RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6900|回復: 28
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[找數][有圖有片]恒龍虎式 改裝TK22+軸承+395馬達, 無上蓋試車

naoki0215 發表於 2013-9-18 11:15:07 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
其實八月已經完工
原裝係鋼波箱, 鋼履帶, 鋼驅動輪
第一改改成TK22配2.4G控, 換鋼誘輪, 驅動輪誘輪加軸承, 換395馬達
第二改換左少圈數負重輪彈簧+金屬負重輪臂
期間因為無改砲塔d接線燒左TK22板(出晒煙成$600...)同線材(溶晒線), 寄左塊板返去問老板換(換左新塊既)
換馬達拔馬達齒輪勁花功夫...驅動軸加軸承又勁實要打入去先入到
大部份都淘bao再加鴨記, 第一次焊線玩電子野
感覺唔錯啦, 等搵日出南生圍玩(改完都未出去玩過...)

youtube去片!
http://www.youtube.com/watch?v=Bw9hB2qfpMY

附送: 恒龍1:16 Tiger 虎式原裝試車
http://www.youtube.com/watch?v=yKdPyLh3Uk4

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

bigbigbig 發表於 2013-9-19 02:05:51 | 只看該作者
socool !!!!!!
askalaw 發表於 2013-9-19 07:52:05 | 只看該作者
diy 嘛, 好玩之處就係有機會整壞!
 樓主| naoki0215 發表於 2013-9-19 08:57:13 | 只看該作者
askalaw 發表於 2013-9-19 07:52
diy 嘛, 好玩之處就係有機會整壞!

同大陸既神人diy差九條街
chowhungjai 發表於 2013-9-19 09:14:06 來自手機 | 只看該作者
台灣呢塊電路真係吳錯,應該有都有,又多野set,師兄有冇用Sony搖控set野?
askalaw 發表於 2013-9-19 09:43:46 | 只看該作者
我都有興趣入塊 TK22 試下, 直接同台灣 CLARK ORDER 嗎?
kenl 發表於 2013-9-19 11:52:06 | 只看該作者
tk22淘宝有得賣,五舊幾人仔
 樓主| naoki0215 發表於 2013-9-19 15:09:13 | 只看該作者
chowhungjai 發表於 2013-9-19 09:14
台灣呢塊電路真係吳錯,應該有都有,又多野set,師兄有冇用Sony搖控set野?

塊板有跟Sony搖控
但我無買紅外接收無得set呀
 樓主| naoki0215 發表於 2013-9-19 15:13:15 | 只看該作者
kenl 發表於 2013-9-19 11:52
tk22淘宝有得賣,五舊幾人仔

淘宝有大陸代理, 得一間
記得裝個時要跟足clark model上說明改同檢查線路
唔係又好似我咁燒野
chowhungjai 發表於 2013-9-19 15:38:08 | 只看該作者
naoki0215 發表於 2013-9-19 15:09
佢塊板有跟Sony搖控
但我無買紅外接收無得set呀

no!!!!!!!!!
 樓主| naoki0215 發表於 2013-9-20 11:26:42 | 只看該作者

whats up???
Annie268 發表於 2013-9-21 18:04:27 來自手機 | 只看該作者
Oh,no!
 樓主| naoki0215 發表於 2013-11-24 22:34:02 | 只看該作者
巴打問TK22點改上蓋:

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

hetzer 發表於 2014-1-3 19:21:49 來自手機 | 只看該作者
改TK22好似好復雜!可吾可以分享多D
 樓主| naoki0215 發表於 2014-1-4 23:15:27 | 只看該作者
hetzer 發表於 2014-1-3 19:21
改TK22好似好復雜!可吾可以分享多D

最需要注意係將上蓋d線(8 pin位)分 清楚同改線位
confirm 所有電路接線同clark model既說明一樣先上電
hetzer 發表於 2014-1-5 17:51:29 來自手機 | 只看該作者
c hing.如果只系將個RX18換做TK22(個炮塔吾做re wiring)又得吾得,因為u tube 個教學只系話plug and play.仲有clack個說明好似話改炮塔缲線路只系用作改善支炮既elevation?
hetzer 發表於 2014-1-5 18:04:12 來自手機 | 只看該作者
CHing.如果只系将RX18換做TK22(吾做炮塔既re wiring)又得吾得呢?因为you tube個教学只系話plug and play.clack入面又话改炮塔既線路只系改善支炮既elevation?
hetzer 發表於 2014-1-5 18:06:20 來自手機 | 只看該作者
成6佰蚊,如果燒左就慘>_<
 樓主| naoki0215 發表於 2014-1-5 20:30:32 | 只看該作者
hetzer 發表於 2014-1-5 18:04
CHing.如果只系将RX18換做TK22(吾做炮塔既re wiring)又得吾得呢?因为you tube個教学只系話plug and play.cl ...

其實唔只炮塔, 一定要跟clark model對好所有線啱唔先得, 話可以plug and play係因為以前version既HL未改就同TK22一樣
但而家HL改左但TK22無跟住改, 所以唔match, 但RX18既插頭依然同TK22一樣

hetzer 發表於 2014-1-5 20:49:34 | 只看該作者

delete