RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3976|回復: 19
收起左側

2cell用幾turn摩打?

lcvwing 發表於 2013-3-25 23:22:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位師兄,如果係JV玩,玩開1cell用4.5T摩打LRP sxx v2電變

想轉玩hb/sp電變玩2S turbo,應該用幾turn摩打?
亞標 發表於 2013-3-25 23:57:27 | 顯示全部樓層
我建議你玩10.5,容易操控亦有競爭力
 樓主| lcvwing 發表於 2013-3-26 00:13:16 | 顯示全部樓層
kelvinayhh 發表於 2013-3-26 00:51:30 | 顯示全部樓層
一定要
hele 發表於 2013-3-26 10:37:48 | 顯示全部樓層

at JV, 2s 10.5T not competitive, 8.5T better
fan highly recommended for esc
billgate803 發表於 2013-3-26 18:13:28 | 顯示全部樓層
13.5T      
 樓主| lcvwing 發表於 2013-3-27 00:32:57 | 顯示全部樓層
ok 即是mainly 8.5 至 10.5 turn, 用turbo 再就

點都要裝風扇

thanks all
edmondyp 發表於 2013-3-28 02:30:02 | 顯示全部樓層
No need fan, I use 10.5 T 3 cell, HW120A, No fan, about 50 degree at summer
亞標 發表於 2013-3-29 19:45:43 來自手機 | 顯示全部樓層
我由1cell 4.5, 2cell 10.5 玩到3cell 10.5, 我發現電壓愈高(弓cell), 電流愈低,熱也愈低,結果我1cell時燒了電變,2cell有加fan,而3 cell就跟edmondyp兄一樣唔加fan都係50多度健康正常!

所以如果唔係要玩比賽,直上3cell 10.5最實際,你來jv玩時可以睇睇我架車既設定同温度.
trainer 發表於 2013-3-29 22:32:28 | 顯示全部樓層
咁你咩時間响JV玩呀?
hihizaza 發表於 2013-4-1 19:51:23 來自手機 | 顯示全部樓層
好盈9T
 樓主| lcvwing 發表於 2013-4-2 01:25:02 | 顯示全部樓層
亞標 發表於 2013-3-29 19:45
我由1cell 4.5, 2cell 10.5 玩到3cell 10.5, 我發現電壓愈高(弓cell), 電流愈低,熱也愈低,結果我1cell ...

同電c數有無關係?

3cell又10.5?
亞標 發表於 2013-4-2 15:23:16 來自手機 | 顯示全部樓層
同電既c數有關,但在我既情況,我2 cell & 3cell都係雷x行25c既電,令速度快左但温度下降主因係電壓升高令車太過快,於是我把turbo減低至好跑為止,電流下降令温度也小了

玩十二仔沒有最快只有更快,我自問只能控制3cell 10.5於極低turbo下運作,但我見過某人用3cell 7.5介到我一頸血……我下次見到呢個傻佬一定會覆灼!!!
seasky 發表於 2013-4-2 18:08:30 | 顯示全部樓層
亞標 發表於 2013-4-2 15:23
同電既c數有關,但在我既情況,我2 cell & 3cell都係雷x行25c既電,令速度快左但温度下降主因係電壓升高令 ...

[但我見過某人用3cell 7.5介到我一頸血……我下次見到呢個傻佬一定會覆灼!!!
師兄,  3cell 7.5係指..........?
 樓主| lcvwing 發表於 2013-4-3 02:10:07 | 顯示全部樓層
同電既c數有關,但在我既情況,我2 cell & 3cell都係雷x行25c既電,令速度快左但温度下降主因係電壓升高令 ...

咁照計如果行2S, 用8.5T以下set 細d turbo 可能仲好

(3S我要再買電, 暫時唔諗)
garywong5368 發表於 2013-4-3 10:00:37 | 顯示全部樓層

我估你是講火箭叔叔,佢玩3cell用4.5LRP
hele 發表於 2013-4-3 20:12:52 | 顯示全部樓層
3s 4.5T or 2s 4.5T?
亞標 發表於 2013-4-3 23:17:05 | 顯示全部樓層
lcvwing 發表於 2013-4-3 02:10
咁照計如果行2S, 用8.5T以下set 細d turbo 可能仲好

(3S我要再買電, 暫時唔諗) ...

我都讚成你先玩2cell,我自己都係玩殘啲2cell再買電先換3cell,而且2cell好易操控。玩得熟一樣不會輪俾touring快車
tekin708 發表於 2013-7-20 20:10:49 來自手機 | 顯示全部樓層
Which brand of 2s lipo is better??
dustin_ff03 發表於 2013-7-21 00:04:16 | 顯示全部樓層

ching~想問下姐係用3CELL既電??
用係1S / 2S ESC???有咩ESC介紹???
THX