RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3901|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[求]有無新手教學!!

bkkss21 發表於 2007-1-2 22:36:21 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
剛買左架R22,係屋企玩抄到pk,係室外玩一有風又抄
吾知點解架機飛到一米左右我就好淆底,結果抄機
我抄左兩隻漿啦,吾知有無內傷

我去KWS買模擬器條usb線,點知間間都話無(真係甘好賣???)
間間都吾同價錢?$5x,6x,$1xx
about how much先合理??
 樓主| bkkss21 發表於 2007-1-2 22:44:49 | 只看該作者
如果新手去高人D場度玩&求教,會吾會被奇視
georgej 發表於 2007-1-2 22:56:48 | 只看該作者
原帖由 bkkss21 於 2007-1-2 22:36 發表
剛買左架R22,係屋企玩抄到pk,係室外玩一有風又抄
吾知點解架機飛到一米左右我就好淆底,結果抄機
我抄左兩隻漿啦,吾知有無內傷

我去KWS買模擬器條usb線,點知間間都話無(真係甘好賣???)
間間都吾 ...

我係大陸買條usb線 $40..我想法$5x是合理
keithtc4 發表於 2007-1-3 00:07:08 | 只看該作者
我都是剛剛開始接觸玩直昇機, 同樣都是買了r22, 以下是在下初步玩了約10排電的感覺:
1.在室外玩是非常困難, 因機身太輕, 同樣馬達的輸出力是不能與風抗衡,
加上r22是設計在室內飛行, 除非室外只是吹很微的風, 都可以勉強 飛行.
2.在室內玩, 自己要保持放鬆, 一緊張就會亂, 控制桿移動不能太快, 不可當作玩車般, 我剛剛玩時, 第一是多於練習油門控制昇降, 練熟後才練控制桿的
其他移動方向.
3.我都已更換了第三套槳了(上,下槳齊斷), 初玩是這樣的, 無辦法, 另你
部機應該不會有內傷的.
謝謝!!!
 樓主| bkkss21 發表於 2007-1-3 00:37:53 | 只看該作者
多謝教導,你除左屋企仲會拎去邊度玩?
我屋企好細,樓底又矮
真係玩到想咸
我決定買多架E004係室外玩
keithtc4 發表於 2007-1-3 01:21:33 | 只看該作者
教導一詞真係當之有愧, 我都只是剛剛接觸, 一齊硏究比較適當.
1.我多數都是在家內玩, 地方大細反而是其次, 心要輕鬆, 手要定才真,
你試想地方細,樓底矮, 在這不利因素都可以控制到, 給你的滿足感是
可想而知. 多點練習便可.
2.我有時會在平台玩, 但一定要無風或微風.
3.E004在我們現階段可能更加難玩, 因我們這樣的初哥, 有時連方向都方不
清楚, 另我買機時都問過其他人, R22好定E004好, 全數都回覆:你玩掂R22
先再講啦.
謝謝!!!
ryancmlam 發表於 2007-1-3 08:40:09 | 只看該作者
I get both r22 and e004. r22 is very easy to play. However, for the e004, I would say, it is a completely different story when comparing with r22.
Badman916 發表於 2007-1-4 14:37:52 | 只看該作者
一步一步上啦, 如果 R22 都有困難就唔建議上 004, 更難控制炒機損耗更大, 其實 R22 都唔係唔可以飛室外, 只係有風會好易炒機, 室外飛得到隻機周圍0的觀眾會令你好有滿足感, 好多人未親眼見過飛行模型0架.
keithtc4 發表於 2007-1-4 16:58:15 | 只看該作者
好同意badman師兄你所講, 我剛剛在樓下平台試飛, 由於無風關係,
飛出來的效果不錯, 同樣我都有考慮過e004, 但endup都是玩熟部r22才
考慮.
ellis 發表於 2007-1-4 17:12:02 | 只看該作者
我本身係新手, 玩r22, 我時常在室外飛, 地方大少約一個羽毛球場, 此機絕對可以飛上二樓至四樓既高度, 但正如keithtc4兄所講, 有風就好大獲, 要即刻將機降回到自己頭頂高, 如果唔係一定抄, r22其實係一架非常易上手既小電直, 但我開始嫌佢反應唔夠快, 遲下可能換架e-sky belt cp架喇.
小步 發表於 2007-1-4 17:18:28 | 只看該作者
e-sky belt cp   希望你3思~~~XDDDD
ellis 發表於 2007-1-4 17:22:32 | 只看該作者
原帖由 小步 於 2007-1-4 17:18 發表
e-sky belt cp   希望你3思~~~XDDDD

哈哈, 師兄有咩好機種介紹俾小弟作為升級既入門機?
KWOKRICK 發表於 2007-1-4 17:41:59 | 只看該作者
ellis兄:
   小步兄 拒係咁架,講d唔講d架
 樓主| bkkss21 發表於 2007-1-4 21:43:21 | 只看該作者
今日我去kws用$80買左條模擬器USB線<---有無被騙??
問個好多間都話賣晒
我見到一間(game+usb)賣$4百幾,但畫面幾靚仔

我隻R22一比油就向後飛,已set盡個控

有無人拎落街玩比D o靚仔搞搞震
 樓主| bkkss21 發表於 2007-1-4 21:46:04 | 只看該作者
我睇youtube D片,D人係屋企玩地方好少都吾抄
xoops2 發表於 2007-1-4 23:34:57 | 只看該作者
你們買R22 幾錢

我新手玩E004 炒到........................................冇左腳

又冇空廣地方玩
hoitang55 發表於 2007-1-4 23:38:24 | 只看該作者
原帖由 xoops2 於 2007-1-4 23:34 發表
你們買R22 幾錢

我新手玩E004 炒到........................................冇左腳

又冇空廣地方玩

e004真係咁易炒???我正想拎600買架黎玩
xoops2 發表於 2007-1-4 23:44:29 | 只看該作者
我一開他就向前沖

我在禮堂玩不太大

2個羽毛球場左右
ellis 發表於 2007-1-5 08:58:18 | 只看該作者
原帖由 bkkss21 於 2007-1-4 21:43 發表
今日我去kws用$80買左條模擬器USB線<---有無被騙??
問個好多間都話賣晒
我見到一間(game+usb)賣$4百幾,但畫面幾靚仔

我隻R22一比油就向後飛,已set盡個控

有無人拎落街玩比D o靚仔搞搞震

你可以拆左隻servo saver, 然後將微調效回中位, 套回servo saver再效過, 同時亦可調效推桿.
wave 發表於 2007-1-5 09:05:55 | 只看該作者
原帖由 bkkss21 於 2007-1-4 21:46 發表
我睇youtube D片,D人係屋企玩地方好少都吾抄

咁你知唔知人地玩左幾耐......