RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: 唔現早
打印 上一主題 下一主題
收起左側

以下三款難以決擇

KEI_RRR 發表於 2014-6-8 00:01:48 | 只看該作者
唔現早 發表於 2014-6-7 21:32
其實我都有留意過呢款,但我見旺角啲舖唔多有佢啲配件賣,所以唔敢下決定!ching唔講我真係唔知同xray及c ...

Team Magic 香港代理零件都算齊,無就用其它牌子.

50270898 發表於 2014-6-8 00:03:01 | 只看該作者
唔現早 發表於 2014-6-7 23:37
我就係想比個驚喜佢,但又驚亂買浪費

睇睇kk兄的blog
新手做預算好有用
http://kkchung.pixnet.net/blog
kkchung 發表於 2014-6-8 00:40:40 | 只看該作者
唔現早 發表於 2014-6-7 23:37
我就係想比個驚喜佢,但又驚亂買浪費

從三佰多至六佰多廉價遙控有2款是新一代雙向傳輸。

單向 RC3S 有中英文選單,接收內置有(陀螺儀)幫助控制及可即時在遙控調整。價錢最平。
雙向 TRC1 有中英文選單及原裝連上多組感應器。
雙向 ABSIMA CR4T 中英文圖像化觸控選單及原裝連上多組感應器。三支做工中質感最好也最貴。

伺服器選短身平 Team C 或 貴一些的 TEAM POWERS V2 速度和力也夠用。

電變用平價 SKYRC TORO TC 120A 正常夠用有餘。

馬達可選 13.5T ,因來年學生賽事也多會跑這T數及不用 Boost model 。耐用可選 Scorpion 13.5T 這是我個人有信心的選擇。

千元以下車架可以選 Team C TR10 價錢 七佰元許,原裝金屬油壓。車架也較硬朗及互用性不錯。可以先買定金屬碼做後備零件。令外有殼版的車殼用來跑也沒問題。

齒比可先給他用4.5:1,以後玩無 Boost mode 學生比賽才改細於 4:1。令外記得加 40*40 大風扇給馬達用。

brianych 發表於 2014-6-8 01:59:04 來自手機 | 只看該作者
你會帶佢去佐敦谷玩?如果跑街或球場,我諗雙星啲車可能耐用啲,parts 又易搵
 樓主| 唔現早 發表於 2014-6-8 10:51:56 來自手機 | 只看該作者
kkchung 發表於 2014-6-8 00:40
從三佰多至六佰多廉價遙控有2款是新一代雙向傳輸。

單向 RC3S 有中英文選單,接收內置有(陀螺儀)幫助控制 ...

多謝kk詳細分析,但由於小弟係外行所以比較多問題希望唔好嫌我煩。
想知你所講嘅Team c tr10嘅車款,想知道市場上多配件選用嗎?有無其它牌子廠出能共用,可以提供比我嗎??還有新手預咗撞,通常有乜組件比較易散,要買些什麼配件用作後備?另外好似現在夏天跑,有需要加裝多把風扇給馬達用嗎?還有充電器有無邊款可靠嘅提供能用上最少6000嘅鋰電池?
 樓主| 唔現早 發表於 2014-6-8 10:53:54 來自手機 | 只看該作者
brianych 發表於 2014-6-8 01:59
你會帶佢去佐敦谷玩?如果跑街或球場,我諗雙星啲車可能耐用啲,parts 又易搵 ...

應會去車場玩!
新人 發表於 2014-6-8 11:17:44 來自手機 | 只看該作者
b6ac la
 樓主| 唔現早 發表於 2014-6-8 13:38:59 來自手機 | 只看該作者
新人 發表於 2014-6-8 11:17
b6ac la

多謝意見!
kkchung 發表於 2014-6-8 15:18:57 | 只看該作者
唔現早 發表於 2014-6-8 10:51
多謝kk詳細分析,但由於小弟係外行所以比較多問題希望唔好嫌我煩。
想知你所講嘅Team c tr10嘅車款,想知 ...

TR10 是 TC10 的平價版所以兩者零件大多可互用。而全組 A 臂、C座、轉向柸、差速、直軸、皮帶也和 XRay 及 CSO 共用。因為車子剛出一星期左右,玩的人不多資料也較少。零件可以問問鴻昇會多些。後備零件多是懸掛部份。充電器可看看 iMaxRC X100 AC/DC 或 SE 690 AC/DC。風扇一定要加上40*40mm 的。初玩先找空地及買些路碟玩玩先。如完全沒經驗去 JV 玩而行得不好,有機會聽到不好的冷言冷語或事非。
ericwu 發表於 2014-6-8 20:00:22 | 只看該作者
你要問清楚係漂移車定平跑
 樓主| 唔現早 發表於 2014-6-9 00:58:40 來自手機 | 只看該作者
平跑
 樓主| 唔現早 發表於 2014-6-9 01:00:28 來自手機 | 只看該作者
另外Team c Tr10 有無ching話到我知邊間有得買?
kelvinayhh 發表於 2014-6-9 01:44:57 | 只看該作者
唔現早 發表於 2014-6-9 01:00
另外Team c Tr10 有無ching話到我知邊間有得買?

ACtion Hobby!!!
kkchung 發表於 2014-6-11 01:56:17 | 只看該作者
唔現早 發表於 2014-6-9 01:00

昨日看萬里、車中樂、創昇及鴻聲 還有車。
 樓主| 唔現早 發表於 2014-6-11 11:30:39 來自手機 | 只看該作者
kkchung 發表於 2014-6-11 01:56
昨日看萬里、車中樂、創昇及鴻聲 還有車。

昨日見到Team C  有兩個版本,一個係R T R版,一個係要自己砌,想問下兩者入面啲零件會有不同嗎?這一款車是否也會有差速的?
kkchung 發表於 2014-6-11 13:59:18 | 只看該作者
唔現早 發表於 2014-6-11 11:30
昨日見到Team C  有兩個版本,一個係R T R版,一個係要自己砌,想問下兩者入面啲零件會有不同嗎?這一款 ...

車架一樣,昨日看完成品有車殼。裝工一般,還是自己組裝有信心些。
 樓主| 唔現早 發表於 2014-6-11 16:15:10 來自手機 | 只看該作者
kkchung 發表於 2014-6-11 13:59
車架一樣,昨日看完成品有車殼。裝工一般,還是自己組裝有信心些。

Thanks 意見!日後可能有更多問題會煩到你呢!
 樓主| 唔現早 發表於 2014-6-15 13:16:10 來自手機 | 只看該作者
KEI_RRR 發表於 2014-6-8 00:01
Team Magic 香港代理零件都算齊,無就用其它牌子.

ching,team magic 架車架上網睇過好靚,但好似無乜人提及!所以怕無parts換?因行過廣華街好似得一間有佢啲嘢賣?
KEI_RRR 發表於 2014-6-15 14:33:03 | 只看該作者
唔現早 發表於 2014-6-15 13:16
ching,team magic 架車架上網睇過好靚,但好似無乜人提及!所以怕無parts換?因行過廣華街好似得一間有佢 ...

http://rc-evo.com/xbbs/thread-318918-1-1.html
 樓主| 唔現早 發表於 2014-6-19 15:06:12 來自手機 | 只看該作者
KEI_RRR 發表於 2014-6-15 14:33
http://rc-evo.com/xbbs/thread-318918-1-1.html

唔該Ching