RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3634|回復: 9
收起左側

剛新玩FF03,有些問題想請教

nkc1989hkjc 發表於 2014-2-23 20:50:32 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
剛剛玩這雙星FF03,看了不少文章,基本上只換了TA06牙叉,差速油是用4000CPS,那是不是所謂的40萬度油??
換了TA06油壓彈弓,用35w油,前白後黃,想問前後彈弓要轉落多少圈才對呢?
現在玩起上來快速轉向就會很容易甩尾,想問一下如何改善??thx各位師兄
Allan007 發表於 2014-2-23 21:23:32 | 顯示全部樓層
如果你原裝係珠差,換牙差要換埋波箱殼,用50萬度油以上。
油壓多小擰圈係用例set車高,一般前5mm後5.5mm。
甩尾最有效係加隻大尾翼。
alan0108 發表於 2014-2-23 21:25:16 | 顯示全部樓層
4000csp 應該係4000度油。快速轉向就會很容易甩尾《-可以試下放d鉛係車尾應該會好d

tsfai 發表於 2014-2-23 22:08:27 | 顯示全部樓層
Ching, try try 油壓彈弓,前白後RED.
Tyre - 前40後32.
 樓主| nkc1989hkjc 發表於 2014-2-23 22:52:42 | 顯示全部樓層
Allan007 發表於 2014-2-23 21:23
如果你原裝係珠差,換牙差要換埋波箱殼,用50萬度油以上。
油壓多小擰圈係用例set車高,一般前5mm後5.5mm。 ...

唔該師兄!已經換了03R波箱,要買支50萬度油吧,
依家先知油壓擰多少圈係用例set車高...
另外有師兄提到彈弓前白後紅,請問和後黃有什麼分別?只知道紅是軟一點...
 樓主| nkc1989hkjc 發表於 2014-2-23 22:54:53 | 顯示全部樓層
alan0108 發表於 2014-2-23 21:25
4000csp 應該係4000度油。快速轉向就會很容易甩尾《-可以試下放d鉛係車尾應該會好d

thx 師兄,不過ff03本身已經好重下...
 樓主| nkc1989hkjc 發表於 2014-2-23 22:56:55 | 顯示全部樓層
tsfai 發表於 2014-2-23 22:08
Ching, try try 油壓彈弓,前白後RED.
Tyre - 前40後32.

thx ching, 請問Tyre - 前40後32 是它們的溫度嗎? 聽講好多人都係用tp36對嗎??
tamiyafan 發表於 2014-2-23 23:03:24 | 顯示全部樓層
ff03 ..........rubbish
Allan007 發表於 2014-2-23 23:30:55 | 顯示全部樓層
nkc1989hkjc 發表於 2014-2-23 22:52
唔該師兄!已經換了03R波箱,要買支50萬度油吧,
依家先知油壓擰多少圈係用例set車高...
另外有師兄提到彈弓 ...

我係前白後黃,最重要係自己揸上手覺得變個setting好D,唔同人絕對有唔同效果。
tsfai 發表於 2014-2-23 23:52:04 | 顯示全部樓層
nkc1989hkjc 發表於 2014-2-23 22:56
thx ching, 請問Tyre - 前40後32 是它們的溫度嗎? 聽講好多人都係用tp36對嗎??

我是用tp40r在前,tp32r在後。
玩11.5t有turbo+boost. 慢慢揸冇甩尾。
学Alan话,不同人有不同setting 喜好。師兄可自己试下。