RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2786|回復: 7
打印 上一主題 下一主題
收起左側

田宮1/16 Leopard2a6兩邊高低問題

LEOPARD2A6 發表於 2013-7-4 22:24:22 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位, 小弟發覺leopard2a6兩邊原來唔係水平, 因從車尾看出有明顯的一邊高一邊低, 兩邊差距有0.5cm這麼多, 所以想問各位這是否正常和你們的leopard有無這個情況出現?

LOSE 發表於 2013-7-5 00:13:57 | 只看該作者
會唔會係履帶兩邊長短不一?只係粹斷估,勿介意
hoi 發表於 2013-7-5 10:07:11 | 只看該作者
無可能咁樣一定装得吾好
 樓主| LEOPARD2A6 發表於 2013-7-5 11:51:53 | 只看該作者
師兄, 其實開頭都唔覺, 但係當對比右邊同左邊側裝甲板的時候, 發覺有好明顯唔同, 左邊側裝甲應該係正常比最後路輪高少少, 但右邊最後路輪同側裝甲係明顯遮到少少路輪邊, 即是低左落去, 那是不是條suspension bar老化所以唔夠彈性定係其他原因導致右後路輪唔夠承受力??
 樓主| LEOPARD2A6 發表於 2013-7-5 12:50:15 | 只看該作者
askalaw 發表於 2013-7-8 09:39:31 | 只看該作者
有機會 torsion bar 老化都唔定, 但好少可則去一邊. 平時有冇頂起架車擺放?履帶離地?
 樓主| LEOPARD2A6 發表於 2013-7-8 19:37:33 | 只看該作者
askalaw 發表於 2013-7-8 09:39
有機會 torsion bar 老化都唔定, 但好少可則去一邊. 平時有冇頂起架車擺放?履帶離地?  ...

師兄, 我架Leopard曾經試過係張枱跌落地, 其實唔知入面有無震鬆到, 或者要check check 個避震坐位, 另外, 我架Leopard係平放係塊板到, 無擺高放的. 所以見兩邊有高低始終怪怪地.
askalaw 發表於 2013-7-11 19:53:55 | 只看該作者
LEOPARD2A6 發表於 2013-7-8 19:37
師兄, 我架Leopard曾經試過係張枱跌落地, 其實唔知入面有無震鬆到, 或者要check check 個避震坐位, 另外, ...

你可能要打開架車CHECK下好D, 始終邊高邊底唔好睇.