RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: ricksonchow
打印 上一主題 下一主題
收起左側

寶馬山尋幽探秘之旅

bbfonghk 發表於 2014-4-23 09:24:24 來自手機 | 只看該作者
師兄:我買咗支硅膠做防水,請問係唔係痴滿[servo電路板]低同面就得?
bbfonghk 發表於 2014-4-23 09:25:15 來自手機 | 只看該作者
師兄:我買咗支硅膠做防水,請問係唔係痴滿[servo電路板]低同面就得?
ivanfong17 發表於 2014-4-23 10:38:35 來自手機 | 只看該作者
我servo 用左雪油揸滿左啲gear,外面用淘寶買既705桂膠包住個啲邊,師兄我都住港島,下次一齊放車
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-4-23 11:13:05 | 只看該作者
bbfonghk:
我而家就加大量雪油響GEAR 果邊, 重點位係輸出軸同殼之間果個位,同埋GEAR室去摩打室既任何孔位, 而另一就就正如你講主要係電路板塗滿硅膠, SERVO 出線位同殼中間都要, 組合個SERVO 殼之前都要係接合邊位加硅膠, 四支縲絲位都要

最後上好縲絲之後響個SERVO殼接合位上將溢出既硅膠沿接合位塗平, 裝上SERVO HORN 之前響輸出軸加多個O RING 同雪油, 大功告成

ivanfong17:
又多個HK 人, 好, 下次出去行搵埋你
bbfonghk 發表於 2014-4-23 11:23:22 來自手機 | 只看該作者
ricksonchow兄:上齒輪位就爆雪油,下電路板低面同其他窿窿罅罅塗滿硅膠,咁唔知會唔會有散熱問題?
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-4-23 13:11:17 | 只看該作者
bbfonghk 發表於 2014-4-23 11:23
ricksonchow兄:上齒輪位就爆雪油,下電路板低面同其他窿窿罅罅塗滿硅膠,咁唔知會唔會有散熱問題? ...

我果隻係cheap cheap servo, 冇金屬外殼散熱, 原裝亦冇孔位設計比氣流進出用黎冷卻, 再加上我隻SERVO 如果唔係長JAM 死佢都點熱, 所以冇影響

其實硅膠傳熱係比空氣好, 所以不用太擔心
阿邊個 發表於 2014-4-23 13:49:16 | 只看該作者
我就冇響電路板落防水膠, 而係出線位同所有夾口都落膠封邊, 唔知得唔得, 始終未試過玩水.
ivanfong17 發表於 2014-4-23 14:13:02 來自手機 | 只看該作者
最好係板都落硅膠包實,會放心啲:)
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-4-23 14:50:06 | 只看該作者
我做左防水之前, 部車没頂, SERVO 入水死左, 做完之後, 再没頂, 今次冇事
ivanfong17 發表於 2014-4-23 15:36:49 來自手機 | 只看該作者
師兄幾時放車,可以約ma一齊
Sapphire 發表於 2014-4-24 00:00:03 | 只看該作者
Hi, 我都買咗架wraith, 想學你地咁上山玩慢爬,想問有無人知 Axial RTR 跟車嘅 ESC + SERVO 防唔防水?同埋各師兄可否影下相比我參考下點落防水膠係servo度(因 為我仲有架cc01)。thank
其實我都住係港島,真係好想跟你地上山玩車,不過通常weekend 要陪我兩隻化骨龍, weekday 又要返工,各位有局都可否通知聲,我睇下黎唔黎到
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-4-24 09:23:39 | 只看該作者
Sapphire 發表於 2014-4-24 00:00
Hi, 我都買咗架wraith, 想學你地咁上山玩慢爬,想問有無人知 Axial RTR 跟車嘅 ESC + SERVO 防唔防水?同埋 ...

原來都幾多HK人, 原裝電子野好似唔防水的, 要間水最少要做左SERVO 防水先.. 至於點做可以參考下youtube, 都幾多片講SERVO 防水
https://www.youtube.com/watch?v=UZt7BuiNtc0#t=50
https://www.youtube.com/watch?v=iM3qaMtBrY4