RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 9433|回復: 59
收起左側

現在新出的車是否很省油?

hydrogen9999 發表於 2012-8-27 23:52:47 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
話說我個friend 換左部新 jazz, 廠家聲稱可以行到1L/24km,唔知係咪真? 所以想問問各位師兄你們的車耗油量是多少 (大約吧!)
ken8298 發表於 2012-8-28 00:07:55 | 顯示全部樓層
廠講既係定速60km唔會開開停停計
佢係市區開冷氣行到1L/14km都好叻喇
LeoChan 發表於 2012-8-28 00:25:58 | 顯示全部樓層
1800-2800cc , under $1.5/Km
timso 發表於 2012-8-28 00:40:31 | 顯示全部樓層
數據只供參考
CK4237 發表於 2012-8-28 00:44:13 | 顯示全部樓層
MCV20 發表於 2012-8-28 01:32:42 | 顯示全部樓層
'06 Toyota Probox 1500cc auto, 12-13km/L
smallpig668 發表於 2012-8-28 09:45:42 | 顯示全部樓層
新款車定一比款車慳油
 樓主| hydrogen9999 發表於 2012-8-28 10:23:26 | 顯示全部樓層
MCV20 發表於 2012-8-28 01:32
'06 Toyota Probox 1500cc auto, 12-13km/L

咦,咁都唔算省油,小弟部1500 civic 大約100km/7L (棍波,開冷氣),我有個阿叔開ae100, 1300cc 棍波都差不多耗油,唔通車重唔同? 舊車輕d?
 樓主| hydrogen9999 發表於 2012-8-28 10:30:07 | 顯示全部樓層
smallpig668 發表於 2012-8-28 09:45
新款車定一比款車慳油

好耐冇留意新車,不過我見好多新車都要靠混能才做到好省油
Edwin 發表於 2012-8-28 10:52:39 | 顯示全部樓層
My 99 Jimny 1300cc $2/km, is it normal or the engine has problem? Thanks!!
Allan007 發表於 2012-8-28 10:59:35 | 顯示全部樓層
Edwin 發表於 2012-8-28 10:52
My 99 Jimny 1300cc $2/km, is it normal or the engine has problem? Thanks!!

有冇改到鬼五馬六,又升高又用闊呔先?
Edwin 發表於 2012-8-28 11:18:55 | 顯示全部樓層
It's all stock without any modification...............
bus338 發表於 2012-8-28 11:26:47 | 顯示全部樓層
現在好多油電混能車都話好慳油,你敢不敢做白老鼠...

我就打算部 hiace唔行得,換部 H1Van算,現在聽行家講

仲行近0.8元/公里,車尾又可以當儲物室..........
馬田 發表於 2012-8-28 11:58:15 | 顯示全部樓層
Edwin 發表於 2012-8-28 10:52

正常, jimmy 係好大食的.
佢行100km/h 要成3千幾轉
MCV20 發表於 2012-8-28 11:58:27 | 顯示全部樓層
hydrogen9999 發表於 2012-8-28 10:23
咦,咁都唔算省油,小弟部1500 civic 大約100km/7L (棍波,開冷氣),我有個阿叔開ae100, 1300cc 棍波都差 ...

12-13 km/L 已經頗接近廠方公佈的 10-15 模式耗油量
smallpig668 發表於 2012-8-28 12:05:27 | 顯示全部樓層
cc細唔代表一定細食,如果日日行高速公路,2000分分鐘省油過1500。
AMAT 發表於 2012-8-28 12:14:30 | 顯示全部樓層
宜家新果O的細CC車都OK慳油O既,平均都可以做到0.8-1.2/KM耗油量O既,
但當然係以七成高速,三成一般路面計.

但如果你一味死踩死標,咁就難做到呢個目標.
WallaceNg 發表於 2012-8-28 12:15:55 | 顯示全部樓層
04 passat 1.8t 13-14L/100km
smallpig668 發表於 2012-8-28 12:29:53 | 顯示全部樓層
依家D油貴到死,幾慳油都慘!
MCV20 發表於 2012-8-28 12:31:19 | 顯示全部樓層
hydrogen9999 發表於 2012-8-28 10:23
咦,咁都唔算省油,小弟部1500 civic 大約100km/7L (棍波,開冷氣),我有個阿叔開ae100, 1300cc 棍波都差 ...

舊愛  :
1) '89 Mitsubishi Lancer 1.5 manual, 15-16km/L
2) '99 Volvo V40 2.0 auto, 9-10 km/L
3) '01 Volvo V70 2.4 auto, 8 km/L

朋友 '99 Toyota Granvia 3.4 V6, $3/km !!!