RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6830|回復: 33
打印 上一主題 下一主題
收起左側

東方日報:土木工程署引入無人機量地形

byuen 發表於 2013-12-24 17:08:50 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

登錄/註冊後可看大圖

旋翼無人機能在空中停留,適合到面積較小的地方拍攝。(陳錦輝攝)

【本報訊】土木工程拓展署去年底斥資一百一十四萬元,引入無人駕駛飛行系統,今年五月起用於日常測量工作,該署高級土地測量師李玉光指出,以面積有六十個足球場大的安達臣道石礦場為例,過去用人手測量至少耗時兩周,但用無人機僅需一天就能收集所需數據,大大提升工作效率,新系統亦能到達以往人員不能到達的地點,與傳統測量方式互補不足。

新系統包括瑞典製定翼無人機和科技大學研發、深圳製造的旋翼無人機,兩者分別價值四十萬和十四萬元,均配備了自動導航功能、數碼相機、飛行平台和遙測裝置,以及價值六十萬元的圖像處理系統;測量員預先輸入飛行路線,飛機就會在離地約一百米的高空多角度拍攝照片,再由電腦軟件分析數據,製作數碼地型模型及三維檔案,方便工程設計。

隨時出動 增應變力

李玉光表示,過去若發生山泥傾瀉等危險事故,需先預約直升機方能到高空拍攝,費時失事,無人機則能隨時出動,更快取得現場情況資料,提升該署的應變力。

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20131224/00176_050.html

1 年前 CEDD 買隻定翼 UAV, 價值四十萬, 買隻大疆 S800 就十四萬! e 家可能 10 萬唔洗已經夠買晒 2 部機了.  

nteast 發表於 2013-12-24 20:58:07 | 只看該作者
一百一十四萬元,引入無人駕駛飛行系統..
陳真 發表於 2013-12-24 22:29:03 | 只看該作者
洗唔洗食水咁深呀
Dandan070902 發表於 2013-12-25 13:00:50 | 只看該作者
好多人跟佢搵吃
solaris8x86 發表於 2013-12-26 14:29:50 | 只看該作者
昨天聖誕日,那兩台CEDD部門的無人機駕駛員放假來到南生圍大草地散步,我們大家對巡航型AR Drone 2.5 Router Mod Type和DJI s800交流過半小時,他解釋說大部份錢去了買software license,所以才用了140萬。
 樓主| byuen 發表於 2013-12-26 16:23:02 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2013-12-26 14:29
昨天聖誕日,那兩台CEDD部門的無人機駕駛員放假來到南生圍大草地散步,我們大家對巡航型AR Drone 2.5 Route ...

報紙都有寫, 圖像處理系統價值 60 皮, 嗰啲 sw 就緊係唔係 photoshop, 主要都係 photogrammetry sw, 咩 ermapper, photomodeler, agisoft 等等, 是是旦旦一隻 license 都幾皮, 每套買 3, 4 個 license, 加堆 pc, file server 咁, 洗 60 皮話咁快, 就算加埋 d 飛機, 一佰個對正苦嚟講, 碎紙嚟啫.

solaris8x86 發表於 2013-12-26 16:44:20 | 只看該作者
byuen 發表於 2013-12-26 16:23
報紙都有寫, 圖像處理系統價值 60 皮, 嗰啲 sw 就緊係唔係 photoshop, 主要都係 photogrammetry sw, 咩 e ...

但佢表示那兩台只是開始,會有更多台購入給不同team/site使用... 破產價....
 樓主| byuen 發表於 2013-12-26 16:59:58 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2013-12-26 16:44
但佢表示那兩台只是開始,會有更多台購入給不同team/site使用... 破產價....
...

見晒報, 部門 d 老頂, director 攞晒彩, 要伸手攞錢就更易, 1 仟幾佰個寫張紙就攞到了.
solaris8x86 發表於 2013-12-26 17:08:22 | 只看該作者
byuen 發表於 2013-12-26 16:59
見晒報, 部門 d 老頂, director 攞晒彩, 要伸手攞錢就更易, 1 仟幾佰個寫張紙就攞到了.
...

其實,地政署嘅S800已於今年暑假黎過南生圍試飛.....而且用一架24座wan仔連同十幾個穿著西㾝嘅政府佬一齊嚟,穿著西㾝係南生圍草地跑來跑去....場面古怪....
 樓主| byuen 發表於 2013-12-26 18:14:28 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2013-12-26 17:08
其實,地政署嘅S800已於今年暑假黎過南生圍試飛.....而且用一架24座wan仔連同十幾個穿著西㾝嘅政府佬一齊 ...

其實幾個部門爭著做第一, 土木率先見報, 地政都不甘後人, 漁農都追得好貼.
比土木落後咗成年, 地政今年年頭先開波攪, 半年研究略有所成, 你見到嗰班好明顯係大老細嚟睇 demo, e 家年尾技術成熟, 已經響內部招考見習 6 軸機師了.

solaris8x86 發表於 2013-12-26 18:16:44 | 只看該作者
byuen 發表於 2013-12-26 18:14
其實幾個部門爭著做第一, 土木率先見報, 地政都不甘後人, 漁農都追得好貼.
比土木落後咗成年, 地政今年年 ...

內部招考.... 即一群門外漢interview另一群門外漢... haha....
 樓主| byuen 發表於 2013-12-26 18:52:20 | 只看該作者
呢班量地官日日返工操機又有糧出, 操足成年唔會仲係門外漢卦? 據聞 interview 係用鳳凰 4.0 嚟做選拔, 我嗰 7 歲仔最鍾意用呢隻 flight sim 嚟飛 GAUI 隻 330x 4 軸, 如果佢去考實 pass.
solaris8x86 發表於 2013-12-26 18:54:00 | 只看該作者
byuen 發表於 2013-12-26 18:52
呢班量地官日日返工操機又有糧出, 操足成年唔會仲係門外漢卦? 據聞 interview 係用鳳凰 4.0 嚟做選拔, 我嗰 ...

連7歲都做得黎,呢班飳米大蟲....
 樓主| byuen 發表於 2013-12-27 01:18:03 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2013-12-26 18:54
連7歲都做得黎,呢班飳米大蟲....

揸著搖控嗰兜友, 基本上冇嘢做, 部 6 軸機係由地站部 pc 完全控制, 行自動巡航, 就連我個仔都可以揸住個搖控嚟睇佢飛.
solaris8x86 發表於 2013-12-27 11:25:35 | 只看該作者
byuen 發表於 2013-12-27 01:18
揸著搖控嗰兜友, 基本上冇嘢做, 部 6 軸機係由地站部 pc 完全控制, 行自動巡航, 就連我個仔都可以揸住個搖 ...

由納稅人出量比佢地玩飛機,起有此理....
陳真 發表於 2013-12-27 13:04:10 | 只看該作者
果部分分鐘可能一去無回o既dji要十四萬定係四十萬?
 樓主| byuen 發表於 2013-12-27 15:03:15 | 只看該作者
陳真 發表於 2013-12-27 13:04
果部分分鐘可能一去無回o既dji要十四萬定係四十萬?

話說 CEDD 舊年十四萬買隻 DJI S800 新機番嚟無耐, 已經炸咗鑊金嘅, 出事後代埋同大疆都証實咗, 係隻機嘅 firmware 有 bug, 結果大疆成套新機, 免費換過隻俾佢哋.
又或者, 因為 CEDD 係大疆接正苦部門嘅第一單生意, 唔賠嘅話, 可能以後都冇部門敢買大疆 d 機了.

solaris8x86 發表於 2013-12-27 16:02:57 | 只看該作者
byuen 發表於 2013-12-27 15:03
話說 CEDD 舊年十四萬買隻 DJI S800 新機番嚟無耐, 已經炸咗鑊金嘅, 出事後代埋同大疆都証實咗, 係隻機嘅 ...

你真係內幕人仕哎.... 其實我亦知道佢哋部S800已歩了National Geographic部S800既後塵, 之前已cup咗機抄Q咗, 但我怕打擊政府威信一直無講出囗,師兄直係不留餘地哎.....
 樓主| byuen 發表於 2013-12-27 20:59:35 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2013-12-27 16:02
你真係內幕人仕哎.... 其實我亦知道佢哋部S800已歩了National Geographic部S800既後塵, 之前已cup咗機抄Q ...

我聽過一個做航拍揾食嘅 ching 講, DJI 啲嘢好唔掂, 商用級嘅飛機賣到咁很貴, 但係又會走佬, 又會自已反肚, 佢自已奶過大疆嘢後, e 家已經轉飛 XAircraft 同埋零度飛控嘅機嚟揾食, 都不知幾放心咁話.

solaris8x86 發表於 2013-12-27 21:23:56 | 只看該作者
byuen 發表於 2013-12-27 20:59
我聽過一個做航拍揾食嘅 ching 講, DJI 啲嘢好唔掂, 商用級嘅飛機賣到咁很貴, 但係又會走佬, 又會自已反 ...

咁我哋放長雙眼睇住各個政府部門keep住cup機喇,唔知cup咗機六點半新聞會唔㑹照樣報導。