RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 14021|回復: 25
收起左側

1:24合金車改裝

lummbee 發表於 2013-5-9 04:01:07 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

以前買落o既合金擺設車,唔識行真係無癮,在外國網站見人改1:24真係改得好正,就試o下將呢架凌志改遙控.
由於部車有D重量,行走時真係幾有質感,缺點係個玩具車波箱無差速同埋裝唔到燈,因為燈位有金屬,好惡攪.
因為無乜位可用,唯有將部偈拆走用o黎放電池
前車門可開啟,所以將內部保留
廢物利用,用第一代mini z AM底板

cccan 發表於 2013-5-9 10:53:03 | 顯示全部樓層
soup_soup 發表於 2013-5-9 13:58:32 | 顯示全部樓層
師兄請問係咩外國網?可以 PM 我嗎?Thanks !
 樓主| lummbee 發表於 2013-5-9 22:11:38 | 顯示全部樓層

其實個外國網係講攀爬車,我都想整番部,不過而家D塑膠模型好貴,我又最怕油油,所以暫時用D現成o野改o下先,網址如下:
http://www.scale4x4rc.org/forums/showthread.php?t=48809
soup_soup 發表於 2013-5-9 23:35:51 | 顯示全部樓層
lummbee 發表於 2013-5-9 22:11
其實個外國網係講攀爬車,我都想整番部,不過而家D塑膠模型好貴,我又最怕油油,所以暫時用D現成o野改o下先, ...

嘩!呢個網好正,無得彈!多謝提供!
PKKC 發表於 2013-5-9 23:38:52 | 顯示全部樓層
架chevy超正!
gary8780 發表於 2013-6-4 17:43:53 | 顯示全部樓層
THX for your information
jt2106 發表於 2013-6-20 01:32:48 | 顯示全部樓層
哇,真係好正呀,thanks~
 樓主| lummbee 發表於 2013-7-29 07:38:06 | 顯示全部樓層
終於好似D鬼佬咁改番部四軀,不過都係用合金車,貪佢又平又靚,今次用BENZ UNIMOG,部車真係好靚,不過幾重,用部倉底 Losi MRC底盤改驅動.
電池要放o係車斗下面,車斗可用遙控開關
可開車門,玩埋人仔
暫時總共得三部改o左遙控

chowhungjai 發表於 2013-7-29 11:11:45 來自手機 | 顯示全部樓層
lummbee 發表於 2013-7-29 07:38
終於好似D鬼佬咁改番部四軀,不過都係用合金車,貪佢又平又靚,今次用BENZ UNIMOG,部車真係好靚,不過幾重,用部 ...

好靚啊,可否睇下底盤!
 樓主| lummbee 發表於 2013-7-29 14:57:04 | 顯示全部樓層
chowhungjai 發表於 2013-7-29 11:11
好靚啊,可否睇下底盤!

andycarol 發表於 2013-7-29 16:21:33 | 顯示全部樓層
lummbee 發表於 2013-7-29 07:38
終於好似D鬼佬咁改番部四軀,不過都係用合金車,貪佢又平又靚,今次用BENZ UNIMOG,部車真係好靚,不過幾重,用部 ...

師兄  有冇興趣改部 1/24 小巴   

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z10.1.w1028-2491863162.9.26h17l&id=19336085614
chowhungjai 發表於 2013-7-29 18:52:53 來自手機 | 顯示全部樓層
lummbee 發表於 2013-7-29 14:57

個底同車殼好鴿,好似原本就係一件個!個底好吳好爬呢,我都幫緊我架Mini-qlo搵緊靚殻!
 樓主| lummbee 發表於 2013-7-29 19:03:06 | 顯示全部樓層
andycarol 發表於 2013-7-29 16:21
師兄  有冇興趣改部 1/24 小巴   

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z10.1.w1028-2491863162. ...

八百蚊好似貴o左D,改裝失敗咪好傷
下一部想改係三部車後面o個部 Land Rover D90.

樓主| lummbee 發表於 2013-7-29 19:13:45 | 顯示全部樓層
chowhungjai 發表於 2013-7-29 18:52
個底同車殼好鴿,好似原本就係一件個!個底好吳好爬呢,我都幫緊我架Mini-qlo搵緊靚殻! ...

個底同輪距真係好夾,部車好重,不過都夠力,抓地力比用膠殼好,但係重心好高,傾側多少少都有可能反車
Mini Qlo比 Micro Rock Crawler大部,好似只適合1:16 或 1:18 車殼.

kevinchan520 發表於 2013-7-30 22:00:41 | 顯示全部樓層
lummbee 發表於 2013-7-29 19:13
個底同輪距真係好夾,部車好重,不過都夠力,抓地力比用膠殼好,但係重心好高,傾側多少少都有可能反車 ...

不過都夠哂玩啦~如果係屋企玩的話~整到咁靚仔@@~師兄你架金屬車仔邊度買啊!?平靚正!?
 樓主| lummbee 發表於 2013-7-31 08:56:12 | 顯示全部樓層
kevinchan520 發表於 2013-7-30 22:00
不過都夠哂玩啦~如果係屋企玩的話~整到咁靚仔@@~師兄你架金屬車仔邊度買啊!?平靚正!?
...

多謝欣賞.
部車係淘番o黎,通常一次過買兩三部分攤運費,一部車大概一百蚊人仔左右連運費,比起去旺角買部塑膠模型加模型油再加車錢平好多,而且通常去到模型鋪都無一部 o岩心水,非常無癮.
金屬車o既特性係行走時好像真,好有質感,可開車門,又唔駛油油,塑膠模型完全欠奉.

樓主| lummbee 發表於 2013-9-29 08:31:30 | 顯示全部樓層
今次買o左部國產五噸半來改,全車比 Unimog 更重,因為呢部車主陣都係金屬.
金屬車o既強項: 車門可開,呢類貨車重有一個特點,就係軑盤跟前輪連動.
部引擎都有可觀性,所以將佢保留,用一個迷你 servo裝在引擎內,用以推動部車,缺點係車速好慢
車底一覽,由於無乜位裝轉向 servo,只能用迷你 servo,不過車頭屋仔好重,要特別買個大扭力 servo. 此車尾軸與傳動軸聯動,車尾已有避震,慳番好多改裝功夫,但係傳動軸好化學,一拆即欄,要用銅片修復.
車頭要自己加裝避震
與 Unimog 合照,部 Unimog 已換回原裝車呔,更加靚仔.
與凌志比較

chowhungjai 發表於 2013-9-29 10:09:59 | 顯示全部樓層
lummbee 發表於 2013-9-29 08:31
今次買o左部國產五噸半來改,全車比 Unimog 更重,因為呢部車主陣都係金屬.

金屬車o既強項: 車門可開,呢類貨 ...

勁,我想請教尾牙點搞?thank you
 樓主| lummbee 發表於 2013-9-29 16:18:22 | 顯示全部樓層
chowhungjai 發表於 2013-9-29 10:09
勁,我想請教尾牙點搞?thank you

都唔係好勁 因為部車重未裝燈,買o左 D貼片 LED番 o黎見到就暈  
尾牙暫時唔駛攪,本身部車尾擔內已有齒輪連動傳動軸,用以推車時條傳動軸都會轉動,增加像真度,所以只要改裝個servo做動力波箱,連接傳動軸架車就繞行.