RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: hanswong
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我想買架F1, 想問下師兄門

sam 發表於 2014-2-22 07:19:25 來自手機 | 只看該作者
B.. 發表於 2014-2-22 02:17
呢幾架都見到有喎!
http://www.tamiya.com/japan/products/84193mclaren_mp/index.htm
http://www.tam ...

佢係想要有戰鬥力果種
ICY 發表於 2014-2-22 08:19:50 | 只看該作者

我都係f60!仲未試車XD

登錄/註冊後可看大圖

B.. 發表於 2014-2-22 11:08:49 | 只看該作者
sam 發表於 2014-2-22 07:19
佢係想要有戰鬥力果種

咁又真係唔多見有貨, 104 Pro II就好似見過有!
但其實就咁一加104都唔見得無戰鬥力丫!
godsunset 發表於 2014-2-22 11:43:05 | 只看該作者
blackshark3 發表於 2014-2-19 18:15
買咗冇理由放棄,改用孖星51485波珠,又順滑又上得晒。SP嘅車就一次過,下次冇幫襯 ...

唉....呢架野本MANUAL真係睇到火起, 一路砌一路XYZ
SP-1的確不是初學者首選, 砌好後成架車好似手軟腳軟, 依家我都頭痛緊點攪番好條尾實淨D
sam0724 發表於 2014-2-22 14:41:47 來自手機 | 只看該作者
godsunset 發表於 2014-2-22 11:43
唉....呢架野本MANUAL真係睇到火起, 一路砌一路XYZ
SP-1的確不是初學者首選, 砌好後成架車好似手軟腳軟, ...

手軟腳軟咁大獲??哈哈 ,d 膠件真是很差嗎?
blackshark3 發表於 2014-2-22 18:34:26 | 只看該作者
godsunset 發表於 2014-2-22 11:43
SP-1的確不是初學者首選, 砌好後成架車好似手軟腳軟, ...

師兄,呢㗎車一定要換碳膠料,我同人交換咗盒,返嚟爬文先知後悔,跟住試吓砌去到第一頁個珠盤已經覺勉強冇幸福,夾硬用原裝膠料砌盞掹,等咗2個月有碳膠料先繼續開工。我唔係高手,但唔覺得高手就可以接受呢啲咁嘅料,開盒車要全車嘅料買過,就算佢贏過宇宙冠軍都冇用
godsunset 發表於 2014-2-23 00:14:38 | 只看該作者
blackshark3 發表於 2014-2-22 18:34
師兄,呢㗎車一定要換碳膠料,我同人交換咗盒,返嚟爬文先知後悔,跟住試吓砌去到第一頁個珠盤已經覺勉強 ...

咪就係囉, 第一個STEP已經比佢玩到頭大, MANUAL又冇講要用兩枝批一齊上一粒鏍絲, 最後又鑽又剩終於攪掂入到
之後D圖又寫錯鏍絲尺寸, 要自己估估下
最攞命MANUAL D 鏍絲圖是不合比例, 你以為可以夾粒鏍絲落個MANUAL度對 SIZE, 咁你就撞山了, 每個STEP都要搵把卡尺度...
而且砌一個STEP, 要拆好幾份唔同膠袋的PARTS, 真係好唔明佢分咁多膠袋意義何在

Fine 最後都叫砌好, 不過感覺真係貼錢買難受

可能我真係太新手, 不過我知星星出的車一定唔會咁整古你

godsunset 發表於 2014-2-23 00:25:52 | 只看該作者
sam0724 發表於 2014-2-22 14:41
手軟腳軟咁大獲??哈哈 ,d 膠件真是很差嗎?

前後都林到死都唔知佢想點!
剛剛換了份TEAMSAXO頭, 希望好D, 條尾成抽野未有IDEA點攪, 不過有師兄講要換晒混炭膠件尾

依家咁計埋單齋車都要燒 $1700~$1800
可以夠買架 VBC...
d.s 發表於 2014-2-23 00:29:22 來自手機 | 只看該作者
godsunset 發表於 2014-2-23 00:25
前後都林到死都唔知佢想點!
剛剛換了份TEAMSAXO頭, 希望好D, 條尾成抽野未有IDEA點攪, 不過有師兄講要換 ...

我只會話,F1我只諗孖星同蛇,其他不作考慮。
godsunset 發表於 2014-2-23 00:40:37 | 只看該作者
d.s 發表於 2014-2-23 00:29

年少無知唔信邪試下香港野, 點知中伏...
當日有架104PRO black edition 同SP-1 簡, 簡左SP-1, 依家想番轉頭, 可惜架black edition 已經比人買左
B.. 發表於 2014-2-23 01:39:18 | 只看該作者
godsunset 發表於 2014-2-23 00:40
當日有架104PRO black edition 同SP-1 簡, 簡左SP-1, 依家想番轉 ...

"宏X"有!
nick0080 發表於 2014-2-23 10:10:09 來自手機 | 只看該作者
godsunset 發表於 2014-2-23 00:40
當日有架104PRO black edition 同SP-1 簡, 簡左SP-1, 依家想番轉 ...

部 Sp1 出無耐 , D人淨係上黎問邊間有零件買 , 問都問到口臭 , 一出無耐都無parts 買 , 你都知咩料啦!
 樓主| hanswong 發表於 2014-2-24 00:29:36 | 只看該作者
ICY 發表於 2014-2-22 08:19
我都係f60!仲未試車XD

你架好靚... 我只求玩, 求其整殼....
 樓主| hanswong 發表於 2014-2-24 00:40:18 | 只看該作者

我都其實好後悔.... 第一日玩已經爆左尾個中間接合位個膠件.... 我只係輕輕地high左一下....
真係好後悔.....
feihome1 發表於 2014-2-24 10:29:54 | 只看該作者

我都覺得星星車一D都唔差!由F104 pro至TRF 101都玩過曬!TRF 101係玩窄陣最穩定!但是一路用V2 pro來跑!因為非常易揾parts!可以玩狠D都唔驚炒!
d.s 發表於 2014-2-24 10:30:43 來自手機 | 只看該作者
hanswong 發表於 2014-2-24 00:40
我都其實好後悔.... 第一日玩已經爆左尾個中間接合位個膠件.... 我只係輕輕地high左一下....
真係好後悔. ...

唉……我身邊有不少新手朋友都係因為唔信邪,唔肯平玩孖星車先,走去出3R,SP……結果都係整/不斷買parts多過玩,又set唔掂,再因資金有限不能短時間內轉會,身心俱疲情況下放棄繼續玩……
希望你地能撐下去!!
feihome1 發表於 2014-2-24 13:40:27 | 只看該作者
d.s 發表於 2014-2-24 10:30
唉……我身邊有不少新手朋友都係因為唔信邪,唔肯平玩孖星車先,走去出3R,SP……結果都係整/不斷買parts ...

其實玩星星車都唔可以叫做平!一架V2 pro再full option啲隨時貴過曬其他大部分牌子!而full option左又可以令到架車前後平衡D!
ICY 發表於 2014-2-24 13:43:16 | 只看該作者
hanswong 發表於 2014-2-24 00:29
你架好靚... 我只求玩, 求其整殼....

我個遠睇ok,近睇no way.
試完車頭sweep S尾sweep SS推頭推爆,有無師兄推介下JV咩膠呔最好跑?thx
d.s 發表於 2014-2-24 15:57:01 來自手機 | 只看該作者
ICY 發表於 2014-2-24 13:43
我個遠睇ok,近睇no way.
試完車頭sweep S尾sweep SS推頭推爆,有無師兄推介下JV咩膠呔最好跑?thx
...

104窄陣玩膠呔係頗推頭的。
你可試yokomo膠呔(注意要配孖星綿呔鈴去痴的,同請水呔一様),my friend架TRF101用緊,效果不錯。(推係肯定有的,所以要習慣入灣前收/開油時間)
d.s 發表於 2014-2-24 16:05:26 來自手機 | 只看該作者
feihome1 發表於 2014-2-24 13:40
其實玩星星車都唔可以叫做平!一架V2 pro再full option啲隨時貴過曬其他大部分牌子!而full option左又可 ...

遺憾的是,一架連殻104kit版,砌好冇option,同用黑豬,都比3R及SP走得正形,
對於新手,option非必要,首要係車架砌起正形,鑊氣少,再玩熟手車,若連基本操控都未搞得好,咁就算比架冠軍setting車比佢都冇用。
到佢有要求時,再加option parts都未遲,平玩孖星車意思就係咁。