RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 9815|回復: 35
打印 上一主題 下一主題
收起左側

HYF 120

hkboy1668 發表於 2014-6-30 12:20:44 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
Side

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

Front

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

Wasup Ese'??

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

Together

今日得閒所以起屋企貼貼紙。 而命名為 HYF 120

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

fy789 發表於 2014-6-30 12:44:12 | 只看該作者
C-Hing,

Let the HYF hovercraft sails in water la !!!!!
Put some videos on YOUTUBE and post the links here afterwards.

Next time I go down south to San Diego, I will visit you !  
 樓主| hkboy1668 發表於 2014-6-30 12:49:59 | 只看該作者
fy789 發表於 2014-6-30 12:44
C-Hing,

Let the HYF hovercraft sails in water la !!!!!

I am in Los Angeles Ching.  I am almost done. I still need some stiker on both sides like the "HYF 123" and some sticker on the back of the hull.  Also, I need an ESC to run. Buying online now.
jeffming_0405 發表於 2014-6-30 13:09:30 | 只看該作者
C hing! 隻飛翔船好正呀~~~  我上網搵過好多地方搵左好耐都買唔到.......
 樓主| hkboy1668 發表於 2014-6-30 13:38:34 | 只看該作者
jeffming_0405 發表於 2014-6-30 13:09
C hing! 隻飛翔船好正呀~~~  我上網搵過好多地方搵左好耐都買唔到.......

係呀師兄. 呢架野同Condor9都係好難搵.仲難搵過水翼船.
jeffming_0405 發表於 2014-6-30 14:04:59 | 只看該作者
其實我有諗過買billing 另一隻(Nr 556) 黎改返做HM2, 但最後都係冇買到......
 樓主| hkboy1668 發表於 2014-6-30 14:24:58 | 只看該作者
jeffming_0405 發表於 2014-6-30 14:04
其實我有諗過買billing 另一隻(Nr 556) 黎改返做HM2, 但最後都係冇買到......

點解唔買既? Port of Rotterdam 都幾正. 有得射水.
Fei 發表於 2014-6-30 15:50:26 | 只看該作者
HYF123燒過頂, 唔老泥...
fy789 發表於 2014-6-30 15:51:43 | 只看該作者
Fei 發表於 2014-6-30 15:50

C-Hing, really ?  

I have one too:

http://rc-evo.com/xbbs/thread-300447-1-1.html
jeffming_0405 發表於 2014-6-30 16:33:53 | 只看該作者
hkboy1668 發表於 2014-6-30 14:24
點解唔買既? Port of Rotterdam 都幾正. 有得射水.

我始終想整返隻油記HM218 多d 既~~當時驚自己手工唔好, 所以決定等~ 點知一等就.............
Fei 發表於 2014-6-30 16:34:48 | 只看該作者
fy789 發表於 2014-6-30 15:51
C-Hing, really ?  

I have one too:

真船曾經燒過,所以後來重建船頂是高了一級的...
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=14715974&extra=&page=3

jeffming_0405 發表於 2014-6-30 16:41:47 | 只看該作者
其實咁多架油記既 HM218 都有好多一兩架特別唔同既地方, 例如 船桅桿位置, 有d 係駕駛室上, 有d係後面, 駕駛室第2隻窗有d 梯型, 有d 方型, HYF130 d 窗同窗既距離闊d~
第一批HM218 同216 駕駛室一樣較矮 同得一隻窗~
Fei 發表於 2014-6-30 16:56:23 | 只看該作者

駕駛室第2隻方窗那些船,是後期更換了Detroit Diesel 主機,中央電腦唔夠位放才改動駕駛室空間...

窗同窗既距離闊D是HYF129...原因: 訂錯玻璃尺寸。
矮舦房是早期型, 比後期的少三個座位。
鍵仔 發表於 2014-6-30 21:13:26 | 只看該作者

very  nice  boat   ...  
siukeung1972 發表於 2014-7-1 07:39:53 來自手機 | 只看該作者
支單棍吊臂好好力
 樓主| hkboy1668 發表於 2014-7-1 10:05:02 | 只看該作者
Fei 發表於 2014-6-30 15:50

多謝fei兄提點. 我都幾迷信. 我架幸運星早牌都炒左. 飛藤好似以前起長洲對出炒沉左架HYF既雙層船. 好彩都冇人命傷亡.
 樓主| hkboy1668 發表於 2014-7-1 10:12:10 | 只看該作者
Fei 發表於 2014-6-30 16:34
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=1471597 ...

係呢fei兄其實HM 527既前後氣展係咪同HM-218一樣呢? 如果一樣用billing副kit既船底同個氣展再從新做過個屋仔有冇可能整返架HM-527出泥??
 樓主| hkboy1668 發表於 2014-7-1 10:22:44 | 只看該作者
Fei 發表於 2014-6-30 16:34
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=1471597 ...

哈哈~~個個人都只有痛苦既經歷.
lojasonkachun 發表於 2014-7-1 10:52:21 | 只看該作者
HYF好正呀.
 樓主| hkboy1668 發表於 2014-7-1 11:56:57 | 只看該作者
jeffming_0405 發表於 2014-6-30 16:41
其實咁多架油記既 HM218 都有好多一兩架特別唔同既地方, 例如 船桅桿位置, 有d 係駕駛室上, 有d係後面, 駕 ...

好似呢兩架同我果架有d唔同. 第一架個cockpit細d同埋得四個窗. 第二架就細cockpit五個窗. 有D船頭兩邊每邊有兩個grill. 有d就每邊一個.

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖