M-05, 有以下問題想請問各位師兄 : -

1)        M05 同 M05 PRO 有咩分別?
2)        一套kit大約幾錢 , 我見之前師兄提過大約 $700到 , 但係見 RC Mug 賣 US$120 (Mini Cooper with ESC + motor). 呢個合理嗎?
3)        KWS邊間鋪有最多M05賣
4)        見Tamiya官網 出左隻 JCW Coupe , 好有興趣 , 唔知KWS有得賣未呢?

Thank you  
jypepe 發表於 2012-4-29 20:09:05 | 只看該作者
1) M05 啦, 膠油壓唔襟玩的, 結果你都會買過套金屬油壓
2) 唔知佢送用電變, 摩打, 如果你買盒走電變, 自己再配番心水電變摩打可能仲好
3) 好多間都好齊款, 自己去格價最實際
4) JCW COUPE 出左啦, 有啦
Allan007 發表於 2012-4-29 20:18:10 | 只看該作者
回復 Sherman 的帖子

如果你諗住唔多改,買Pro版都夠玩啦。如果諗住改到反轉,不如散砌。
 樓主| Sherman 發表於 2012-4-29 20:21:31 | 只看該作者
唔該哂師兄

咁姐係要買 PRO 好 d ?  
丘比凸 發表於 2012-4-29 20:49:07 | 只看該作者
回復 Sherman 的帖子

要玩樂,普通版以足夠
要鬥車,pro版也不易滿足
didier 發表於 2012-4-29 20:58:02 | 只看該作者
普通版巳足夠,Pro一樣無金屬油壓.....留錢買tire
fuckedfung 發表於 2012-4-29 21:18:15 | 只看該作者
普通M05!只加TRF油壓已經夠!
 樓主| Sherman 發表於 2012-4-29 22:14:09 | 只看該作者
只係想係灣仔橋底遊樂吓 , 冇諗住要鬥車 ,
多謝各位師兄提點  
Allan007 發表於 2012-4-29 22:32:52 | 只看該作者

如果係咁,買普通版有埋車殼,買套TRF油壓加埋bearing,夠玩有凸
JasonLeung 發表於 2012-4-29 22:34:01 | 只看該作者
無電變版通常都唔過7百
有電變版就要7百幾
個原裝電變睇你自己需唔需要囉,如果諗住玩黑白豬,用果個都OK既
aloha 發表於 2012-4-29 23:59:37 | 只看該作者
初玩,普通版啦, (至少都加 bearing...)
到你有一定技術, 會對架車有要求, 到時慢慢改都唔遲.
反正人人領悟力唔同, 要求亦唔同,慢慢先 upgrade 都未遲..
btw, m 車始終for fun, 唔需要太大投資...
cm2types 發表於 2012-4-30 10:34:41 | 只看該作者
我都係買咗pro版,亦因為套膠油壓避震而買怇,thinking吾洗再洗錢買金屬TRF。但因一次嚴重交通意外,膠油壓斷咗,所以都係要買支新ge。 我suggest都係買普通版,然後慢慢upgrade. 最好買最最普通版,excluding ESC,自己配個好過。
hei_choro 發表於 2012-4-30 11:03:45 | 只看該作者
Get a normal version + TRF Damper + bearings is more than enough.
You can get rid of the slops between parts (especially the steering module) by adding spacers.

The whole thing will work as good as the expensive hop-ups
jypepe 發表於 2012-4-30 11:10:26 | 只看該作者
cm2types 發表於 2012-4-30 10:34
我都係買咗pro版,亦因為套膠油壓避震而買怇,thinking吾洗再洗錢買金屬TRF。但因一次嚴重交通 ...

果套膠油壓, 真係好睇唔好食, 莫講話嚴重意外, 玩白豬撞得應棍d都未必受得起......真係得個樣, pro版跟金屬尾hub又係有d多餘, 我玩普通版膠尾hub, 又碌波又打橫撞牆撞燈柱, 炒爛左四五次頭杯/c座, 個膠hub一d事都冇一次都冇換過

...pro版 really 多餘!
cm2types 發表於 2012-4-30 13:33:43 | 只看該作者
jypepe 發表於 2012-4-30 11:10
果套膠油壓, 真係好睇唔好食, 莫講話嚴重意外, 玩白豬撞得應棍d都未必受得起......真係得個樣, pro版跟金 ...

不能同意更多。
Chrischu33 發表於 2012-4-30 19:34:28 | 只看該作者
回復 hei_choro 的帖子

agree....basic stuff
 樓主| Sherman 發表於 2012-4-30 20:47:01 | 只看該作者
多謝各位師兄意見 , 聽日一於出KWS睇睇先
JasonLeung 發表於 2012-4-30 23:26:15 | 只看該作者
Sherman 發表於 2012-4-30 20:47
多謝各位師兄意見 , 聽日一於出KWS睇睇先

5月1日勞動節可能有D舖頭唔開
 樓主| Sherman 發表於 2012-4-30 23:36:57 | 只看該作者
JasonLeung 發表於 2012-4-30 23:26

係喎
terrykan 發表於 2012-4-30 23:43:22 | 只看該作者
JasonLeung 發表於 2012-4-30 23:26

佢哋多數休星期日!偉哥就休勞工假多!