RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: arigato
打印 上一主題 下一主題
收起左側

DJI 550 重量 儀器 電池 飛行時間

solaris8x86 發表於 2014-4-19 07:53:07 | 只看該作者
arigato 發表於 2014-4-18 11:52
ysl99 師兄,你部機有什麼設備?什麼重量?我見你條片用老虎電的,評價好嗎? ...

南記啲ching話"花牌"好。我自己就用Flytown。

http://s.taobao.com/search?q=%BB%A8%C5%C6%EB%8A%B3%D8&commend=all&ssid=s5-e&search_type=mall&sourceId=tb.index&spm=a213y.6633709.5803581.d4908513
 樓主| arigato 發表於 2014-4-19 10:40:30 | 只看該作者
jackyjacky 發表於 2014-4-19 00:52
小弟同樓主配備差不多,3S 5300mA, 飛五分鐘左右

多謝師兄提供資料,那麼部機有多重?
 樓主| arigato 發表於 2014-4-19 11:12:04 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-4-19 07:05
用"真正足料"嘅25C已可解決此問題。當然30C丶40C更好,但怕太重,除非有辦法在其他用料上減輕機身自己重量 ...

資料十分有用,非常感激師兄分享,電就要再買了,Hobby King的Turnigy我見都好多外國人用,IP電又是否足C數?
solaris8x86 發表於 2014-4-19 11:23:19 | 只看該作者
arigato 發表於 2014-4-19 11:12
資料十分有用,非常感激師兄分享,電就要再買了,Hobby King的Turnigy我見都好多外國人用,IP電又是否足C ...

Turnagy = 廢電
Turnagy叉機 = 超廢

樓主| arigato 發表於 2014-4-19 18:03:00 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-4-19 11:23
Turnagy = 廢電
Turnagy叉機 = 超廢

好在問一問,以為Turbagy電池用得過 , 叉機就吾諗佢...要找倒心水電真困難...
 樓主| arigato 發表於 2014-4-19 18:16:30 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-4-19 07:53

http://s.taobao.com/search?q=%BB%A8%C5%C6%EB%8A%B3%D8& ...

師兄,Taobao有無Flytown電池? 都要試下....
solaris8x86 發表於 2014-4-19 19:44:23 | 只看該作者
arigato 發表於 2014-4-19 18:03
好在問一問,以為Turbagy電池用得過 , 叉機就吾諗佢...要找倒心水電真困難...
...

Turnagy電池比較易發脹。
Flytown多數做中國出口,較少內需。我自己習慣直接問Flytown買,但下下最少十幾廿排電入,佢至會采你,零售不行。
 樓主| arigato 發表於 2014-4-19 20:21:12 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-4-19 19:44
Turnagy電池比較易發脹。
Flytown多數做中國出口,較少內需。我自己習慣直接問Flytown買,但下下最少十幾 ...

師兄有無價錢表?如果足C數,其實都可接受.
solaris8x86 發表於 2014-4-19 20:44:59 | 只看該作者
arigato 發表於 2014-4-19 20:21
師兄有無價錢表?如果足C數,其實都可接受.

近近地Taobao有花牌, 點解唔試下? 我身邊有唔少人試咗都話ok。而且有零售,先買兩排試下,唔使冒險買十幾廿排唔知合唔合用嘅Flytown....
 樓主| arigato 發表於 2014-4-20 20:26:33 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-4-19 20:44
近近地Taobao有花牌, 點解唔試下? 我身邊有唔少人試咗都話ok。而且有零售,先買兩排試下,唔使冒險買十幾 ...

是的,下次朋友訂開訂埋,有師兄提議用細A數叉電,叉出黎會比較奈用,因我平常用1C叉電,完全無這個概念,請師兄指教.謝謝

ysl99 發表於 2014-4-21 11:08:15 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-4-19 07:53

http://s.taobao.com/search?q=%BB%A8%C5%C6%EB%8A%B3%D8& ...

都好好飛, 我係YAHOO 買電
ysl99 發表於 2014-4-21 11:12:59 | 只看該作者
arigato 發表於 2014-4-18 11:52
ysl99 師兄,你部機有什麼設備?什麼重量?我見你條片用老虎電的,評價好嗎? ...

F550, GOPRO 3+ , H3-2D, IOSD, NAZA V2, 圖傳, 兩粒 5200MAH 30C 4S  
唔知有幾重
ysl99 發表於 2014-4-21 11:16:56 | 只看該作者
arigato 發表於 2014-4-20 20:26
是的,下次朋友訂開訂埋,有師兄提議用細A數叉電,叉出黎會比較奈用,因我平常用1C叉電,完全無這個概念 ...

唔趕時間咪 1.3A 义, 5200MAH 4 HOURS
jackyjacky 發表於 2014-4-22 21:02:47 | 只看該作者
arigato 發表於 2014-4-19 10:40
多謝師兄提供資料,那麼部機有多重?

未計電池, 重 2.1 kg ........ 用 1045 碳槳 ........ 格氏電池 3S 5300mA, 用 4S 5100mA 飛過, 時間差不多 (少一些), 但氣力好
 樓主| arigato 發表於 2014-4-22 21:20:49 | 只看該作者
jackyjacky 發表於 2014-4-22 21:02
未計電池, 重 2.1 kg ........ 用 1045 碳槳 ........ 格氏電池 3S 5300mA, 用 4S 5100mA 飛過, 時間差不 ...

那麼ysl99師兄真利割,差不多儀器,行兩排 5200mah 4 Cell 獅子電,爽飛15min..