RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3102|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Esky 004~~~救命~~﹗﹗

minesr34gtr 發表於 2006-12-23 21:12:16 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
救命
不知道為什麼我剛買回來的004在起飛主軸加速旋轉時,整部機會向左橫移.....
我怎樣 Trim 個 remote 都向左橫移............只會向左橫移..............
直上直落不能﹗
點算???

P.S. 004用料都幾雞

清清 發表於 2006-12-23 21:35:12 | 只看該作者
Esky 004係fp中可說是最好的,只是你控不來!
 樓主| minesr34gtr 發表於 2006-12-23 21:48:38 | 只看該作者
我只是想問怎樣解決...............
沒有說它不好...........
因為飛都未飛到
但用料實在真的幾雞下

ecat 發表於 2006-12-23 22:50:35 | 只看該作者
模型直昇機通常唔會直上直落(上下槳機如 esky lama 另計)
向左橫移, 正常 ! 因地面效應影響, 昇起2尺就會定D.但都會有其他因素(如CG, wind)令隻機向某一邊走
用料雞? 唔係wor, 幾好嫁
你試下係PC 玩下sim先啦, 玩玩下就得嫁la

樓主| minesr34gtr 發表於 2006-12-23 23:15:23 | 只看該作者
了解﹗
小步 發表於 2006-12-23 23:41:29 | 只看該作者
唔係嘛..esky004 飛得好比得上油機的穩/
 樓主| minesr34gtr 發表於 2006-12-23 23:44:40 | 只看該作者
我再重複~~
我沒有說它難飛~~
 樓主| minesr34gtr 發表於 2006-12-23 23:51:14 | 只看該作者
可能原廠買回來無008或者014等其他的機咁多材料所以我覺得雞~~~
小步 發表於 2006-12-23 23:52:59 | 只看該作者
只要有一日你懂飛,你就知esky004有多好.

呵呵..

要看004 的性能,看舊post 了吧.
kevin-ysl 發表於 2006-12-24 01:38:42 | 只看該作者
從你開頭講隻機向左橫移!
及用Trim remote去解決呢個問題!
你應該未飛過rc直昇機固喎!
"地面效應"呢d基本野真係好多時候新手唔會去了解既!
trim個remote係應該先set好十字盆先再去做!
zifu 發表於 2006-12-24 02:14:25 | 只看該作者
TRIM 是錯的,先用手拿實隻機,拿開些,槳不要打到自己面,然後比油,靠感覺,隻機會晤會左右前後走,如果有,這時便用TRIMER,TRIM定隻機,再放在地上,這時飛高半米,機是不會向左走的,如不用手指占,推油門時因手指不夠長,會同時郁左水平,因自己這時非常緊張,是不會察覺的,這是新手大忌..
chantszkin 發表於 2006-12-24 02:36:11 | 只看該作者
我都係今日買左 , 都係呢個問題 . 我重諗部機係咪要 tune
kevin-ysl 發表於 2006-12-24 02:48:03 | 只看該作者
唔知板主介意否..比條LINK你了解下!
http://www.acmemachineparts.net/aerodynamics.htm
你會知道你而家面對乜野問題!
咁會再明白TRIM係唔可以解決基本問題!
睇完再問!
zifu 發表於 2006-12-24 03:12:30 | 只看該作者
你應該考博士學位了,我讀書小,不識理論,我是從實踐領會到的

我本人覺得下勉一段有些問題,但我又說不出,

先向作者說聲SORRY

像是很簡單的, 但不可不題, 如果唔係, 那些廠家又為何要"抄"盡腦汁去模仿一些真機翼形設計, 你又知唔知某著名歐洲模型直昇機槳其設計師跟本就是設計真直昇機翼, 所以他的大槳又怎麼不會勝過別人呢! 拋開一些古靈精怪的槳翼, 歸根究底, 翼形都只是兩大類, 它們是分別有" 對稱" 和"不對稱"式兩大類, 在這篇裡我先偷步介紹"Bernoulli's Principle"原理, 對不起! 都唔知中文叫甚麼, 又唔想是但作一個名比佢, 但它又有個比較學術性些名字, 叫做"汶氏管效應"或"伯老尼流體定理"(譯名可能有異), 是關於當空氣流經汶氏管時, 空氣因受到阻力, 其流動速度增加, 但是所受壓力減低, 我們的直昇機在飛行時的上升力是由大槳產生, 因為當空氣流經翼面上較大的弧形部份時, 空氣流動速度增加, 但是所受壓力減低, 便產生汶氏管效應, 但也在同一時間, 空氣也流經大槳的翼下, 這時侯, 空氣流動速度減慢, 但是所受壓力增加, 形成大槳上下有"壓力差距", 咁就產生"升力"了.

kevin-ysl 發表於 2006-12-24 03:17:11 | 只看該作者
唔係咁又點見到師父既學識真正有幾深!
kevin-ysl 發表於 2006-12-24 03:21:12 | 只看該作者
隻鞋靚唔靚呀!
zifu 發表於 2006-12-24 05:16:15 | 只看該作者
太亮了,眼睛打不開
小步 發表於 2006-12-24 12:41:42 | 只看該作者
=.=//

esky 004 答左好多次

如整機在起飛時向左飄移,那是GROUND EFFECT,正常的,請用你的手去收正吧
如果是尾已中位不對,就會有hunting[追尾]+走向一邊
先要確定遙控的 trim/sub tirm 是在中間
解決方法是先關掉GYRO 的感度,用手拿好機子輕輕推油門至中間
感覺一下尾巴走往那一方,如果走右就 加大PROPORTION [右轉],如果走左就減少[轉左]
要慢慢來, 每次調試都要 斷開電源重新再插電.直至調好為止
好了, 斷電打開gryo 感度約40%, 插上電源等待綠燈不閃
開始試飛hovering,先看看尾巴是往那一方飄移,以上面調proportion 調整,不要太多, 每次只有很少.
記得每次都要斷電重開.
調好後再看看hunting[追尾]嚴不嚴重, 如有可減少GRYO SENS ,如尾巴鎖得不好反之加大.