RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3528|回復: 9
收起左側

請教電池放電問題

taiming2 發表於 2013-8-5 17:44:01 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

請教各師兄:什麼電池是要放了電然後再充的,沒有放電機怎麼辦,可否用枝電阻Shot+/-放電
                                                                                                        Thank's
Jazzli430 發表於 2013-8-5 18:14:31 | 顯示全部樓層
其實而家d電唔係貴,粒粒電粗用算吧,用鋰電,鋰電差機有哂d功能
TOMY1988 發表於 2013-8-5 19:13:29 | 顯示全部樓層
NIMH NICD要放電

阿邊個 發表於 2013-8-5 19:21:50 來自手機 | 顯示全部樓層
咁LiPo电係咪唔使放电?
Allan007 發表於 2013-8-5 21:33:51 | 顯示全部樓層
阿邊個 發表於 2013-8-5 19:21
咁LiPo电係咪唔使放电?

LiPo係要做storage,唔係放電。
 樓主| taiming2 發表於 2013-8-6 11:08:27 | 顯示全部樓層
Allan007 發表於 2013-8-5 21:33
LiPo係要做storage,唔係放電。

多謝師兄回覆,但鋰電池是怎樣做storage呢, 我是新手唔識請不要怪
                                                                                                 Thank's
Allan007 發表於 2013-8-6 13:54:34 | 顯示全部樓層
taiming2 發表於 2013-8-6 11:08
多謝師兄回覆,但鋰電池是怎樣做storage呢, 我是新手唔識請不要怪
                             ...

你的充電器是有storage mode的,目的是把每cell充至,或放至3.8V,作長期擺放。
 樓主| taiming2 發表於 2013-8-6 17:11:15 | 顯示全部樓層
Allan007師兄 唔該曬 明白了
sean2013 發表於 2016-5-27 12:19:11 | 顯示全部樓層
Allan007 發表於 2013-8-6 13:54
你的充電器是有storage mode的,目的是把每cell充至,或放至3.8V,作長期擺放。
...

storage mode 係會放電?

ckcgary 發表於 2016-5-27 12:30:11 | 顯示全部樓層
sean2013 發表於 2016-5-27 12:19
storage mode 係會放電?

Storage Mode 係唔夠 v 數就充電,高過 storage 電壓就放電,最終目的係去到 storage 嘅電壓。