RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: percy313
收起左側

★ -- FF12-- 玩家討論區 ★

maomao1 發表於 2013-1-17 23:54:54 | 顯示全部樓層
呢部FF12比上一部FF11好,用料好左,說明書清楚(有孖星感覺),零件包裝亦清楚,其他進步或需改進地方,留待各師兄指教
Roche 發表於 2013-1-19 12:33:46 | 顯示全部樓層

多謝支持! 我們會繼續努力, 有任何不善地方, 請多多指教, thanks
laihay 發表於 2013-1-20 23:12:04 | 顯示全部樓層
各位FF12玩家,請問你部車四支油壓有冇問題?我其中有一支啲攪牙唔順,可以點?
Roche 發表於 2013-1-20 23:48:07 | 顯示全部樓層
laihay 發表於 2013-1-20 23:12
各位FF12玩家,請問你部車四支油壓有冇問題?我其中有一支啲攪牙唔順,可以點? ...

HI, 不好意思, 請試試加少許油再扭, 如果是產品問題, 請聯絡我們或購買店安排更換不良件, 謝謝!
大野 發表於 2013-1-21 12:05:49 | 顯示全部樓層
laihay 發表於 2013-1-20 23:12
各位FF12玩家,請問你部車四支油壓有冇問題?我其中有一支啲攪牙唔順,可以點? ...

我就係聽完您講, 落左少少雪油落去牙身同ORING度, 順哂.
lung1 發表於 2013-1-21 20:01:32 | 顯示全部樓層

琴日在 TRC 代朋友試左車, 新FF12 比起 FF11 加速更流暢而且靜好多,
新車二樓板比起FF11 更窄身, 扭動更好, 過灣既感覺好舒服好圓滑

組裝方面, 說明書都算OK 清晰, 只要跟住每個STEP 去砌及開袋就可以~
VBC 手腳都做得幾好, 唔洗左攝右攝介子, 跟足書面書砌就ok 份轉向砌完0 虛位,
A臂軟硬度我覺得ok, 隻牙差我照說明書砌, 不用磨砌完好順滑!
新車金屬波箱感覺上比起FF-11 輕身, 頭上波箱亦改良左,  BEARING 改大粒左更耐用,
頭下波箱因要就牙差闊度而改闊左, 令外2粒牙差10X15 BEARING 外週加左oring 用作吸震用。
頭尾油壓板加厚左解決之前頭油壓板會搖既問題。頭尾殼柱及頭bumper 亦造過, 比起TAMIYA 硬好多。

講完好處就講下砌既時候有d 咩要注意及缺點,
螺絲最好一開始用個盒仔分返長短, 砌完無螺絲多, 唔好唔見。
工具如六角匙, NUT 批及扭推銲工具都無跟, 說明書亦無提及砌車時所需工具, 新手砌未必襟容易掌握。
牙差油建議大家買支30萬/50萬, 原裝跟個支比較稀似幾萬度。
令外轉向柱上面粒螺絲建議改用3x5mm 圓頭, 我用3x6mm 收唔盡, 轉向bearing 上面放口 0.2mm shim, 虛位更小。
底板收motor mount 個2口螺絲其中一口要改用3x5mm 平頭, 3x6mm 收唔盡,
頭尾分體臂碼用X, Y 去分左右, 小心唔好裝錯,
牙差左右介子說明書建議左右各2塊 0.2mm shim, 但照住砌牙差4口螺絲會hi 波箱, 建議近螺絲個面放3隻0.2 shim, 令外個面放一隻。部份膠件有水口位, 用沙紙磨一磨就ok。令外我組裝完發覺左右不太平衡, 要係電個邊加鉛先得。
頭尾兩個roll-bar mount 比較軟身, 調較時會走位, 希望會出金屬..
個單吊servo mount 始終唔係一件過, 碰撞可能會走位, 建議黏雙面膠紙係servo 底..

寫住襟多先..

Roche 發表於 2013-1-22 00:12:22 | 顯示全部樓層
lung1 發表於 2013-1-21 20:01
琴日在 TRC 代朋友試左車, 新FF12 比起 FF11 加速更流暢而且靜好多,
新車二樓板比起FF11 更窄身, 扭動更好 ...

謝謝Lung1的意見。 3x5mm螺絲及介子方面, 我們會盡快跟進, 希望在短期內補送給各車手們, 謝謝!
Roche 發表於 2013-1-22 00:12:46 | 顯示全部樓層
大野 發表於 2013-1-21 12:05
我就係聽完您講, 落左少少雪油落去牙身同ORING度, 順哂.

正! ^^
Roche 發表於 2013-1-22 00:21:37 | 顯示全部樓層
lung1 發表於 2013-1-21 20:01
新車二樓板比起FF11 更窄身, 扭動更好 ...

Lung1, 煩請分享一下齒輪比配撘意見。 以13.5 Turbo為例, 我在FF11齒輪傳動一般是用齒比6.5-6.8, 而FF12皮帶傳動就將齒比減慢至6.9-7.5, 這齒比在皮帶傳動下會有加速力及高速反應。 Thanks
大野 發表於 2013-1-22 10:04:16 | 顯示全部樓層
Roche 發表於 2013-1-22 00:21
Lung1, 煩請分享一下齒輪比配撘意見。 以13.5 Turbo為例, 我在FF11齒輪傳動一般是用齒比6.5-6.8, 而FF12 ...

如果係13.5T 冇Turbo呢? Thanks.
lung1 發表於 2013-1-22 13:01:12 來自手機 | 顯示全部樓層
Roche 發表於 2013-1-22 00:21
Lung1, 煩請分享一下齒輪比配撘意見。 以13.5 Turbo為例, 我在FF11齒輪傳動一般是用齒比6.5-6.8, 而FF12 ...

Max, 我代朋友試為titc spec, 是control esc + 13.5t 無turbo, 初步試gear ratio 為3.3, 行7min motor溫度5x 度, 速度感覺ok不過要揾人pair 下先知夠唔夠快
e47085 發表於 2013-1-22 13:21:39 | 顯示全部樓層
头驱的特性,不知道皮带是否吃的消?
albertau2011 發表於 2013-1-22 13:25:33 | 顯示全部樓層
? control esc
Roche 發表於 2013-1-22 14:04:41 | 顯示全部樓層
大野 發表於 2013-1-22 10:04
如果係13.5T 冇Turbo呢? Thanks.

Surikarn test with final raio 3.3-3.5
大野 發表於 2013-1-22 19:28:02 | 顯示全部樓層
Thanks All
lung1 發表於 2013-1-22 21:50:15 | 顯示全部樓層
yyy 發表於 2013-1-24 00:19:14 | 顯示全部樓層
收大減四口M3x4mm,改收M3x5mm會好好多,D牙食得深D又唔會hi波箱.
大野 發表於 2013-1-24 17:15:39 | 顯示全部樓層
我就用一塊4洞圓型大減壓片, 壓住大減再轉用6mm羅C.
smallwhite1234 發表於 2013-2-1 17:16:50 | 顯示全部樓層
我手上冇 M3x5 screw... 轉用 M3x6, 每粒鏍絲先墊一粒 1mm 介子才收上去大減
Bluebird 發表於 2013-2-24 22:53:58 | 顯示全部樓層
Can anyone tell me the price? And how about the plastic quality?
Thanks