RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3661|回復: 9
收起左側

小心賣家 oncc9394 , 如常買二手野的也請入留意

hydrogen9999 發表於 2014-2-5 00:17:41 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

小弟昨天相約賣家 oncc9394 交收teampower 摩打,交收時檢查過外觀都沒有大問題,於是回家想住焊上電變試清楚有沒有問題,點知唔熟唔食(我第二次和他買野)發現以下大問題:
1. 銅線部份因嚴重過熱而出現多處熔膠
2. 摩打芯表面嚴重破壞性的刮花
逐令馬上聯繫賣家要求退還。當然,財到光棍手,一去冇回頭,賣家即刻反轉豬肚,雖然數目唔係好大,但我對賣家有以下投訴:
1. 刻意性遺漏: 問佢摩打有咩問題,佢只講焊位有少許爛左,對內部損壞隻字不提,故意隱瞞賣爛野
2. 歪理一大埋: 賣家全部推到二手野一定有損耗,我即刻o 晒咀,第一,我買過不下十隻二手摩打,冇一隻係爛 ($70 隻的二手摩打都好佢九條街); 第二,有些微常識都知,點玩玩十年都唔會爛成咁,呢d 唔係叫損耗,係損壞。
3. 不合理要求: 雖然我冇玩過,但賣家以拆開過螺絲為理由,不肯退還。這點非常好笑,唔打開點知爛到咁誇張,唔通個個都係賭聖?
4. 不肯正面回答問題,9唔搭8,又講下佢玩車經驗,又講下佢買左d 咩二手野,又講下叫雞........
5. 故意再氹我落搭,佢話個摩打識轉,裝上車試下玩下先。打開螺絲都唔認數,仲話焊上車度,等陣有咩事一定賴晒我

其實我都知道呢d 有心設陷阱給我的人,百零蚊凍過水,只是作為香港良好市民,我認為有必要把這些害群之馬供出,以免有更多的師兄受害。以我所知這位光棍在天水圍和jv 出沒,玩車時間也與我差不多,我好大機會會再遇佢,到時我影相等大家認住。其他車場我也已找friend 留意住。
證物我會好好保留住,保存得仲好過我架戰車,一日唔解決一日都會好好供奉。
我番工後都問一下公司法律顧問有什麼可以做,同時我也叫我IT 部手下永久自動留意住賣家動向,以免佢再出來騙人。
各位暫時睇住條「屍」先。
hoyinyin624 發表於 2014-2-5 10:09:31 來自手機 | 顯示全部樓層
師兄我同你掉番轉,個幾月前賣左架車俾同一個人(以上),佢依家同我講架車爛左叫我賠償
 樓主| hydrogen9999 發表於 2014-2-5 11:24:50 | 顯示全部樓層
師兄開佢名啦!呢個人無論是買家還是賣家都好有問題,唔好比佢出來害其他師兄
m05car 發表於 2014-2-6 15:40:21 來自手機 | 顯示全部樓層
強烈要求師兄開佢名
hoyinyin624 發表於 2014-2-6 21:20:05 來自手機 | 顯示全部樓層
咪就係“oncc9394”
Allan007 發表於 2014-2-6 23:11:47 | 顯示全部樓層
hoyinyin624 發表於 2014-2-5 10:09
師兄我同你掉番轉,個幾月前賣左架車俾同一個人(以上),佢依家同我講架車爛左叫我賠償 ...

咁你可以又講下你玩車經驗,又講下你買左d 咩二手野,又講下叫雞........
rcracing 發表於 2014-2-11 14:27:00 來自手機 | 顯示全部樓層
買二手摩打帶定支2mm批好d,無刷嚟講,你果隻已經報廢!
Annie268 發表於 2014-2-11 16:37:07 來自手機 | 顯示全部樓層
hoyinyin624 發表於 2014-2-6 21:20
咪就係“oncc9394”

呢位人兄太離譜,小心小心!
 樓主| hydrogen9999 發表於 2014-2-15 23:21:43 | 顯示全部樓層
rcracing 發表於 2014-2-11 14:27
買二手摩打帶定支2mm批好d,無刷嚟講,你果隻已經報廢!

係呀!我見到時真是o 晒咀,條友仲要同我死撐是正常損耗,我也是做廠生產馬達,如果只是一般過熱消磁,我可以整得番;如果爛成咁,試都唔駛試,醫番晒藥費如果賣野賣到咁冇品,為左個一百幾十連品都冇,我也會唔客氣話比全世界知
 樓主| hydrogen9999 發表於 2014-4-13 01:26:24 | 顯示全部樓層
我都唔明點解近期好像又有幾單拿爛野當舊野賣的事件,這裡是二手區賣舊野,唔係廢物回收區
其實賣爛野的人都唔知咩心態,以呢件事為例,又損失左件爛野,又損失金錢,又損失朋友,最緊要係整衰埋自己個名,損人不利已,你話騙到一萬幾千就話姐