RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: sfdo
收起左側

JV 用海棉胎難題 已解決

williamau 發表於 2015-2-26 09:23:23 來自手機 | 顯示全部樓層
師兄你的問題看似不是呔厚,寬的問題。理論上車慢下來又不轉灣,呔應不影響。等其他師兄解答
 樓主| sfdo 發表於 2015-2-27 07:29:14 | 顯示全部樓層
出彎、直路頭加速都定。
直跬中均速好漂,直路尾好似蛇咁了右了去。
車係平衡,直路中 有時偏左有時偏右:
偏左時扭小小右仍偏左,但再扭多dd右佢又突然急偏右。
偏左時情況都類似。

drag brake 己是 0..
7791 發表於 2015-2-27 07:51:59 來自手機 | 顯示全部樓層
Ching會不會個servo saver有問題
williamau 發表於 2015-2-27 09:13:30 來自手機 | 顯示全部樓層
油門是否線性;會否起步校慢,未段大道加速。所以問题在未段高速才出现?
williamau 發表於 2015-2-27 09:17:09 來自手機 | 顯示全部樓層
不停用呔修正不是好方法,車平衡方面有無問題:麽打離心力亦不至於這樣
williamau 發表於 2015-2-27 12:56:07 來自手機 | 顯示全部樓層
補充,齒比會否過細
 樓主| sfdo 發表於 2015-2-27 20:50:58 | 顯示全部樓層
servo saver 有試過同另一車(DZ-link) 交換用,係正常。
油門係線性,電變 Punch 0% 。
車肯定已平衡,左/右彎均衡。
17.5T 無 turbo ,Roll out 63~65mm,齒比(2.7~2.9)我估合理。

一直用 LFA lexus 殼,試換紙紮AE86殼 (DZ-link 用開),直路定左DD 推頭D...,可能係殼問題。
williamau 發表於 2015-2-28 14:10:52 來自手機 | 顯示全部樓層
1/12 17.5t 3.7v should be 100mm around
 樓主| sfdo 發表於 2015-3-3 12:24:44 | 顯示全部樓層
S100 係1/10,用2 cell.
仲有好多改善空間,如珠差順度,車高精確度,殻...
 樓主| sfdo 發表於 2015-3-20 20:34:21 | 顯示全部樓層
今日 JV 玩 S100 (用白色 pan can殼)。
今日無次甩尾,原因好簡單,只係因為冇石沙。

今次用 64P齒,比之前用 0.6齒 好去好多。(roll out 70mm)
其實明知 64P齒 一定會好過 0.6齒 ,但驚卡到石沙掃牙所以用0.6...
但最後結論都係撞手神,
運氣差時,用 0.6齒都成日卡到石直路掉頭,尾呔痴滿沙石落幾多呔水都冇用。
運氣好,用 64P齒係正常好走,尾呔好乾淨唔用呔水都好咬,好似今日咁。
jackkoco 發表於 2015-3-24 18:57:10 來自手機 | 顯示全部樓層
跑jv對呔去得快嗎?
 樓主| sfdo 發表於 2015-3-26 09:00:21 | 顯示全部樓層
用 xceed 呔,冇用呔水,玩 35排 3200mAh 7.4v 電後都仲有得玩。(不過車速唔快)
jackkoco 發表於 2015-3-27 21:10:54 | 顯示全部樓層
sfdo 發表於 2015-3-26 09:00
用 xceed 呔,冇用呔水,玩 35排 3200mAh 7.4v 電後都仲有得玩。(不過車速唔快)

多謝回覆
 樓主| sfdo 發表於 2015-10-1 22:17:33 | 顯示全部樓層
問題已解決。
S100 現用車殼:VRS-N (殼夾車好重要)
TeamPoewrs 17.5T,Punch 由 0% 改為 +10% (0% 起步會慢,中段加速有D突然,+10%反而較線性。)
Rollout:72mm。
尾呔要保持清潔無油污,前呔可以尤得佢有D油污,唔落呔水都好走。
Camber 0.5度 (前呔外則會蝕得多D,但諗真D其實唔需要太介懷,"好走"先至係重要。)
Toe-out 1度 (因順時針走,左前呔蝕得快過右前呔,車越玩越偏左, Toe-out可減輕症狀。)

最後就係:場地太多沙石時,改玩平路 buggy 更實際。(免強冇幸福)