RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kkchung
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[轉載]2014香港電動遙控模型車公開賽@JV(免費報名)

168 發表於 2014-4-28 17:56:22 來自手機 | 只看該作者
所以有改善的地方。希望日後做得更好。
krislo21 發表於 2014-4-28 18:03:49 | 只看該作者
Salviour94 發表於 2014-4-28 15:04
跑第一個細路個老豆好似為左要佢贏 開左turbo
直路快第二個架好多 快離譜左啲
同埋一完就佢老豆即拎走架 ...

師兄,知D唔知D就唔好亂咁吹!

168 發表於 2014-4-28 18:08:34 來自手機 | 只看該作者
大家請冷靜,冷靜。理性討論,希望日後有機構或組織舉辦比賽時可做好一點。
kelvinayhh 發表於 2014-4-28 18:32:41 來自手機 | 只看該作者
Salviour94 發表於 2014-4-28 15:04

乜都唔知就唔好亂吹,搞工房成日比人話質數差,大家玩13.5 0timing就梗係搭低齒比啦,你知唔知要用幾耐先搭到個最佳齒比,又要配合溫度,場地……你乜都唔知就咪亂講
arto6 發表於 2014-4-28 18:38:23 | 只看該作者
如果賽會做唔到收資平衡,其實有那一個賽會會攪比賽呢?
不如大家諗下有乜方法,可以在JV這個正苦場,做到賽會可以收資平衝,又唔違反正苦嘅租場例比較實際。
如果唔係, JV 只是一個達世界級水平但無比賽嘅遙控車場。
SWL 發表於 2014-4-28 18:43:09 | 只看該作者

攪里隻!好玩、好笑、無火藥味
http://www.youtube.com/watch?v=wF3XRdWfgHU
我一定報名
Sam913 發表於 2014-4-28 18:43:44 | 只看該作者

離哂譜,人地有實力就踩低人,簡直係一個小人作為!

Salviour94 發表於 2014-4-28 19:19:08 | 只看該作者
Sam913 發表於 2014-4-28 18:43
離哂譜,人地有實力就踩低人,簡直係一個小人作為!

師兄何出此言話我踩人呢
我只係將我見到既講出黎姐
同埋吾好話我捉字塞 我有講好似
Salviour94 發表於 2014-4-28 19:22:08 | 只看該作者
kelvinayhh 發表於 2014-4-28 18:32
乜都唔知就唔好亂吹,搞工房成日比人話質數差,大家玩13.5 0timing就梗係搭低齒比啦,你知唔知要用幾耐先 ...

我只係將我見到既講出黎姐
不過有啲野我就真係乜都吾知既
Salviour94 發表於 2014-4-28 19:28:18 | 只看該作者
krislo21 發表於 2014-4-28 18:03
師兄,唔好咁膚淺,知D唔知D就唔好亂咁吹!

師兄 大會方面有咁既安排
難免我或其他人咁諗喎
初賽至決賽 check啲吾check啲咁....
likahei 發表於 2014-4-28 21:33:30 | 只看該作者
del...
168 發表於 2014-4-28 21:47:40 來自手機 | 只看該作者
arto6 發表於 2014-4-28 18:38
如果賽會做唔到收資平衡,其實有那一個賽會會攪比賽呢?
不如大家諗下有乜方法,可以在JV這個正苦場,做到 ...

所以希望各位RC的師兄,提出有建設性的方法給大會,讓日後的比賽更完善。
暴躁龍 發表於 2014-4-28 22:02:20 | 只看該作者
我同幾個朋友都有參加今次賽事
對於今次比賽,我都有D 意見

一開始出現嘅爭議係當時嘅指定呔92018M
92018M ?
賽會指引去指定商戶“查詢”
如果清楚講明係 “京商”92018M仲需要查詢D咩呢? 去指定商戶…買啦!

當然你可以查詢完去其他店舖買
不過要喺香港揾到呢隻呔都真係唔容易!

所以最初有指定呔,同時亦有指定商戶

呢個安排,同收報名費送贊助呔有咩分別?
今次賽會係無直接收報名費
其實倒不如直接收報名費 然後送贊助呔,通常可以仲平D

當然呢個涉及政府場地借用政策問題!
後來 賽會 就更改為“參考”呔, 當然仍然係 92018M…

更改後就更加一片混亂…

既然改為不限呔,點解仲加一個 (參考型號︰92018M)?特別好跑嗎?
如果係單純建議/參考, 其實有好多更適合JV跑嘅呔,
我問過JV玩開嘅朋友, 自己亦試過起碼有 3至4個品牌嘅呔都好好跑
無朋友建議92018M…

有賽員買咗指定呔?, 所以賽會最後決定分開組別比賽?

賽會確認報名 個Email就已經通知改為“參考”呔
仲有賽員買“參考”呔作賽,應該係自己嘅決定。
否則就係被賽會所指嘅“參考”字眼誤導!

當時就有賽員唔確定,喺FORUM問,
最後有朋友打電話再三追問,先講清楚唔一定要用。
講咗唔一定要用,隔日就公佈分開組別比賽

公開不限呔組別 / 92018M呔組別
再細分 modify/13.5/學生組 (共6組)

不失為一個補救方法。
比賽亦一直都係以呢個安排去運作, 直到…

鬥FINAL時候,
所有92018M呔 A組都有三次決賽
公開A組(當其時大會仲係叫緊A組)只得 一次決賽
覺得有D奇怪,但係都仍然接受

頒獎嘅時候賽會公佈得獎賽員,
一個小時之前賽會仲講緊嘅A組決賽嘅賽員,
突然變咗做B組
所有“公開組不限呔組”都被賽會私下降級至所有“京商呔組”之下!

其實當時賽會連續4次叫勝出賽員去登記處報到
登記處人員就指,原本A組嘅賽員, 賽會當時就已經列為B組
我地當時以為係記錄錯誤…

跟本就無一齊比賽過,以咩嚟界定A/B / C組?

如果話因為趕唔切做獎杯?
“遙控模型車教室”
以“教室”名義,PRINT張證書出嚟就可以(如果你肯承認的話)
近兩年比賽,攞過幾張“紙”,一樣開心。

今次92018M,未比賽, 就預先安排好嘅TQA1
(唔係講車手! 同車手無關)
眼見有好幾位92018M組別嘅賽員都極快,
擺埋一齊比賽都絕大機會仍然係全場A組。

但係先決要真係一齊比賽過,先至會有一個賽果出嚟,
輸贏都心服口服。

記得幾年前玩永利京商 油車杯,幾位朋友同我自己都讚當時京商油車杯嘅安排:
所有品牌一齊鬥,公開組鬥完,以qualify排位次序再另開一組京商組,鬥多一場決賽。

永利一直以呢個安排攪咗幾年比賽,京商車喺公開賽亦有贏有輸
蠃得大方公正,輸得豁達

今場比賽只有用92018M先有機會入A。
咁樣嘅安排,麻煩賽會下次應該事先聲明一下!

今次究竟賽會嘅本意係去攪一場公開比賽?
還是係:

用政府公眾免費場地資源去攪一個以比賽包裝嘅市場推銷活動?

近來嘅RC比賽,發現多咗好多年輕學生參與。
我絕對相信“遙控模型車教室”居功至偉
但係今次比賽有一個奇怪嘅信息出咗嚟…

唔買賽會推薦(指定)嘅商品,就唔會有成績!

攪一場RC比賽絕對唔容易,
當中安排上嘅不足,處理上嘅不當。
全部都應該一一包容,
最初嘅指定呔/參考呔/“查詢商戶”
大部份賽員亦都應該會明白到 ,賽會都需要運作費用
只要公佈令人清楚明白就好。

但係所有比賽都必須首要一個最基本嘅大原則:

所有賽員都應該在給予同等嘅條件及機會下參賽!
今次賽會無呢個原則,

稱不上為比賽!

我係
Ken Yeung

PS.
有位朋友參加今次比賽,
如果以正常以時間成績計,
今場比賽應該係佢第一次攞TQ及A1
我同另外兩個車友雖然有D唔忿氣,
但係有比賽就有賽果
我地心入面都仍然替佢高興…

只高興咗一個鐘

gtimax 發表於 2014-4-28 23:05:46 來自手機 | 只看該作者
我見倒有個肥仔小朋友跑公開13.5組得獎, 跑得幾好,今次活動希望都有d 用既
168 發表於 2014-4-28 23:12:13 來自手機 | 只看該作者
暴躁龍 發表於 2014-4-28 22:02

師兄提出來的是好好的意見,希望大會日後有所改善。
bigheman 發表於 2014-4-28 23:27:16 來自手機 | 只看該作者
100% Agreed with Ken Yeung
P仔 發表於 2014-4-28 23:53:27 | 只看該作者
101%支持!kenyeung!!!!就算冇奬杯!得張紙都好過大會呢個禁頂引既安排!!!
kelvinayhh 發表於 2014-4-29 10:19:49 來自手機 | 只看該作者
我打過去問左幾次洗唔洗kyosho呔,佢都答我參考網上編號
Salviour94 發表於 2014-4-29 12:11:40 | 只看該作者
暴躁龍 發表於 2014-4-28 22:02

100% argee
dannyluka 發表於 2014-4-29 12:31:47 | 只看該作者
100% Agreed with Ken Yeung